Αίθρα (10ος–9ος π.Χ. αιώνας)

Κόρη του βασιλιά της Τροιζήνος Πιτθέα και μητέρα του Θησέα . Η Αίθρα δίδασκε αριθμητική (λογιστική) στους νέους ήδη από τον 10 αιώνα π.Χ. με τη χρήση άβακα και πολύπλοκων συμβόλων. Δίδασκε  Λογιστική  στα παιδιά της Τροιζήνος, με την πολύπλοκη μέθοδο  που προηγείτο του σημερινού αριθμητικού συστήματος  όταν δεν υπήρχε το μηδέν και οι αριθμοί συμβολίζονταν  πολύπλοκα με  πολλές επαναλήψεις (Κρητομυκηναϊκό σύστημα αρίθμησης).

Ο αστεροειδής 132 Αίθρα (132 Aethra), που ανακαλύφθηκε το 1873, πήρε το όνομά της. Η Αίθρα (Aethra) είναι ένας αστεροειδής της Κύριας Ζώνης Αστεροειδών. Ανακαλύφθηκε το 1873 από τον Αμερικανό αστρονόμο Τζέιμς Κρεγκ Ουάτσον . Η πολύ μεγάλη εκκεντρότητα της τροχιάς του αστεροειδή έχει ως αποτέλεσμα κατά το περιήλιό του να βρίσκεται πιο κοντά στον `Ηλιο από τον πλανήτη `Αρη, οι βαρυτικές διαταραχές του οποίου καθιστούν την τροχιά της Αίθρας ασταθή. Μετά την ανακάλυψή της η Αίθρα χάθηκε και ξαναβρέθηκε το 1922.

Πολυγνώτη (7ος–6ος π.Χ. αιώνας)

Αναφέρεται από τον ιστορικό Λόβωνα  ως σύντροφος και μαθήτρια του Θαλή. Γνώστρια πολλών γεωμετρικών θεωρημάτων, λέγεται  ότι συνετέλεσε στην απλούστευση των αριθμητικών συμβόλων με την εισαγωγή της Αρχής της Ακροφωνίας, δηλαδή με την εισαγωγή αλφαβητικών γραμμάτων που αντιστοιχούσαν το καθένα στο αρχικό γράμμα του ονόματος του αριθμού. Έτσι το Δ αρχικό του ΔΕΚΑ, παριστάνει τον αριθμό 10, το Χ, αρχικό του ΧΙΛΙΑ παριστάνει τον αριθμό 1000 κ.ο.κ.  Κατά τον Βιτρούβιο η Πολυγνώτη διετύπωσε και απέδειξε πρώτη την πρόταση “ΕΝ ΚΥΚΛΩΗ ΕΝ ΤΩ ΗΜΙΚΥΚΛΙΩ ΓΩΝΙΑ ΟΡΘΗ ΕΣΤΙΝ” δηλαδή «η γωνία  που είναι εγγεγραμμένη σε ημικύκλιο είναι ορθή».

Δαμώ (6ος π.Χ. αιώνας)

Κόρη του Πυθαγόρα και της Θεανώς δίδαξε τα πυθαγόρεια δόγματα στη Σχολή του Κρότωνος. Μετά την διάλυσι της Σχολής, η Δαμώ, στην οποία ο Πυθαγόρας είχε εμπιστευτεί τα γραπτά του έργα, με τη  ρητή εντολή να μην τα ανακοινώσει σε αμύητους, κατέφυγε στην Αθήνα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τήρησε την εντολή  του πατέρα της, αργότερα όμως δημοσίευσε τη  γεωμετρική διδασκαλία του, με την βοήθεια του Φιλολάου και του Θυμαρίδα. Η έκδοσι αυτή, που είχε τον τίτλο ‘Η ΠΡΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ’ ήταν μία γεωμετρία ανώτερου επιπέδου. Κατά τον Γέμινο, η κατασκευή του κανονικού τετραέδρου και η κατασκευή του κύβου οφείλονται στη Δαμώ. Η Δαμώ παντρεύτηκε στην Αθήνα έναν άλλο  πυθαγόρειο μαθητή και απέκτησε μία κόρη την Βιτάλη. Ο Διογένης ο Λαέρτιος της αποδίδει την θεώρηση: «ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ ΣΦΑΙΡΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ, ΤΩΝ Δ’ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΚΥΚΛΟΝ» δηλ. « Η Σφαίρα είναι το τελειότερον των στερεών  ενώ το τελειότερο των επιπέδων σχημάτων είναι ο Κύκλος».

Αριγνώτη (6ος π.Χ. αιώνας)

Φιλόσοφος, Συγγραφέας, Μαθηματικός από την Σάμο. Ο Πορφύριος την αναφέρει ως κόρη του Πυθαγόρα. Η Αριγνώτη έγραψε πολλά φιλοσοφικά έργα και μαθηματικό βιβλίο με τίτλο “ΠΕΡΙ ΑΡΙΘΜΩΝ” που χάθηκε.

 

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου