Στις 9 Δεκεμβρίου 1992, 1.800 πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνουν στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, για να ηγηθούν μιας πολυεθνικής δύναμης με στόχο την αποκατάσταση της τάξης στη χώρα που μαστίζεται από συγκρούσεις.

Μετά από αιώνες αποικιοκρατίας από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Βρετανία και η Ιταλία, το Μογκαντίσου έγινε πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Σομαλίας το 1960. Λιγότερο από 10 χρόνια αργότερα, μια στρατιωτική ομάδα με επικεφαλής τον υποστράτηγο Μοχάμεντ Σιάντ Μπάρε κατέλαβε την εξουσία και ανακήρυξε τη Σομαλία σε σοσιαλιστικό κράτος. Μια ξηρασία στα μέσα της δεκαετίας του 1970 σε συνδυασμό με μια ανεπιτυχή εξέγερση των Σομαλών σε μια γειτονική επαρχία της Αιθιοπίας στέρησε σε πολλούς τρόφιμα και στέγη. Μέχρι το 1981, σχεδόν 2 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας ήταν άστεγοι. Παρόλο που υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία με την Αιθιοπία το 1988, οι μάχες αυξήθηκαν μεταξύ αντίπαλων φυλών στο εσωτερικό της Σομαλίας και τον Ιανουάριο του 1991 ο Μπάρε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Κατά τους επόμενους 23 μήνες, ο εμφύλιος πόλεμος της Σομαλίας σκότωσε περίπου 50.000 ανθρώπους- άλλοι 300.000 πέθαναν από την πείνα, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών αγωνίζονταν μάταια να αποκαταστήσουν την τάξη και να παράσχουν ανακούφιση μέσα στο χάος του πολέμου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1992, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έστειλε το απόσπασμα των πεζοναυτών στο Μογκαντίσου στο πλαίσιο μιας αποστολής που ονομάστηκε Επιχείρηση Αποκατάσταση της Ελπίδας. Με την υποστήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων, οι διεθνείς εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις μπόρεσαν σύντομα να αποκαταστήσουν τη διανομή τροφίμων και άλλες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Η σποραδική βία συνεχίστηκε, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας 24 στρατιωτών του ΟΗΕ από το Πακιστάν το 1993. Ως αποτέλεσμα, ο ΟΗΕ ενέκρινε τη σύλληψη του στρατηγού Mohammed Farah Aidid, ηγέτη μιας από τις φατρίες των ανταρτών. Στις 3 Οκτωβρίου 1993, κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να γίνει η σύλληψη, οι αντάρτες κατέρριψαν δύο ελικόπτερα Black Hawk του αμερικανικού στρατού και σκότωσαν 18 αμερικανούς στρατιώτες.

Καθώς οι τρομοκρατημένοι τηλεθεατές παρακολουθούσαν εικόνες από την αιματοχυσία -συμπεριλαμβανομένων και πλάνα από τους υποστηρικτές του Αϊντίντ να σέρνουν το πτώμα ενός νεκρού στρατιώτη στους δρόμους του Μογκαντίσου, ζητωκραυγάζοντας- ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έδωσε αμέσως εντολή να αποχωρήσουν όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες από τη Σομαλία μέχρι τις 31 Μαρτίου 1994. Ακολούθησαν και άλλα δυτικά έθνη. Οταν οι τελευταίοι ειρηνευτές του ΟΗΕ έφυγαν το 1995, τερματίζοντας μια αποστολή που είχε κοστίσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, το Μογκαντίσου εξακολουθούσε να μην έχει λειτουργική κυβέρνηση. Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε στην Κένυα το 2002 απέτυχε να σταματήσει τη βία, αν και το 2004 συγκλήθηκε νέο κοινοβούλιο.