– Βλέπετε την «Αρτεμις»… μας εξήγησε παρουσιαστής σοβαρού καναλιού. Δεν μας εξήγησε όμως από πότε η «Αρτεμις» μετακόμισε… στις άκλιτες λέξεις της γραμματικής. Ας μάθει λοιπόν πως «η Αρτεμις» κλίνεται και η αιτιατική είναι «την Αρτέμιδα». Αν πάλι θέλει να μιλήσει στη δημοτική, η ονομαστική είναι η «Αρτεμη» και η αιτιατική «την Αρτεμη», για πιο εύκολα!

– Από το κέλυφος των «χελώνων»… μας δίδαξε φυσιοδίφης. Η γραμματική όμως μας διδάσκει ότι η «χελώνα»  είναι γένους θηλυκού και,  ως πρωτόκλιτη, κατεβάζει στη γενική του πληθυντικού τον τόνο στη λήγουσα. «Των χελωνών» είναι λοιπόν το σωστό.

– Η διαδρομή είναι «τεσσεράμιση» ώρες, μας πληροφόρησε ξεναγός, σε ταξιδιωτική εκπομπή. Η «ώρα» είναι γένους θηλυκού, οπότε έπρεπε να πει: Είναι «τεσσερεσήμιση» ώρες. Βέβαια, το ταξίδι στη… γραμματική απαιτεί πολύ περισσότερες ώρες!

– «Συμπορευόμαστε μαζί», μας είπε εκφωνητής στην τηλεόραση. «Συμπορευόμαστε», σημαίνει «πορευόμαστε μαζί», οπότε το δεύτερο «μαζί» περιττεύει.

– Μετά, κάναμε ένα ζεστό «ντουζ», είπε κάποιος νέος παρουσιαστής στην τηλεόραση. Η λέξη «ντουζ» (douze) είναι γαλλική και σημαίνει «δώδεκα»! Αυτό που έκαναν ήταν λοιπόν : Ενα ζεστό «ντους» (douche), Η ελληνική γλώσσα πάντως… πάγωσε!

Πέντε ανορθόγραφα σχόλια στο διαδίκτυο:

Θέλης βοιθεια; Εγώ όχι, εσύ;

Πος τον ψυφήσανε; Θα ήταν τίποτα αγράμματοι…

Μιν ξανα γιριση ποτέ. Το «ποτέ» το έπιασε πάντως…

Ζειτούντε έργα. Ο,τι πεις…

Το κορυφαίο:

Ανιστοριτι ηλείθια του κειαρατά, ανθέλινες αποβλιτα της κοινονίας… Τα άρθρα τα έγραψε σωστά…

Πέντε λέξεις που μπορεί να μη γνωρίζετε:

Δύνη: Μονάδα μετρήσεως της δύναμης που ασκείται σε μάζα γραμμαρίου

Κόσα: Μεγάλο δρεπάνι με μεγάλη λαβή

Μώνυχος: Αυτός που διαθέτει ένα μόνο νύχι

Παρασπαδίας: Ανωμαλία στη διάπλαση του πέους

Παρασόλι: Φορητή ομπρέλα για προφύλαξη από τις ηλιακές ακτίνες

 

Άρης Νόμπελης