# Διαβάσαμε: Οι μισοί ήταν στο «απειρόβλητο»…Το «απυρόβλητο», όπως είναι το σωστό, σημαίνει ότι είναι «μακριά από το πυρ» και δεν έχει καμία σχέση με το …άπειρο.

# Μας είπαν: «Αποτάνθηκαν» στις αρχές. Το ρήμα είναι «αποτείνομαι» αλλά ο αόριστος είναι «αποτάθηκα», χωρίς «ν». Ετσι, οι πολίτες «αποτάθηκαν» στις αρχές, χωρίς «ν» (για να βρουν το δίκιο τους, αλλά χωρίς να κακοποιούν τη γλώσσα).

# Οργανο της τάξης, μας πληροφόρησε: «Αποσυμφορίζουμε την κυκλοφορία…». Μαζί με τις ευχαριστίες μας, θα δωρίσουμε κι ένα Λεξικό στο όργανο, για να θυμηθεί ότι το ρήμα είναι «αποσυμφορώ». Δηλαδή ότι «αποσυμφορούν την κυκλοφορία…».

# Στο αστυνομικό δελτίο μάθαμε ότι «Ο κατάδικος διέφυγε της προσοχής …». Το σωστό είναι : «διέφυγε την προσοχή…», δηλ. το ρήμα συντάσσεται με αιτιατική και όχι με γενική.

# Οι «τρόφιμες» γνώρισαν τη φρίκη στα στρατόπεδα… διαβάσαμε. Το ουσιαστικό είναι όμως : «ο» και «η» τρόφιμος. Αρα: «οι τρόφιμοι» γνώρισαν τη φρίκη, Συμμεριζόμαστε τη φρίκη, αλλά να μη σκοτώνουμε και τη γραμματική.

Πέντε ανορθόγραφα σχόλια στο διαδίκτυο

Ενταξη με ενειμερόνετε (έλεος…)

Χιρότερα από χούντα δίστιχος (ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος…)

Να μεγαλόνω τα παιδειά μου (τη γραμματική ας την αναλάβει καλύτερα άλλος…)

Και έχι ένα μάβρο αμάξη (μαύρο κι άραχνο…)

Το κορυφαίο:

Πρέπι να προσέχουμε πιο πολή τορα (τόρα, τόρα, τόρα!)

Πέντε λέξεις που πιθανόν δεν γνωρίζετε:

Εκδοτος: αυτός που έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στις απολαύσεις, στην ικανοποίηση των αισθήσεων ή των παθών του

Κρεμέζι: κόκκινη χρωστική φυσική ουσία που παράγεται από το έντομο κέρμης

Μονιά: η φωλιά άγριων ζώων

Ομόγονος: φυτό που διαθέτει άνθη ενός είδους, των οποίων τα θηλυκά και αρσενικά όργανα έχουν το ίδιο μήκος

Πουαντιγισμός: η ζωγραφική τεχνική τής απόδοσης των χρωμάτων και του φωτός με χρωματιστά στίγματα στην επιφάνεια του πίνακα

Αρης Νόμπελης