# Διαφημιστικό σποτ μάς προέτρεπε: «Αποθανάτισε» τις ωραιότερες στιγμές σου… «Αποθανάτισε» όμως σημαίνει «σκότωσε», που μάλλον δεν ήθελε να πει ο διαφημιστής! «Απαθανάτισε» λοιπόν, δηλαδή «διατήρησε» ήθελε προφανώς να πει…

# Σε ιδιωτικό κανάλι, ο εκφωνητής μάς παρότρυνε: «Ου» ανταλλάξεις το αυτοκίνητό σου… Το σωστό είναι : «Ουκ» ανταλλάξεις … διότι το «κ» μπαίνει χάριν ευφωνίας, (αν έχει ακουστά ο εκφωνητής τι σημαίνει αυτό…)

# Σε κρατικό κανάλι ακούσαμε: Ο Πρόεδρος βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα»… Θέλοντας να πουν «στο επίκεντρο», «στον στόχο». Ομως, το «μάτι του κυκλώνα» δηλαδή το κέντρο του, είναι περιοχή απόλυτης ηρεμίας, γιατί οι κυκλοτερείς δυνάμεις της γιγαντιαίας δίνης αλληλοεξουδετερώνονται, με αποτέλεσμα εκεί να υπάρχει ηρεμία, ακόμη και ηλιοφάνεια.

# Σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, ακούσαμε: Το θέμα είναι πως «ανεξαρτήτου» αποτελέσματος… Το σωστό είναι φυσικά «ανεξαρτήτως» αποτελέσματος, με επίρρημα και όχι με επίθετο. Δεν έλεγε ο εκφωνητής «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα». Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια σε λέξεις και εκφράσεις!

# Σε έγγραφο επίσημης συμφωνίας με ξένη χώρα, διαβάσαμε: …Τα «πεσυμφωνημένα».

Τα «συμπεφωνημένα», κύριοι συντάκτες, είναι το σωστό. Μπορεί να γνωρίζετε ξένες γλώσσες, αλλά αγνοείτε παντελώς την ελληνική!

ΠΕΝΤΕ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Με των Μανώλο πάλη (ελεύθερη ή ελληνορωμαϊκή;)

Σε πια θέση παίζη; (φουνταριστός… ανορθόγραφος)

Πωλείτε σύνθεση τηλεώρασης (και πού θα βλέπεις το… τρίλεπτο του Μπαμπινιώτη;)

Ζιτούντε της μετρητής (και δώρο ένα… λεξικό!)

Το κορυφαίο:

Τα θαβματα της φίσης (δεν περιγράφω άλλο…)

ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Κάλλαιο: Το λειρί του πετεινού

Νεολαμπής: ο καινοφανής (για αστέρες)

Πλεξάνα: Πλεξίδα ξερών κρεμμυδιών ή σκόρδων

Ρουθήνιο: Σπάνιο μεταλλικό στοιχείο που μοιάζει με τον λευκόχρυσο

Ταλαγάνι: Ανδρικό χειμερινό πανωφόρι που φορούν οι βοσκοί

ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ