Υπατία

Η Υπατία (370μΧ – 415μΧ) ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική Φιλόσοφος, Αστρονόμος και Μαθηματικός, Συγγραφέας, Εφευρέτης, Αστρολόγος, και Διευθύντρια της Νεοπλατωνικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια. Δίδαξε φιλοσοφία και αστρονομία στην Αλεξάνδρεια. Φορώντας την κλασική χλαμύδα των φιλόσοφων δίδασκε δημόσια σε κοινό και απολάμβανε μεγάλο σεβασμό.

Έργα της είναι:

Α) Αριθμητικά του Διόφαντου (σχόλια)

Β) Σχόλια για τον Αστρονομικό Κανόνα του Πτολεμαίου

Γ) Περί των Κωνικών του Απολλωνίου.

Ο αστεροειδής 238 Υπατία, που ανακαλύφθηκε το 1884, πήρε το όνομά του από την ιστορική αυτή μορφή.

Η ταινία με τίτλο Agora (2009) σε σκηνοθεσία του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ είναι  βασισμένη στην ζωή της.

Αγλαονίκη

Η Αγλαονίκη(5ος αι. π.Χ.), ήταν μια αρχαία Ελληνίδα Αστρονόμος (η πρώτη χρονολογικά γυναίκα Αστρονόμος της αρχαίας Ελλάδας) από τη Θεσσαλία. Αναφέρεται ότι ήταν διάσημη για την ικανότητά της να προβλέπει τις εκλείψεις Ηλίου με ακρίβεια ώρας, χάρισμα  παρόμοιο με τον περίπου σύγχρονό της Θαλή, πράγμα που προδίνει μια παραπέρα γνώση στη Μαθηματική Αστρονομία σε σχέση με τους Βαβυλώνιους αστρονόμους. Η ίδια, κατά την παράδοση, ισχυριζόταν ότι “κατέβαζε από τον ουρανό τη Σελήνη“, εννοώντας την πρόβλεψη των εκλείψεων της  Σελήνης, επίσης με ακρίβεια ώρας.

Ο κρατήρας Αγλαονίκη στο νότιο ημισφαίριο της Αφροδίτης, που έχει διάμετρο 64 km, ονομάσθηκε έτσι προς τιμή της αρχαίας αυτής Αστρονόμου.

 

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου