- Σε υπότιτλους ξένης ταινίας διαβάσαμε: Οι κακοί “ξαναεπανέρχονται…”Επανέρχονται σημαίνει “έρχονται ξανά”, οπότε τα δεύτερο “ξανα” δεν χρειάζεται.
- Ρεπόρτερ μάς πληροφόρησε πως: “Ανεξαρτήτου” νομικής μορφής… Το σωστό είναι :”Ανεξαρτήτως” νομικής μορφής…δηλαδή επίρρημα και όχι επίθετο.
- Υπάρχουν “πολλοί παράμετροι” που θα ληφθούν… Η “παράμετρος” είναι γένους θηλυκού, οπότε το σωστό είναι: Υπάρχουν “πολλές” παράμετροι…
- Πέθανε από βαριά “κύρωση” ήπατος… διαβάσαμε σε έντυπο. Ούτε από “κύρωση”, ούτε από…”ακύρωση” πεθαίνει κανείς. Πεθαίνει όμως από “κίρρωση” ήπατος!
- Το δείπνο ήταν “νταμπλ ντ’ οτ” καυχήθηκε κάποιος στην τηλεόραση. Το σωστό είναι: : “Ταμπλ ντ’ οτ “ (γαλλική έκφραση για “το τραπέζι των καλεσμένων”, που δεν έχουν δικαίωμα επιλογής φαγητού). Το αντίθετο είναι : Α λα καρτ (με επιλογή).
- Διαβάσαμε πως: Οι ζημιές λόγω των “πλημμύρων”… “Η πλημμύρα” είναι γένους θηλυκού και στον πληθυντικό τονίζεταιστη λήγουσα. Το σωστό δηλαδή είναι: “Οι ζημιές λόγω των “πλημμυρών”… Βέβαια, οι ζημιές… στην ελληνική γλώσσα είναι μεγαλύτερες!
Πέντε ανορθόγραφα σχόλια στο διαδίκτυο
Πιος είταν πρωταθλητής… Ο πάπας Πίος…
Απήστευτω νησί… Κι εσύ αδερφέ…
Μια μαγική εσθισι… Χωρίς σχόλιο…
Το κορυφαίο:
Ειπέροχο ζεμεκηπο οπος κεση αλοστε… Καταλάβαμε, εντάξει…
Πέντε λέξεις που πιθανόν δεν γνωρίζετε
Αμπολή: Τεχνητό ποτιστικό αυλάκι για τη διοχέτευση του νερού σε απομακρυσμένα σημεία.
Ατλάζι: Λείο, γυαλιστερό ύφασμα από μετάξι καθαρό ή συνυφασμένο με λινό, μαλλί ή βαμβάκι.
Ενιοι: Μερικοί, ορισμένοι.
Ενισμός: Η θεωρία που δέχεται μόνο μια αρχή των όντων, ότι δηλαδή τα πάντα στον κόσμο αποτελούν ενότητα.
Κράπφεν: Ημίγλυκο παρασκεύασμα από ειδική ζύμη.
Άρης Νόμπελης