1 κιλό γαρίδες

1 μέτριο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι

Μία πράσινη, ψιλοκομμένη πιπεριά

½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κουτί χυμό ντομάτας

1 μικρό κουτί μανιτάρια ολόκληρα

½ φλυτζ. τσαγιού κρασί άσπρο

½ κουτ. τσαγιού πάπρικα

Αλάτι, πιπέρι

½ φλυτζ. τσαγιού βούτυρο

2 φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι

Πλένετε και καθαρίζετε ωμές τις γαρίδες. Βάζετε τα κεφάλια σε κατσαρόλα με λίγο νερό και τα βράζετε για 10 λεπτά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και την πιπεριά με λάδι, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτετε τον χυμό της ντομάτας, το κρασί, την πάπρικα, 2 κουτ. τσαγιού αλάτι και λίγο πιπέρι, τον ζωμό από τις γαρίδες (αφού τον στραγγίσετε) και τον ζωμό των μανιταριών. Βράζετε τη σάλτσα «κρεόλ» αρκετή ώρα, ώσπου να δέσει. Ρίχνετε τις γαρίδες (καθαρισμένες) και τα μανιτάρια και τα σιγοβράζετε για 6 ακόμα λεπτά.

Βράζετε το ρύζι σε πιλάφι σπυρωτό και το περιχύνετε με το βούτυρο. Το βγάζετε με φόρμα σε πιατέλα και το γαρνίρετε με τη σάλτσα «κρεόλ».

 

Μπανάνες «Φλαμπέ»

6 – 8 μέτριες μπανάνες

½ φλυτζ. τσαγιού βούτυρο

1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη

½ φλυτζ. τσαγιού νερό

2 κουτ. σούπας γλυκόζη

6 κουτ. σούπας ρούμι

Βάζετε σε τηγάνι το βούτυρο και το λιώνετε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Βράζετε το σιρόπι επί ένα τέταρτο. Προσθέτετε δύο κουταλιές ρούμι και το αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά ακόμη. Καθαρίζετε τις μπανάνες και τις βράζετε μέσα στο σιρόπι για 8 λεπτά, ενώ τις περιχύνετε συχνά. Ζεσταίνετε ελαφρά σε τηγανάκι το υπόλοιπο ρούμι, το ανάβετε και το ρίχνετε προσεκτικά στις μπανάνες, πριν να σβήσει η φλόγα.

Το άναμμα του ποτού γίνεται συνήθως μπροστά στους καλεσμένους, όπως στα μεγάλα εστιατόρια.