– Σε ιατρικό ρεπορτάζ μάθαμε πως υπάρχει μηχάνημα που «διαγνώσκει» τη νόσο… Ρήμα «διαγνώσκω» δεν υπάρχει στα ελληνικά! «Αποκαλύπτει», «πιστοποιεί» ας έλεγε, αν το «διαγιγνώσκει» – που είναι το σωστό – του φάνηκε πολύ …καθαρευουσιάνικο!

– Σε ειδήσεις στην Τ. V. πληροφορηθήκαμε πως στην Ιαπωνία, ένας δάσκαλος, από υπερβολική ευθιξία, «αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού» και ο δαιμόνιος ρεπόρτερ μάς εξήγησε : «Δηλαδή έκανε χαρακίρι»! Προφανώς θα σκέφτηκε πως ο απαγχονισμός λέγεται στην Ιαπωνία «χαρακίρι»! Ας μάθει λοιπόν πως το χαρακίρι είναι: αυτο-μαχαίρωμα στην κοιλιά και όχι απαγχονισμός!

– Σε καλλιτεχνικές ειδήσεις σε γνωστό κανάλι, ακούσαμε πως : Ο ηθοποιός είχε μεγάλη επιτυχία «υποδύοντας» το ρόλο… Το ρήμα δεν είναι «υποδύω» αλλά «υποδύομαι». Επρεπε δηλαδή να πει «υποδυόμενος το ρόλο…». Θα μου πείτε με τον ηθοποιό θα ασχοληθούμε, εδώ ο δημοσιογράφος «υποδύεται» τον ελληνομαθή!

– Τους έκανα συστάσεις αλλά αυτοί «αγρόν ηγοράζουν», μας είπε αστυνομικός. Το «αγρόν ηγόρασα», που διαβάζουμε το ευαγγέλιο, δείχνει υπεκφυγή, άρνηση σε υποχρέωση. Οπότε ο καλός αστυνομικός μπορούσε να πει: «αρνήθηκαν», ή «δεν υπάκουσαν», και να είναι σίγουρος πως όλοι θα καταλάβουν!

– Σε μεσημεριανή εκπομπή είπε κάποιος προσκεκλημένος: Ενα κορίτσι «εν ονόματι» Σάσα… «Εν ονόματι» σημαίνει «εκ μέρους». «Ονόματι Σάσα» είναι το σωστό. Εμείς πάντως, «εν ονόματι» της γραμματικής (!) θα τον παρακαλούσαμε να χρησιμοποιεί απλούστερες εκφράσεις, όπως : Ενα κορίτσι «που το έλεγαν» Σάσα.

Πέντε ανορθόγραφα σχόλια στο διαδίκτυο:

υσουν μ@λ@κας με κεφφαλαία (είπε ο ανορθόγραφος με περικεφαλαία)

…να κατζη στο σπιτάκι του (έλεος…)

Και τη πρέπει να κάνουμε; (να μάθετε ελληνικά μήπως;)

…ως τα νοήμων όντα στη γη (δεν περιγράφω άλλο!)

Το κορυφαίο:

Το μάτι του Καρβέλα ποιός το βαφή άν κουρευτί (λυπήσου τα δικά μας μάτια…)

Πέντε λέξεις που πιθανόν δεν γνωρίζετε:

Ανθήρας: Η καθεμιά από τις μικρές θήκες που βρίσκονται στο ανώτατο άκρο του στήμονα των λουλουδιών και περιέχουν τη γύρη.

Κινητόπτερο: Κάθε αεροσκάφος του οποίου οι πτέρυγες κινούνται.

Κορδακίζω: Ντύνομαι και συμπεριφέρομαι με τρόπο άσεμνο και προκλητικό.

Μεταξότριχα: Λεπτό, ανθεκτικό, διαφανές νήμα με το οποίο δένονται τα άγκιστρα στο άκρο της πετονιάς.

Πρόρρηση: Η πρόβλεψη του μέλλοντος, η προφητεία.

 

Άρης Νόμπελης