1.Marie SklodowskaCurie (18671934), (Νόμπελ Φυσικής 1903 και Νόμπελ Χημείας 1911)

Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ. Μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική με τον Antoine Henri Becquerel και τον σύζυγό της Pierre Curie, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρείχαν οι κοινές τους έρευνες για τα φαινόμενα ακτινοβολίας. Ο Becquerel ανακάλυψε τη ραδιενέργεια το 1986, εμπνέοντας τη Marie και τον Pierre Curie να διερευνήσουν περαιτέρω το φαινόμενο. Από την έρευνά τους, ανακάλυψαν δύο άγνωστα στοιχεία, το Πολώνιο (ονομάσθηκε προς τιμήν της Πολωνίας, πατρίδας της Μαρί Σκλοντόφσκα-Κιουρί) και το Ράδιο, τα οποία ήταν και τα δύο, πιο ραδιενεργά από το ουράνιο. Η Curie είναι η μόνη γυναίκα που τιμήθηκε δύο φορές και έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1911. Πέθανε το 1934, σε ηλικία 66 ετών, λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της επιστημονικής της έρευνας και της εθελοντικής προσφοράς της σε ακτινογραφικές μονάδες κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η μία της κόρη τιμήθηκε επίσης με βραβείο Νόμπελ ενώ η άλλη ως συγγραφέας, έγραψε τη βιογραφία της μητέρας της και υπηρέτησε σε Διεθνείς οργανισμούς.

2.Irène Joliot-Curie (1897 – 1956), Νόμπελ  Χημείας (1935)

Η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε ένα Νόμπελ ήταν η κόρη του Πιέρ και της Μαρί. Μοιράστηκε το βραβείο με το σύζυγό της, Jean Frédéric Joliot-Curie, για την ανακάλυψη της Τεχνητής Ραδιενέργειας.

3.Maria Goeppert-Mayer(1906 –  1972), Νόμπελ  Φυσικής (1963)

Υπήρξε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής μετά τη Μαρία Κιουρί.
Γερμανικής καταγωγής, σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, όπου το 1930, πήρε το διδακτορικό της  στη Θεωρία της Ταυτόχρονης Απορρόφησης δύο φωτονίων από άτομα. Προς τιμήν της, για τη θεμελιώδη συνεισφορά της στη θεωρία γι’ αυτό το φαινόμενο, η μονάδα για τη διατομή απορρόφησης δύο φωτονίων ονομάσθηκε “μονάδα Goeppert Mayer (GM)”. Μοιράστηκε το 1963 το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον J. Hans Δ Jensen και την Eugene Paul Wigner .

Ο κρατήρας Γκέπερτ-Μάγιερ στον πλανήτη Αφροδίτη ονομάσθηκε έτσι προς τιμήν της.

4.Dorothy Crowfoot Hodgkin(1910 – 1994), Νόμπελ  Χημείας (1964)

Η Βρετανίδα βιοχημικός τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1964 για την ανάλυση της δομής της βιταμίνης Β12. Το 1987 της δόθηκε το βραβείο Ειρήνης Λένιν. Σε ηλικία 18 ετών άρχισε να σπουδάζει Χημεία. Απέκτησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ, όπου ενδιαφέρθηκε για την κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ και ξεκίνησε να μελετά τη δομή των πρωτεϊνών. Το 1934, μετακόμισε στην Οξφόρδη, όπου διορίστηκε καθηγήτρια Χημείας, μια θέση την οποία κατείχε έως το 1977. Μέσα από αυτά τα χρόνια στην Οξφόρδη, η Hodgkin μελέτησε και ανακάλυψε τις τρισδιάστατες δομές πολλών βιομορίων με χρήση κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ και επιβεβαίωσε τη δομή της πενικιλίνης το 1945. Πέντε χρόνια μετά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Χημείας, ανακάλυψε τη δομή της ινσουλίνης.

5.Gerty Radnitz Cori (1896 –1957), Νόμπελ Ιατρικής (1947)

Εβραία βιοχημικός αυστριακής-ουγγρικής-αμερικανικής καταγωγής που το 1947 έγινε η τρίτη γυναίκα – και πρώτη Αμερικανίδα – που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, και η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ στην Φυσιολογία και Ιατρική, για τον ρόλο της στην ανακάλυψη του γλυκογόνου.
Σπούδασε στην επιστήμη των ενζύμων και των ορμονών και το έργο της έφερε τους ερευνητές πιο κοντά στην κατανόηση του Διαβήτη. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη των ενζύμων που μετατρέπουν γλυκογόνο σε ζάχαρη και αντιστρόφως.

6.Ουνγκάρι Μούτα Μαατάι (1940-2011), Νόμπελ Ειρήνης (2004)

Η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Νόμπελ στην Αφρική, η πρώτη γυναίκα στην Ανατολική Αφρική κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Κένυα. Πολέμησε για τη διάσωση των δασών του πλανήτη ιδρύοντας το Κίνημα της Πράσινης Ζώνης, για τα δικαιώματα των γυναικών, για τη δημοκρατία και την ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών. Πέρασαν πολλά χρόνια αγώνων, συλλήψεων, φυλακίσεων ώσπου να επιτύχει το στόχο της. Το κόμμα, στο οποίο συμμετείχε ως υποψήφια, κατέκτησε το 98% των ψηφοφόρων και η ίδια έγινε Υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (2002). Στα 64 της χρόνια της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης «για τη συμβολή της στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της ειρήνης».

7.Tu Youyou, γενν. 1930, Νόμπελ Ιατρικής (2015)

Έλαβε το 2015 το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής από κοινού με τον Ουίλιαμ Κάμπελκαι τον Σατόσι Ομούρα. Η Του είναι πρώτη αποδέκτης του βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής από την Κίνα και η πρώτη γυναίκα πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που έλαβε Νόμπελ σε οποιαδήποτε κατηγορία. Έχει εκπαιδευτεί και δουλέψει ερευνητικά αποκλειστικά στην Κίνα.

 

Πηγές: Βικιπαίδεια, Queen.gr

Μ.Χ.Αναγνωστοπούλου