# Σε ιατρικό ρεπορτάζ … μάθαμε πως: Μηχάνημα «διαγνώσκει» τη νόσο… Ρήμα «διαγνώσκω» δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα. Το ρήμα είναι «διαγιγνώσκω», και αν φαίνεται στον δημοσιογράφο …καθαρευουσιάνικο, ας έλεγε αποκαλύπτει, πιστοποιεί… Είναι τόσο πλούσια η γλώσσα μας.

# Σε κανάλι πληροφορηθήκαμε πως στην Ιαπωνία ένας δάσκαλος, από υπερβολική ευθιξία για κρούσματα βίας στην τάξη του, αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού. Αλλά ο … δαιμόνιος δημοσιογράφος μας είπε πως έκανε …χαρακίρι (αυτοτραυματισμό με μαχαίρι στην κοιλιά). Προφανώς ο δημοσιογράφος νόμισε πως στη Ιαπωνία η αυτοκτονία γενικώς λέγεται …χαρακίρι!

# Από πρώην βουλευτή ακούσαμε : Τις περιοχές «περί ου ο λόγος». Οι περιοχές όμως είναι… θηλυκές και πολλές, οπότε χρησιμοποιούμε πληθυντικό : Περιοχές «περί ων ο λόγος», κ. Βουλευτά!

# Ολοι οι σύμβουλοι ήταν «παρών»… μας πληροφόρησε αγράμματος ρεπόρτερ! Ο «παρών» δεν είναι άκλιτη λέξη, άρα : Ολοι οι σύμβουλοι ήταν «παρόντες», κ. ρεπόρτερ, η… γραμματική απουσίαζε!

# Διαβάσαμε σε υπότιτλο: Και είπε σου «κατασχέτω» το αμάξι… Αυτό το ρήμα δεν υπάρχει. Το ρήμα είναι «κατάσχω», στην καταταλαιπωρημένη –από πολλούς- ελληνική γλώσσα μας.

ΠΕΝΤΕ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Εισε ο καλήτερος (μάλλον ο χειρότερος…)

…και εννοηται ότι δεν τζιμπάμε (έτσι, μη λέμε τα… αυτονόητα)

Τη των θέλουμε (έλα ντε…)

Να τα εκατοστίσεις και ότι επιθειμής (ανορθόγραφες ευχές…)

Το κορυφαίο:

Εμείς ι ηδη φτεμε για όλα (το «όλα» όμως το έπιασε, μην είμαστε και πλεονέκτες)

ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Εκπαλαι: Από πολύ παλιά

Κετσές: Υφασμα από πεπιεσμένο μαλλί ή τρίχες

Ντεκοβίλ: Μικρός σιδηροδρομικός συρμός που κινείται σε γραμμή στενότερη από την κανονική

Πλαναισθησία: Η δημιουργία εσφαλμένων αισθημάτων

Ροζάριο: Σειρά προσευχών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το κομποσκοίνι που χρησιμοποιείται για να μετράει κανείς τον αριθμό των προσευχών

ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ