# Συχνά ακούμε: «Ανοιξε τους ασκούς του Αιόλου». Ο Αίολος όμως είχε μόνο έναν ασκό, όπου φύλαγε ανέμους και καταιγίδες. Οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν αυτόν τον «ασκό» από περιέργεια, με αποτέλεσμα σφοδρές καταιγίδες να τους ταλαιπωρήσουν στο ταξίδι τους. Ανοιξε «τον ασκό του Αιόλου» είναι το σωστό.

# Τα έκανε «Γης Μαριάμ» διαβάσαμε για κάποιον που τα έκανε άνω κάτω. Η σωστή έκφραση είναι «Γης Μαδιάμ», ονομασία περιοχής της Παλαιστίνης, από τον ομώνυμο γιο του Αβραάμ.

# Σε μετεωρολογικό δελτίο ακούσαμε: Το επίκεντρο του σεισμού ήταν «ρηχό…». Αλλά το επίκεντρο του σεισμού είναι ένα σημείο, ούτε ρηχό, ούτε βαθύ. Αρα, ήταν σε «μικρό βάθος».

# Διαβάσαμε πως: Η αντιπολίτευση «εξάσκησε» σκληρή κριτική… «Εξασκώ» όμως σημαίνει εκπαιδεύω σε ορισμένο αντικείμενο. Η αντιπολίτευση όμως «άσκησε» σκληρή κριτική… Για να μιλάμε και σωστά ελληνικά.

# Ακούσαμε: Η περί «ου» ο λόγος κυρία… Η «κυρία» είναι φυσικά γένους θηλυκού! Οπότε: Η περί «ης» ο λόγος κυρία, είναι το σωστό.

Πέντε ανορθόγραφα σχόλια στο διαδίκτυο

Ευκεραια όπιος εδιαφέρετε (κεραία;)

Από ψονια η μυσή Ελλάδα κυμούντε (τι λέει ο άνθρωπος…)

Προμιθευτιτε αναπτιρες (και λεξικά…)

Δυο γύρη ηλεκτρική (από… ηλεκτρικές μέλισσες;)

Το κορυφαίο:

Ματι διασιμο ζεβγαρι εινε αφτο (το… μάτι μου)

Πέντε λέξεις που πιθανόν δεν γνωρίζετε:

Ζητητής: αυτός που με επιμονή εργάζεται για την ανακάλυψη, τον εντοπισμό επιδιωκόμενου στόχου

Καυκί: μαγειρικό σκεύος ξύλινο ή λίθινο με μικρό βάθος

Μυριοστημόριο: ένα από τα δέκα χιλιάδες μέρη στα οποία διαιρείται κάτι

Ποδόμακτρον: η πετσέτα για το σκούπισμα των βρεγμένων ποδιών ή το μικρό χαλάκι για το σκούπισμα των παπουτσιών στην είσοδο του σπιτιού

Ροίζος: ο κραδασμός που προκαλείται από τον στροβιλισμό του αίματος μέσα σε καρδιακή βαλβίδα