Εντυπωσιακό φέρετρο της εποχής του Χαλκού που βρέθηκε σε γήπεδο του γκολφ

Ενα εξαιρετικά καλά διατηρημένο φέρετρο που περιείχε τα λείψανα ενός ανθρώπου θαμμένου με τσεκούρι ανακαλύφθηκε σε γήπεδο γκολφ στην Αγγλία.

Το τσεκούρι είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, ειδικά επειδή η ξύλινη λαβή και η πέτρινη κεφαλή του είναι άθικτα. Α: Σαρλότ Γκράχαμ

Οι αρχαιολόγοι στην Αγγλία εξέτασαν ένα φέρετρο μισού τόνου που χρονολογείται από την πρώιμη εποχή του χαλκού και βρέθηκε κάτω από ένα γήπεδο γκολφ στο Λίνκολνσαϊρ. Σκαλισμένο από μια βελανιδιά και πιστεύεται ότι είναι περίπου 4.000 ετών, το φέρετρο περιείχε ανθρώπινα λείψανα, ένα τσεκούρι με μια λαβή και ένα κρεβάτι από φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για να βάλει το σώμα στον αιώνιο ύπνο του.

Οι εργαζόμενοι στη συντήρηση ανακάλυψαν τον τάφο τον Ιούλιο του 2019, ενώ αντιμετώπιζαν κίνδυνο νερού στο Tetney Golf Club στο Grimsby.

Το φέρετρο βρισκόταν κάτω από έναν τύμβο με χαλίκι. Αυτή είναι μια ειδική περίπτωση που δείχνει μια ορισμένη συμμετοχή της κοινότητας στην κηδεία. Το φέρετρο του ξύλου, το οποίο έχει διαστάσεις περίπου 3 μέτρα επί 1 μέτρο, θεωρείται ότι είναι 4.000 ετών. Στο εσωτερικό του βρίσκονται τα λείψανα ενός ανθρώπου που θάφτηκε με τσεκούρι.

Κοφίνι 4.000 ετών σκαλισμένο από ξύλο βελανιδιάς. Α: Σαρλότ Γκράχαμ

Οπως συμβαίνει συνήθως για αντικείμενα ιστορικής σημασίας που βρέθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία, το εύρημα αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Φορητών Αρχαιοτήτων, το οποίο επεξεργάζεται τέτοιες αναφορές και διασφαλίζει ότι τα αντικείμενα παραδίδονται σωστά.

Αρχαία αντικείμενα κατασκευασμένα από ξύλο (ναυάγια, φέρετρα, ακόμη και ταφές πλοίων) είναι επιρρεπή σε διάλυση μετά από χιλιάδες χρόνια όταν απομακρυνθούν από το νερό ή το έδαφος και εκτεθούν στο ηλιακό φως και τον αέρα. Για να μην συμβεί αυτό στο εύρημα, τα ανασκαμμένα αντικείμενα τοποθετήθηκαν αμέσως σε σακούλες γεμάτες με υπόγεια νερά και το φέρετρο τοποθετήθηκε σε ψυκτική αποθήκη για ένα χρόνο.

Αργότερα, το φέρετρο μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Ιδρυμα της Υόρκης, όπου οι συντηρητές εργάστηκαν σε συναφή τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός τσεκουριού.

Ο αρχαιολόγος Τιμ Αλεν εξηγεί: «Ο άνδρας που θάφτηκε στο Τέτνεϊ ζούσε σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας, αλλά όπως και ο δικός μας, ήταν ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις παράκτιες πλημμύρες να καλύπτουν τον τάφο του με ένα βαθύ στρώμα λάσπης βοηθώντας στη διατήρησή του ».

Ο Πάνθερ εργάζεται σε ένα φέρετρο βελανιδιάς ηλικίας 4.000 ετών. Α: Αρχαιολογικό Ιδρυμα Υόρκης

Ενα ενδιαφέρον συστατικό της μελέτης ήταν η περιβαλλοντική ανάλυση του φυτού. Ο αρχαιολόγος Χιου Γουίλμοτ από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, ο οποίος συμμετείχε στις ανασκαφές, δήλωσε σε δήλωση ότι στο φέρετρο βρέθηκαν βρύα, ζυμαρικά ή κουνουπίδια, φουντούκια και φύλλα. Τα είδη των υπολειμμάτων λουλουδιών υποδηλώνουν ότι ο τάφος πιθανότατα ετοιμάστηκε προς το τέλος της άνοιξης, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Ο Willmott δηλώνει ότι τα φουντούκια μπορούν να προσφέρουν τροφή, ενώ το βρύα μπορεί να είναι κρεβάτι για τους νεκρούς.

Προς το παρόν δεν είναι πολλές οι γνώσεις για τα ανθρώπινα λείψανα,αν και η αρχαιολογική ομάδα υποψιάζεται ότι πρόκειται για άτομο κοινωνικής σημασίας. Οι αρχικές προσπάθειες εξαγωγής του DNA ήταν ανεπιτυχείς, λέει ο Willmott. Η χρονολόγηση του φέρετρου είναι ακόμα σε εξέλιξη-οι αρχαιολόγοι πρέπει να κάνουν έναν συνδυασμό χρονολόγησης δενδροχρονολογίας και ραδιοανθράκων που μπορούν να διασταυρώσουν για να βρουν το έτος που κόπηκε το δέντρο.

Ενα εκπληκτικά καλά διατηρημένο τσεκούρι βρέθηκε με το άτομο. Η λαβή του τσεκουριού έμοιαζε σαν να είχε βερνικωθεί χθες. Η κεφαλή του τσεκουριού ήταν ένα μείγμα πέτρας και απολιθωμένων κοραλλιών.

Με βάση το σχήμα και το μέγεθος του αντικειμένου, η ομάδα πιστεύει ότι είναι σύμβολο εξουσίας και όχι πρακτικό εργαλείο (η κεφαλή του τσεκουριού έχει μήκος μικρότερο από 10 εκατοστά). Λίγοι άξονες αυτού του τύπου είναι γνωστοί στη Βρετανία, ίσως μόνο 12, σύμφωνα με το «York Archaeological Trust», καθιστώντας αυτό ένα από τα πιο θεαματικά στοιχεία της ανακάλυψης.

Το ξύλινο φέρετρο ένωσε 65 περίεργα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Αγγλία. Οι συντηρητές λένε ότι το τσεκούρι πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως μέσα στο έτος, αλλά λόγω του μεγέθους του αντικειμένου, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να διατηρηθεί πλήρως το φέρετρο.