Ελπίδα στις αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης και καθ’έξην αποβολές στην εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει το ERA τεστ (Endometrial Receptivity Assesment test)

Ελπίδα στις αποτυχημένες προσπάθειες εμφύτευσης και καθ’έξην αποβολές στην εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει το ERA τεστ (Endometrial Receptivity Assesment test)

Ο ρόλος της μήτρας στην εμφύτευση.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει γίνει πρώτη επιλογή των υπογόνιμων ζευγαριών αφού τα τελευταία χρόνια μπορεί να θεραπεύσει όλο και περισσότερες αιτίες υπογονιμότητας. Πολλές βελτιώσεις στον κύκλο εξωσωματικής όπως τα πρωτόκολλα, τα φάρμακα, τα καλλιεργητικά υλικά του εργαστηρίου και καλύτερες μέθοδοι επιλογής των εμβρύων σε διαφορετικά στάδια έχουν αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής. Παρόλα αυτά η εμφύτευση αποτελεί το «μαύρο κουτί» της εξωσωματικής. Παγκοσμίως το ποσοστό εγκυμοσύνης κυμαίνεται μεταξύ 19-39% ενώ σε ασθενείς με καλή πρόγνωση και επιλογή εμβρύων δεν ξεπερνά το 60-70%. Αυτό αποδεικνύει ότι η μήτρα παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο από ότι νομίζαμε έως τώρα, ότι δηλαδή χρειαζόμασταν μόνο ένα καλό έμβρυο ώστε να μείνει έγκυος η ασθενής.

Η πρώτη εξέταση που γίνεται στην ασθενή που θα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, για να εκτιμήσουμε την μήτρα και τυχόν παθολογία της, είναι ο διακολπικός υπέρηχος.

▶︎ Το πάχος του ενδομητρίου χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της εμφύτευσης. Σε IVF-ET κύκλο το ποσοστό εγκυμοσύνης μειώνεται και η παλίνδρομος κύηση αυξάνεται σε κάθε χιλιοστό που μειώνεται το ενδομήτριο κάτω από 8mm, ενώ σε απόψυξη ET το ποσοστό εγκυμοσύνης μειώνεται σε κάθε χιλιοστό που μειώνεται το ενδομήτριο κάτω από 7mm.

▶︎Οι ενδομήτριοι πολύποδες βρίσκονται σε μεγάλη συχνότητα σε γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα, ενδομητρίωση και καθ’ έξην αποβολές. Η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα πάνω από 15mm αυξάνει τα ποσοστά κύησης στην εξωσωματική.

▶︎Το σύνδρομο Asherman περιγράφεται στο 16% των ασθενών που υποβάλλονται σε υστεροσκόπηση πριν το πρώτο τους κύκλο. Η λύση των συμφύσεων επιτρέπει στην μήτρα να ανακτήσει την ανατομία και την λειτουργία της αλλά με μεγάλο ποσοστό επανεμφάνισης ( 3,1-62,5%).

▶︎Τα ινομυώματα κυμαίνονται στο 8% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα υποβλενογόνια και ενδοτοιχωματικά ινομυώματα ανεξάρτητα αν επηρεάζουν την ενδομήτρια κοιλότητα φαίνεται να μειώνουν σημαντικά το ποσοστό κύησης.

▶︎Η αδενομύωση και το αδενομύωμα εμφανίζεται σε γυναίκες μεγαλύτερης αναπαραγωγικής ηλικίας σε ποσοστό 27-79%. Το ποσοστό εγκυμοσύνης σε IVF/ICSI κύκλο φαίνεται να επηρεάζεται αλλά όχι σε κύκλους δωρεάς ωαρίων ενώ το ποσοστό παλίνδρομης κύησης είναι διπλάσιο σε γυναίκες με αδενομύωση.

Σε γυναίκες με φυσιολογικό διακολπικό υπερηχογράφημα που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική, η υστεροσκόπηση δεν θα βελτιώσει το αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα το 3D υπερηχογράφημα και η 3D υστεροσονογραφία (SIS) έχει δείξει πιο ακριβή και συγκριτικά εφάμιλλα αποτελέσματα με τα ενδοσκοπικά ευρήματα στην διάγνωση των συγγενών και επίκτητων ανωμαλιών της μήτρας.

Τί μπορώ να κάνω ακόμα προκειμένου να βελτιώσω την υποδεκτικότητα του ενδομητρίου;

Η νεαροποίηση του ενδομητρίου έχει δείξει καλά αποτελέσματα σε προηγηθήσες αποτυχίες εμφύτευσης ενώ η χρήση ασπιρίνης , ηπαρίνης στεροιδών και ανοσοσφαιρίνης δεν έχουν αποδείξει παρόμοια αποτελέσματα.

Τέλος το ERA test βρίσκει το ακριβές παράθυρο εμφύτευσης(WOI) και υπόσχεται την λύση στις δύσκολες περιπτώσεις με πολλαπλές αποτυχημένες εμφυτεύσεις καλών εμβρύων.

 

Στέλιος Παπαδόπουλος MD, DFFP, BSCCP

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικευθείς στην Μεγ. Βρετανία – Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής ΜΗΤΕΡΑ

www.steliospapadopoulos.gr – www.ivfclinic.gr