Στις 6 Δεκεμβρίου 1884, στην Ουάσινγκτον, οι εργάτες τοποθετούν μια πυραμίδα από αλουμίνιο εννέα ιντσών στην κορυφή ενός πύργου από λευκό μάρμαρο, ολοκληρώνοντας την κατασκευή ενός εντυπωσιακού μνημείου για τον συνονόματο της πόλης και πρώτο πρόεδρο του έθνους, τον Τζορτζ Ουάσινγκτον. Ηδη από το 1783, το νεοσύστατο Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον, του μεγάλου στρατηγού του Πολέμου της Επανάστασης, θα έπρεπε να τοποθετηθεί κοντά στην τοποθεσία του νέου κτιρίου του Κογκρέσου, όπου κι αν αυτό βρισκόταν. Αφού ο τότε πρόεδρος Ουάσινγκτον του ζήτησε να σχεδιάσει μια νέα ομοσπονδιακή πρωτεύουσα στον ποταμό Ποτόμακ το 1791, ο αρχιτέκτονας Pierre L’Enfant άφησε μια θέση για το άγαλμα στο δυτικό άκρο του σαρωτικού National Mall (κοντά στη σημερινή θέση του μνημείου).

Ωστόσο, μόλις το 1832, 33 χρόνια μετά τον θάνατο του Ουάσινγκτον, κάποιος έκανε πραγματικά κάτι για το μνημείο. Εκείνη τη χρονιά, δημιουργήθηκε μια ιδιωτική Εταιρεία Εθνικού Μνημείου Ουάσινγκτον. Αφού διεξήγαγε διαγωνισμό σχεδιασμού και επέλεξε ένα περίτεχνο σχέδιο που έμοιαζε με ελληνικό ναό από τον αρχιτέκτονα Ρόμπερτ Μιλς, η εταιρεία ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την κατασκευή του αγάλματος. Οι προσπάθειες αυτές -συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων προς τους μαθητές του έθνους- συγκέντρωσαν περίπου 230.000 δολάρια, πολύ λιγότερα από το 1 εκατομμύριο δολάρια που απαιτούνταν. Η κατασκευή άρχισε ούτως ή άλλως στις 4 Ιουλίου 1848, όταν εκπρόσωποι της εταιρείας έθεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του μνημείου: ένα τεμάχιο από καθαρό λευκό μάρμαρο βάρους 24.500 λιβρών.

Εξι χρόνια αργότερα, με τα κεφάλαια να εξαντλούνται, η κατασκευή σταμάτησε. Περίπου την εποχή που ξεκίνησε ο Εμφύλιος Πόλεμος το 1861, ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν περιέγραψε το ημιτελές μνημείο ως κάτι που έμοιαζε με «κούφια, υπερμεγέθη καμινάδα». Δεν σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος μέχρι το 1876 -την εκατονταετηρίδα της αμερικανικής ανεξαρτησίας- όταν ο πρόεδρος Οδυσσέας Σ. Γκραντ ενέκρινε την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Κατασκευασμένο από περίπου 36.000 μπλοκ μαρμάρου και γρανίτη που στοιβάζονται 555 πόδια στον αέρα, το μνημείο ήταν το ψηλότερο οικοδόμημα στον κόσμο κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσής του τον Δεκέμβριο του 1884. Στους έξι μήνες που ακολούθησαν την τελετή εγκαινίων, πάνω από 10.000 άνθρωποι ανέβηκαν τα σχεδόν 900 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του Μνημείου της Ουάσινγκτον. Σήμερα, ένας ανελκυστήρας κάνει το ταξίδι πολύ πιο εύκολο και περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι επισκέπτονται το μνημείο κάθε χρόνο. Ενας νόμος της πόλης που ψηφίστηκε το 1910 περιόρισε το ύψος των νέων κτιρίων για να διασφαλίσει ότι το μνημείο θα παραμείνει το ψηλότερο κτίριο στην Ουάσιγκτον – ένας ταιριαστός φόρος τιμής στον άνθρωπο που είναι γνωστός ως ο «Πατέρας της πατρίδας του».