Μάθετε για την προέλευση του Αγίου Βαλεντίνου, πώς γιορτάζεται, γιατί λέμε “φορέστε την καρδιά σας στο μανίκι σας” και πολλά άλλα.

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γιορτάζεται κάθε 14 Φεβρουαρίου καθώς ζευγάρια σε όλο τον κόσμο τιμούν τους συζύγους, τους συντρόφους και τους αγαπημένους τους. Εκατοντάδες χρόνια παραδόσεων και εθίμων το έχουν κάνει στις εκδοχές που παρατηρούμε σήμερα. Εδώ είναι εννέα ενδιαφέροντα γεγονότα για τη μέρα που αφιερώνεται στην αγάπη.

Προέλευση από ένα φεστιβάλ αιματηρών παγανιστικών εθίμων

Ορισμένα ίχνη της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου προέρχονται από μια χριστιανική προσπάθεια αντικατάστασης ενός παγανιστικού φεστιβάλ γονιμότητας που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Λουπερκίας, οι ρωμαίοι ιερείς θυσίαζαν κατσίκες και σκύλους και θα χρησιμοποιούσαν τα ματωμένα τομάρια τους για να χτυπούν τις γυναίκες στους δρόμους, ως ευλογία γονιμότητας. Σύμφωνα με τον μύθο, οι γυναίκες έβαζαν αργότερα τα ονόματά τους σε ένα δοχείο και θα επιλέγονταν να ζευγαρωθούν με έναν άνδρα για έναν χρόνο.

Επιστολές που απευθύνονται στη «Ιουλιέτα»

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ρομαντικοί στέλνουν επιστολές που απευθύνονται στη Βερόνα της Ιταλίας στην «Ιουλιέτα», το θέμα της διαχρονικής ρομαντικής τραγωδίας, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Η πόλη σηματοδοτεί την τοποθεσία της ιστορίας του Σαίξπηρ, και τα γράμματα που φτάνουν στην πόλη απαντώνται από μια ομάδα εθελοντών από το Juliet Club. Κάθε χρόνο, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο σύλλογος απονέμει το βραβείο «Cara Giulietta» («Αγαπητή Ιουλιέτα») στον συγγραφέα της πιο συγκινητικής ερωτικής επιστολής.

Κουτί με σοκολάτες

Η παράδοση για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να προσφέρεις ένα κουτί με καραμέλες ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τον Richard Cadbury, έναν απόστολο μιας βρετανικής οικογένειας παραγωγής σοκολάτας. Με μια νέα τεχνική που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην εταιρεία για τη δημιουργία περισσότερων ποικιλιών σοκολάτας, η Cadbury εκτοξεύθηκε με την ευκαιρία να πουλήσει τις σοκολάτες ως μέρος της αγαπημένης μέρας.

Ο πρώτος βαλεντίνος γράφτηκε από μια φυλακή

Ο πρώτος βαλεντίνος της ιστορίας γράφτηκε ίσως σε ένα από τα πιο ασυνήθιστα μέρη που ήταν πιθανό: μια φυλακή. Ο Κάρολος, ο Δούκας της Ορλεάνης έγραψε το ερωτικό γράμμα στη δεύτερη σύζυγό του σε ηλικία 21 ετών, ενώ συνελήφθη στη μάχη του Αγκινκούρτ. Ως φυλακισμένος για περισσότερα από 20 χρόνια, δεν θα έβλεπε ποτέ την αντίδραση της βαλεντίνας του στο ποίημα που της έγραψε στις αρχές του 15ου αιώνα.

Απογοητευμένες σουίτες «ξίδι βαλεντίνων»

Κατά τη διάρκεια της εποχής της Βικτώριας, όσοι δεν ήθελαν την προσοχή ορισμένων μνηστήρων έστελναν ανώνυμα «βαλεντίνους ξιδιού». Αυτές οι κάρτες ήταν η αντίθεση των συνηθισμένων βαλεντίνων, που κωμικά προσβάλλουν και απορρίπτουν ανεπιθύμητους θαυμαστές.

«Φορώντας την καρδιά σου στο μανίκι σου»

Ο όρος «φορώντας την καρδιά σας στο μανίκι σας» μπορεί να προέρχεται από την επιλογή του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Smithsonian αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι άντρες σχεδίαζαν τα ονόματα των γυναικών με τις οποίες θα συνδέονταν για το επόμενο έτος, ενώ θα παρακολουθούσαν ένα ρωμαϊκό φεστιβάλ προς τιμήν του Juno. Μετά την επιλογή, οι άντρες φορούσαν τα ονόματα στα μανίκια τους για να δείξουν τον δεσμό τους κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Οι καραμέλες «Sweethearts» ξεκίνησαν ως Lozenges

Οι εμβληματικές καραμέλες σε σχήμα καρδιάς που έχουν συνδεθεί με αγάπη κάθε Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησαν ως παστίλιες. Σύμφωνα με το Food Business News, ο φαρμακοποιός και εφευρέτης Oliver Chase δημιούργησε ένα μηχάνημα που θα δημιουργούσε γρήγορα τις παστίλιες πριν αλλάξει τη χρήση του μηχανήματος για να δημιουργήσει καραμέλες – αργότερα γνωστό ως Necco Wafers.

Ο αδερφός τού Chase βρήκε την ιδέα να εκτυπώσει μηνύματα στην καραμέλα το 1866, και οι καραμέλες είχαν το σχήμα καρδιάς το 1901 και έγιναν ελκυστικές ειδικά για τους αγαπημένους του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο Ερως άρχισε ως Ελληνας Θεός

Το παχουλό μωρό με φτερά και ένα τόξο και βέλος που ονομάζουμε Ερως συνδέεται με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για αιώνες. Ωστόσο, πριν μετονομαστεί σε Ερως, ήταν γνωστός στους αρχαίους Ελληνες ως Ερωτας, ο θεός της αγάπης. Ο Ερως, γιος της ελληνικής θεάς Αφροδίτης, θα χρησιμοποιούσε δύο σειρές βελών – ένα για αγάπη και ένα άλλο για μίσος – για να παίξει με τα συναισθήματα των στόχων του. Μόνο όταν οι Ρωμαίοι έλεγαν ιστορίες για την αταξία του, υιοθέτησε την παιδική εμφάνιση που αναγνωρίζουμε σήμερα.

Πώς το «Χ» έφτασε να σημαίνει «φιλί»

Η ιδέα της χρήσης ενός φιλιού για να αποχαιρετήσετε τους βαλεντίνους έχει επίσης μακρά ιστορία, σύμφωνα με την Washington Post. Η χρήση τού «Χ» ήρθε για να αντιπροσωπεύσει τον Χριστιανισμό, ή τον σταυρό, στον Μεσαίωνα. Την ίδια στιγμή, το σύμβολο χρησιμοποιήθηκε για να αποσυνδεθεί σε έγγραφα. Μετά το σημάδι με ένα Χ, ο συγγραφέας συχνά φιλούσε το σημάδι ως ένδειξη του όρκου τους. Καθώς η χειρονομία αναπτύχθηκε μεταξύ βασιλιάδων και κοινών για την πιστοποίηση βιβλίων, επιστολών και εγγράφων, αυτά τα αρχεία περιγράφηκαν ως «σφραγισμένα με φιλί»