Σήμερα, τα ακίνητα έτους κατασκευής άνω της 20ετίας, αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του υφιστάμενου κτιριακού όγκου. Από το συνολικό κτιριακό απόθεμα στην χώρα των 5 εκατ. κτιριακών μονάδων, κατασκευάστηκε το 85% περίπου μέχρι το 2000 και περίπου 55% πριν το 1980. Τα ενεργειακά αναβαθμισμένα και ανακαινισμένα ακίνητα παλαιότητας είναι ανταγωνιστικά στην ελληνική αγορά ακινήτων, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένη προσφορά υφιστάμενων νεόδμητων. Για αυτό η ενεργειακή αναβάθμιση ή αυτονόμηση τους είναι μια επιβεβλημένη δράση υπεραξίας τόσο για κάθε ιδιοκτήτη όσο και για την πολιτεία συνολικά. Η ενεργειακή αναβάθμιση-ανακαίνιση τους όμως απαιτεί ρευστότητα και επενδυτικούς πόρους ιδίων κεφαλαίων. Για αυτό και απαιτούνται άμεσα γενναία κίνητρα και επιδοτήσεις με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Η λογική προγραμμάτων τύπου «Εξοικονόμηση κάτ. Οίκον» είναι δοκιμασμένη και θετική παρά τα μεγάλα ζητήματα γραφειοκρατίας, διαδικασιών και περιοριστικών προδιαγραφών. Άλλωστε η μεγάλη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης των 32δις πρέπει να διοχετευθεί σε τέτοιες μαζικές δράσεις με άμεσο αναπτυξιακό αποτύπωμα, πάντα με ουσιαστικές βελτιώσεις τους.

Το νέο πρόγραμμα  που ανακοινώθηκε ονομάζεται ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –ΑΥΤΟΝΟΜΩ και έχει σημαντικό συνολικό προϋπολογισμό 850 εκατομμύρια να υποστηρίξει την διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας των ακινήτων κύριας κατοικίας, κυρίως παλαιότητας κατασκευής ενεργειακής κατάταξης χαμηλότερης της Γ. Στόχος όπως φαίνεται είναι η απλοποίηση των διαδικασιών επιδότησης των επενδύσεων και η αύξηση του προϋπολογισμού ώστε να ενταχθούν, με μεγαλύτερες δυνατότητες ενεργειακών παρεμβάσεων, όλοι οι αιτούντες που πληρούν τα κριτήρια επιλογής, σε αντιδιαστολή με την λογική του «όποιος προλάβει» των προηγούμενων προγραμμάτων. Ενδεικτικές καινοτομίες του νέου προγράμματος  η ένταξη: 1) ενεργειακών παρεμβάσεων για την αυτονομία των ακινήτων όπως φωτοβολταικά συστήματα με συστήματα αποθήκευσης 2) ξεχωριστά των κοινοχρήστων ενεργειακών παρεμβάσεων κτιρίων και αναβάθμισης ανελκυστήρων ή φωτισμού και 3) ψηφιακών συστημάτων (smart systems) εξοικονόμησης ενέργειας και υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Για την κοινωνία ενδεικτικές ωφέλειες είναι η μαζική ανάπτυξη της πραγματικής ευρύτερης αγοράς κατασκευών & ενέργειας (υλικών, εξοπλισμού, κλπ), η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βελτίωση του περιβάλλοντος και της ενεργειακής εξοικονόμησης των παλιών κτιρίων, και η ενίσχυση των παραγωγικών κρατικών εσόδων. Για τις κατοικίες και τους ιδιοκτήτες τους δύο είναι οι κύριες ωφέλειες: Πρώτον, η ενίσχυση της μελλοντικής υπεραξίας των ακινήτων και δεύτερον, η άμεση βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης  από τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας τους, μέχρι την  ενεργειακή αυτονόμησης και μετατροπή τους (ιδιοκτητών και ακινήτων) σε παραγωγούς ενέργειας.  Αναμφίβολα την εποχή της οικονομικής και οικοδομικής αβεβαιότητας, η ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία είναι τελικά μια απλή, κατανοητή, εφικτή και άμεσα αποδοτική επένδυση win-win, για καθένα πολίτη-επενδυτή ξεχωριστά και για την ανάπτυξη συνολικά, για αυτό και θέλει διαρκή, δοκιμασμένα και ουσιαστικά κίνητρα!

 

Μάνος Κρανίδης

Πηγήhttps://www.real.gr/