• Σε υπότιτλους ξένης ταινίας διαβάσαμε: Οι κακοί “ξαναεπανέρχονται…”Επανέρχονται σημαίνει “έρχονται ξανά”, οπότε τα δεύτερο “ξανα” δεν χρειάζεται.
  • Ρεπόρτερ μάς πληροφόρησε πως: “Ανεξαρτήτου” νομικής μορφής… Το σωστό είναι :”Ανεξαρτήτως” νομικής μορφής…δηλαδή επίρρημα και όχι επίθετο.
  • Υπάρχουν “πολλοί παράμετροι” που θα ληφθούν… Η “παράμετρος” είναι γένους θηλυκού, οπότε το σωστό είναι: Υπάρχουν “πολλές” παράμετροι…
  • Πέθανε από βαριά “κύρωση” ήπατος… διαβάσαμε σε έντυπο. Ούτε από “κύρωση”, ούτε από…”ακύρωση” πεθαίνει κανείς. Πεθαίνει όμως από “κίρρωση” ήπατος!
  • Το δείπνο ήταν “νταμπλ ντ’ οτ” καυχήθηκε κάποιος στην τηλεόραση. Το σωστό είναι: : “Ταμπλ ντ’ οτ “ (γαλλική έκφραση για “το τραπέζι των καλεσμένων”, που δεν έχουν δικαίωμα επιλογής φαγητού). Το αντίθετο είναι : Α λα καρτ (με επιλογή).
  • Διαβάσαμε πως:  Οι ζημιές λόγω των “πλημμύρων”… “Η πλημμύρα” είναι γένους θηλυκού και στον πληθυντικό τονίζεταιστη λήγουσα. Το σωστό δηλαδή είναι: “Οι ζημιές λόγω των “πλημμυρών”… Βέβαια, οι ζημιές… στην ελληνική γλώσσα είναι μεγαλύτερες!

Πέντε ανορθόγραφα σχόλια στο διαδίκτυο

Πιος είταν πρωταθλητής…  Ο πάπας Πίος…

Απήστευτω νησί… Κι εσύ αδερφέ…

Μια μαγική εσθισι… Χωρίς σχόλιο…

Το κορυφαίο:

Ειπέροχο ζεμεκηπο οπος κεση αλοστε… Καταλάβαμε, εντάξει…

Πέντε λέξεις που πιθανόν δεν γνωρίζετε

Αμπολή: Τεχνητό ποτιστικό αυλάκι για τη διοχέτευση του νερού σε απομακρυσμένα σημεία.

Ατλάζι: Λείο, γυαλιστερό ύφασμα από μετάξι καθαρό ή συνυφασμένο με λινό, μαλλί ή βαμβάκι.

Ενιοι: Μερικοί, ορισμένοι.

Ενισμός: Η θεωρία που δέχεται μόνο μια αρχή των όντων, ότι δηλαδή τα πάντα στον κόσμο αποτελούν ενότητα.

Κράπφεν: Ημίγλυκο παρασκεύασμα από ειδική ζύμη.

 

Άρης Νόμπελης