Εξι πράγματα που πιθανόν δεν γνώριζες για τον Λευκό Οίκο

Ως ο επίσημος χώρος εργασίας και η εκτελεστική κατοικία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Λευκός Οίκος αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα κτίρια στον κόσμο. Αλλά πίσω από την εντυπωσιακή νεοκλασική πρόσοψή της, οι λεπτομέρειες της κατασκευής και της ιστορίας της είναι πολύ λιγότερο γνωστές. Παρακάτω, βρείτε απαντήσεις σε έξι κοινές ερωτήσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη δομή που έχει χρησιμεύσει ως σπίτι για όλους εκτός από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χτίστηκε από σκλάβους ο Λευκός Οίκος;

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε σκλάβους, σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία, αλλά πλήρωσε τους ιδιοκτήτες σκλάβων για να τους προσλάβουν για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τον Ιστορικό Σύνδεσμο του Λευκού Οίκου, οι επίτροποι της πόλης της Ουάσινγκτον, αρχικά, σχεδίαζαν να εργάζονται πνευματικά από την Ευρώπη για την κατασκευή, η οποία ξεκίνησε το 1792 και χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οταν δεν έλαβαν ικανοποιητική απάντηση, αντίθετα προσκάλεσαν τόσο τους ελεύθερους όσο και τους υποδουλωμένους Αφροαμερικανούς να εργαστούν μαζί με τοπικούς λευκούς εργάτες και τεχνίτες, καθώς και μια χούφτα Ευρωπαίων να χτίσουν όχι μόνο το σπίτι του προέδρου, αλλά και άλλα κυβερνητικά κτήρια όπως το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Τζέιμς Χόμπαν, ένας ιρλανδός μετανάστης και αρχιτέκτονας που επέλεξε ο πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον, σχεδίασε το αρχικό κτήριο. Αφού το έκαψαν οι Βρετανοί το 1814, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812, ο Χόμπαν ηγήθηκε της προσπάθειας για την ανοικοδόμηση της δομής.

Άποψη της νότιας πρόσοψης του Λευκού Οίκου, γ. 1840

Πού βρίσκεται ο Λευκός Οίκος;

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στη λεωφόρο 1600 Pennsylvania, στην Ουάσινγκτον, ίσως την πιο διάσημη διεύθυνση του έθνους. Με την εξουσιοδότηση του Residence Act του 1790, ο πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον επέλεξε το ακριβές σημείο για την πρωτεύουσα των 10 τετραγωνικών μιλίων, στην ανατολική όχθη του Ποτόμακ και κοντά στο κτίριο του Καπιτωλίου. Οι οικοδόμοι έθεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του Λευκού Οίκου στις 13 Οκτωβρίου 1792, με τον ακρογωνιαίο λίθο του Καπιτωλίου να ακολουθεί αμέσως μετά στις 18 Αυγούστου 1793.

Με την πάροδο των ετών, το εκτελεστικό αρχοντικό έχει δει πολλές ανακαινίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων εργασιών του Theodore Roosevelt το 1902, που περιελάμβανε την εγκατάσταση ηλεκτρικών φώτων. Το 1948, αφού οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι το κτίριο ήταν δομικά ανίσχυρο και μη ασφαλές για κατοίκηση, ο Χάρι Σ. Τρούμαν διέταξε μια πλήρη εκρίζωση του εσωτερικού και μια συνολική αναμόρφωση της δομής και του θεμελίου του κτηρίου. Ο Τρούμαν και η οικογένειά του ζούσαν στο Blair House απέναντι από τις ανακαινίσεις.

Ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος που έζησε στον Λευκό Οίκο;

Παρόλο που ο Ουάσινγκτον επέλεξε τη θέση και τον αρχιτέκτονα, ήταν ο μόνος πρόεδρος που δεν έζησε ποτέ στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος John Adams ήταν ο πρώτος που μετακόμισε στην κατοικία, το 1800 πριν τελειώσει. Εκτοτε, κάθε πρόεδρος και η οικογένειά του ζούσαν στη λεωφόρο 1600 Pennsylvania. Δύο πρόεδροι έχουν επίσης πεθάνει στον Λευκό Οίκο: ο William Henry Harrison το 1841 και ο Zachary Taylor το 1850, καθώς και τρεις πρώτες κυρίες, η Letitia Tyler, η Caroline Harrison και η Ellen Wilson.

Η κύρια κάτοψη του Λευκού Οίκου, που σχεδιάστηκε από τον F. D. Owen.

Πόσα δωμάτια βρίσκονται στον Λευκό Οίκο;

Στα 55.000 τετραγωνικά πόδια, ο εξαώροφος Λευκός Οίκος διαθέτει 132 δωμάτια (16 είναι οικογενειακά δωμάτια), καθώς και 35 μπάνια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, φιλοξενεί 28 τζάκια, οκτώ σκάλες, τρεις ανελκυστήρες, 412 πόρτες και 147 παράθυρα – και διαθέτει κουζίνα εξοπλισμένη για να σερβίρει πλήρες δείπνο για έως 140 άτομα, ή ορεκτικά για 1.000- συν επισκέπτες. Και όταν παίρνει μια νέα στρώση χρώματος κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια χρειάζονται 570 γαλόνια μπογιάς για να καλύψουν το εξωτερικό.

Το αρχοντικό και οι χώροι περιλαμβάνουν επίσης μια κλειστή εσωτερική πισίνα, εγκατεστημένη για τον Franklin D. Roosevelt, και μια εξωτερική πισίνα, που εγκαταστάθηκε από τον Gerald R. Ford. Αλλες επιτόπιες εγκαταστάσεις όπου ο πρόεδρος μπορεί να χαλαρώσει: γήπεδο τένις, μπόουλινγκ μονής λωρίδας, μικρός κινηματογράφος, αίθουσα παιχνιδιών, τζόκινγκ κ.ά.

Υπάρχουν φήμες για μυστικά δωμάτια στο κτίριο αλλά, σύμφωνα με την Ιστορική Ενωση του Λευκού Οίκου, το μόνο «μυστικό» πέρασμα είναι ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης που χτίστηκε κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα κατά την προεδρία του Φράνκλιν Ρούσβελτ, μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941. Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι χρησιμοποίησε το καταφύγιο κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Washington Post», ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα βρέθηκε εκεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του 2020 έξω από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο σήραγγες κάτω από το αρχοντικό: το ένα συνδέεται με το κτήριο Treasury και το άλλο οδηγεί στο νότιο γκαζόν.

Ονομάζονταν πάντα Λευκός Οίκος;

Το πέτρινο εξωτερικό του κτηρίου βάφτηκε για πρώτη φορά με ασβέστη το 1798 για να το προστατεύσει από τα στοιχεία της φύσης και τις θερμοκρασίες κατάψυξης. Σύμφωνα με τον Ιστορικό Σύνδεσμο του Λευκού Οίκου, ο «Λευκός Οίκος» άρχισε να εμφανίζεται σε εφημερίδες πριν από τον πόλεμο του 1812.

Αλλά ο πρόεδρος Θεόδωρος Ρούσβελτ, ο οποίος, το 1901 όρισε το επίσημο όνομα της κατοικίας του προέδρου των ΗΠΑ ως Λευκό Οίκο. (Τα προηγούμενα ονόματα περιελάμβαναν το «Προεδρικό Σώμα», το «Εκτελεστικό Αρχοντικό», το «Προεδρικό Μέγαρο» κ.ά.) Συνήθης ήταν και η ονομασία το «Λαϊκό Σπίτι».

Η κύρια αίθουσα συνεδριάσεων του Λευκού Οίκου.

Τι συμβαίνει στη Δυτική Πτέρυγα;

Από τότε που ο Θεόδωρος Ρούσβελτ μετέφερε τον χώρο εργασίας του από την κατοικία στο νεόκτιστο West Wing το 1902, το διώροφο West Wing φιλοξενεί τα προεδρικά γραφεία των ΗΠΑ. Εκτός από το «Οβάλ Γραφείο», το συγκρότημα West Wing περιλαμβάνει το Situation Room, το Cabinet Room, το Roosevelt Room και την αίθουσα ενημέρωσης Τύπου, μεταξύ άλλων.

Το «Οβάλ Γραφείο», το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο William Howard Taft το 1909, είναι στην πραγματικότητα οβάλ και διαθέτει το Resolute Desk βελανιδιάς, το οποίο δόθηκε στον πρόεδρο Rutherford B. Hayes από τη βασίλισσα Βικτώρια το 1880 και κατασκευάστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του βρετανικού πλοίου HMS. Χρησιμοποιήθηκε από σχεδόν κάθε πρόεδρο από τότε, με εξαίρεση τους Lyndon Johnson, Richard Nixon και Gerald Ford.

Η «Αίθουσα Συνεδριάσεων John F. Kennedy», βρίσκεται στο υπόγειο της Δυτικής Πτέρυγας και περιλαμβάνει πραγματικά πολλές αίθουσες. Ορίστηκε το 1961 από την JFK ως χώρος συντονισμού κρίσεων, χρησιμοποιήθηκε από τον Τζόνσον κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και είναι εκεί όπου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησε τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν από το Navy Seals.

Η «Αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου», όπως υποδηλώνει το όνομά της, είναι όπου ο πρόεδρος συναντά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και η αίθουσα Roosevelt, όπου βρισκόταν το γραφείο του Theodore Roosevelt, χρησιμεύει ως αίθουσα συνεδριάσεων γενικής χρήσης.

Επίσης, η «Ανατολική Πτέρυγα», εν τω μεταξύ, περιέχει χώρο γραφείου για την πρώτη κυρία και το προσωπικό της και διαθέτει μια σκεπαστή είσοδο για τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων.