Θυµίστα (4ος-3ος αι. π.Χ.) : Φυσική Φιλόσοφος. Ηταν επιστολογράφος του Επίκουρου (371 – 271 π.Χ.). Ονοµαζόταν “η θηλυκή Σόλων” και ήταν γνωστή φιλόσοφος. (Ο Σόλων ήταν ο µεγάλος νοµοθέτης της Αρχαίας Αθήνας)

Ιππαρχία(346 – 280 π.Χ. ): Η πρώτη Ελληνίδα Κυνική Φιλόσοφος, από τη Μαρώνεια της Ροδόπης. Από την τρυφερή της ηλικία απέρριψε τις οικιακές δουλειές που φυσιολογικά ανατίθεντο  στις νεαρές Ελληνίδες. Η ίδια δήλωσε  ότι παραμελούσε το γνέσιμο και την ύφανση προς χάριν  της μελέτης. Είχε μεγάλη περιέργεια, καθώς και επιθυμία να μάθει ακόμη και για  θέματα που ήταν απαγορευμένα στις γυναίκες της εποχής της. Όπως όλοι οι Κυνικοί έτσι και η Ιππαρχία έζησε σύμφωνα με τη φύση, αρνούμενη κάθε πολυτέλεια, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που ήταν απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση και

εκφραζόμενη  με απόλυτη ευθύτητα και ειλικρίνεια, τόσο απόλυτη ώστε να αποκλείει την  ευγένεια ή  και την  ίδια την ευπρέπεια. Μυήθηκε στη Φιλοσοφία από τον φιλόσοφο αδελφό της Μητροκλή  και μέσω αυτού γνώρισε τον Κυνικό Φιλόσοφο Κράτη τον οποίο αγάπησε αμέσως παράφορα λόγω των λόγων του και όχι του παρουσιαστικού του που χαρακτηριζόταν από δυσμορφία.

Δύσκολα κατάφερε να πείσει τους γονείς της να τον παντρευθεί και παραιτήθηκε από τη μεγάλη περιουσία που της αναλογούσε, το ίδιο και ο Κράτης. Ντύθηκε με ανδρικά ρούχα όμοια με τα δικά του, ζούσαν ό,που εύρισκαν, ακόμη και μέσα σε πιθάρια, (όπως ο Διογένης) και συνουσιάζονταν ελεύθερα στο δρόμο   όπως οι κύνες(=οι σκύλοι).

Η Ιππαρχία έγραψε μερικές επιστολές, αστείες και φιλοσοφικές αμφισβητήσεις πουόμως δε σώζονται. Γέννησε δύο παιδιά ένα γιο και μια κόρη. Ανέθρεψε και μεγάλωσε τα παιδιά της σύμφωνα με τις κυνικές της αξίες. Χρησιμοποιούσε το κέλυφος μια θαλάσσιας χελώνας για κούνια των μωρών της και κρύο νερό για το μπάνιο τους.

Έγινε επίσης διάσημη για την αντιπαράθεσή της  με το φιλόσοφο Θεόδωρο τον Άθεο, ο οποίος ενώ η Ιππαρχία βρισκότανε με το  σύζυγό  της σε ένα συμπόσιο (κάτι ανήκουστο για γυναίκα εκείνη την εποχή)  προσπάθησε να της αφαιρέσει τον κυνικό της μανδύα, όμως εκείνη αντί να δείξει φόβο ή ταραχή, αντίθετα τον χαστούκισε.

Απεβίωσε στη Βοιωτία το 280 π.Χ..

ΑΞΙΟΘΕΑ (4ος π.Χ.  αιώνας). Μαθήτρια  της Ακαδημίας του Πλάτωνος. Ήλθε στην Αθήνα από την Πελοποννησιακή πόλη  Φλιούντα. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά και τη  Φυσική Φιλοσοφία. Αργότερα δίδαξε τις επιστήμες αυτές στην Κόρινθο και την Αθήνα.

ΠΑΝΔΡΟΣΙΩΝ (4ος μ.Χ. αιώνας). Αναφέρεται και με το όνομα Πάνδροσος. Αλεξανδρινή Γεωμέτρης, πιθανόν  μαθήτρια του Πάππου, ο οποίος της αφιερώνει και το 3ο βιβλίο της “ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ”. Η Πανδροσίων χωρίζει τα γεωμετρικά προβλήματα σε τρεις κατηγορίες: “ΤΡΙΑ ΓΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝ ΑΥΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΛΕΙΣΘΑΙ, ΤΑ ΔΕ ΓΡΑΜΜΙΚΑ”. (=Τα γεωμετρικά προβλήματα είναι τριών ειδών και από αυτά, τα μεν είναι επίπεδα τα δε γραμμικά).

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου