Η εποχική γρίπη αποτελεί οξεία ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις της νόσου παρατηρούνται μεταξύ Οκτωβρίου και  Απριλίου.

Προκαλείται από τους τρεις  ιούς της γρίπης (A,B,C), με συνηθέστερα υπεύθυνους τους  Α και Β.

Μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με σταγονίδια από το αναπνευστικό (μετά από βήχα η φτέρνισμα). Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω των χεριών η μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Ένα άτομο με γρίπη μεταδίδει τη νόσο 5-7 ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Η εποχική γρίπη μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο. Τα συμπτώματα της εμφανίζονται απότομα 1-4 μετά την επαφή με τον ιό και διαρκούν 3 έως 7 ημέρες , αν εμφανιστεί βήχας, αυτός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετού, πόνου μυών η αρθρώσεων, κεφαλαλγίας, κόπωσης, καταρροής, πόνου στο λαιμό και συνήθως ξηρό βήχα. Στα παιδιά μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό.

Συνήθως η νόσος έχει ήπια διαδρομή. Επιπλοκές εμφανίζονται σπάνια σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Οι επιπλοκές είναι: αφυδάτωση, πνευμονία, επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων, ιγμορίτιδα-ωτίτιδα (στα παιδιά)

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι :

1) άτομα >60 ετών, παιδιά έως 5 ετών,

2) εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας.

3) άτομα με χρόνια νοσήματα,( άσθμα, χρόνιες πνευμονοπάθειες, στ. νόσος, καρδ. ανεπάρκεια, σακχαρ. διαβήτης, χρον. νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, δρεπανοκυτταρική νόσος, νευρομυικά νοσήματα).

4) έγκυες γυναίκες  β’ και γ’ τριμήνου

5) παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη (λόγω κίνδυνου εμφάνισης συνδρόμου Reye)

H προφύλαξη από τη γρίπη γίνεται με γενικά μέτρα υγιεινής και με τον εμβολιασμό.

Η θεραπεία της γρίπης είναι συμπτωματική (υγρά, παυσίπονα, αντιπυρετικά). Αντιιικά φάρμακα χορηγούνται σε άτομα υψηλού κινδύνου ή και σε σοβαρή κλινική εμφάνιση της νόσου, μετά από εντολή γιατρού. Αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν την νόσο γιατί δεν απευθύνονται σε ιούς.

Ο εμβολιασμός αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρέπει να γίνεται  κάθε χρόνο μεταξύ 10ου και 11ου μήνα ή και οποτεδήποτε υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα (μια δόση εμβολίου το χρόνο).

Έχει 70%-90% αποτελεσματικότητα που εξαρτάται κυρίως από την ταύτιση των στελεχών του εμβολίου με αυτά που κυκλοφορούν στη κοινότητα.

Το εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές. Σπάνια εμφανίζονται : πυρετός, τοπική αντίδραση, κεφαλαλγία, κόπωση,  μυαλγίες, αρθραλγίες. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση γενικευμένη ενώ δεν υπάρχει συσχέτιση με σύνδρομο Gullain-Barre.

Αντενδείξεις είναι η αλλεργία στο αυγό, ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο και ο πυρετός.

ΚΑΤΣΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ
Ειδική Παθολόγος
Ιατρείο: Σαλαμίνος 51, Κάτω Χαλάνδρι
τηλ.: 210-6810323
e-mail: [email protected]