Πολιτικοί, θρησκευτικοί και πρακτικοί παράγοντες έπαιξαν όλοι ρόλο.

Στις 2 Μαΐου 2011, ο στρατός των ΗΠΑ σκότωσε και έθαψε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ τον έβγαλαν τον εντόπισαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στο συγκρότημα στο Abbottabad του Πακιστάν, όπου αυτός και κάποια μέλη από την οικογένειά του κρύβονταν. Αφού ταυτοποίησε το σώμα του, ο στρατός τον έφερε στο USS Carl Vinson και τον έθαψε στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα την ίδια μέρα.

Οι ΗΠΑ έλαβαν υπόψη πολιτικούς, θρησκευτικούς και πρακτικούς παράγοντες όταν αποφάσισαν πώς να θάψουν το σώμα του Μπιν Λάντεν. Υπήρχε ανησυχία ότι εάν θαφτεί στη γη, ο τάφος του θα μπορούσε να γίνει ιερό για τους οπαδούς του. Υπήρχε η ανάγκη να τηρηθούν οι ισλαμικές κηδευτικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένου του εθίμου της ταφής ενός σώματος εντός 24 ωρών από τον θάνατο ενός ατόμου. Και υπήρχε το ερώτημα εάν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να τραβήξουν φωτογραφίες ή να παρέχουν κάποιο είδος οπτικής απόδειξης ότι ήταν νεκρός.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τα μέλη της ομάδας εθνικής ασφάλειας λαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με την αποστολή εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν στον Λευκό Οίκο την 1η Μαΐου 2011 στην Ουάσινγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σκοτώσει τον Μπιν Λάντεν σε επιχείρηση που ηγήθηκε των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε ένα συγκρότημα στο Abbottabad του Πακιστάν.

Οταν οι δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν 54 ετών, οι εξηγήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το γιατί δεν θάφτηκε στο έδαφος ήταν λίγο ασυνεπείς. Τα ειδησεογραφικά άρθρα ανέφεραν αμερικανούς αξιωματούχους τόσο εντός όσο και εκτός καταγραφής, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να έχει έναν φυσικό τάφο επειδή μπορεί να γίνει ιερό, αλλά και επειδή μια ανώνυμη χώρα αρνήθηκε να δεχτεί το σώμα του. Αρθρα εικάζουν ότι η χώρα ήταν η Σαουδική Αραβία, όπου γεννήθηκε ο Μπιν Λάντεν.

«Δεν είμαι σίγουρος από πού προέρχεται αυτή η φήμη, αλλά δεν θα της έδινα πολλή αξιοπιστία», λέει ο πρέσβης Akbar Ahmed, πρόεδρος των Ισλαμικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και πρώην πακιστανός Υπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

«Οι Σαουδάραβες τείνουν προς μια μορφή του Ισλάμ που ονομάζεται Ουαχαμπιτισμός», λέει, η οποία απορρίπτει ιερά επιφανών ανθρώπων. Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα ήθελε ο τάφος του να γίνει ιερό στη χώρα τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν εξαιρετικά επικριτικός για τη Σαουδική Αραβία, κάνει τον Αχμέντ να σκεφτεί ότι αν οι αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τη χώρα να λάβει το σώμα του Μπιν Λάντεν, «ρώτησαν από άγνοια».

Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου οι Ειδικές Δυνάμεις τον σκότωσαν, δεν θα ήταν ιδανικό ούτε από την πλευρά των ΗΠΑ, καθώς τα ιερά θεωρούνται ισχυρά σύμβολα σε αυτήν την περιοχή, λέει ο Ahmed. Για να μην γίνει ο τάφος του Μπιν Λάντεν σημαντικό σύμβολο για τους οπαδούς του, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τον θάψουν στη θάλασσα. Αν και αυτό αποκλίνει από τον τρόπο με τον οποίο συμβαίνουν οι περισσότερες μουσουλμανικές ταφές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέμειναν ότι τον έθαψε σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις.

Το σώμα του Μπιν Λάντεν καθαρίστηκε, τυλίχθηκε και θάφτηκε σε μια μικρή κηδεία.

Το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson από το οποίο θάφτηκε ο Osama bin Laden στη θάλασσα, που απεικονίστηκε στο Χονγκ Κονγκ στις 22 Μαΐου 2011.

Στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με τη δολοφονία και την ταφή του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Τζον Μπρέναν – τότε βοηθός του προέδρου για την ασφάλεια της πατρίδας και την αντιτρομοκρατία – είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «είχαν συμβουλευτεί τους κατάλληλους ειδικούς και εμπειρογνώμονες» έτσι ώστε «η ταφή των λειψάνων του Μπιν Λάντεν έγινε αυστηρά σύμφωνα με τις ισλαμικές αρχές και πρακτικές». Αυτό περιελάμβανε το πλύσιμο του σώματος του Μπιν Λάντεν, τυλίγοντάς το με λευκό πανί, την τελετουργική προσευχή με τη βοήθεια ενός μεταφραστή αραβικών και το θάψιμο εντός 24 ωρών από το θάνατό του.

Οι μουσουλμάνοι ηγέτες και οι μελετητές είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την καταλληλότητα να τον θάψουν στη θάλασσα. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι οι ταφές στη θάλασσα πρέπει να γίνονται μόνο όταν ένα άτομο πεθαίνει στη θάλασσα. Διαφορετικά, το σώμα θα πρέπει να θαφτεί στο έδαφος με το κεφάλι στραμμένο προς τη Μέκκα, τη γενέτειρα του Προφήτη Μωάμεθ. Αλλοι ισχυρίστηκαν ότι το Ισλάμ είναι μια πρακτική θρησκεία που επιτρέπει αποζημιώσεις για ειδικές περιστάσεις και ότι η θαλάσσια ταφή ήταν επιτρεπτή λόγω της φήμης του Μπιν Λάντεν και των ανησυχιών για τον τάφο του να γίνει ιερό.

Αν και η κηδεία του Μπιν Λάντεν πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο του Ναυτικού με χιλιάδες μέλη του πληρώματος, μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων ήταν παρόντες. Λιγότεροι από δώδεκα από τους ηγέτες του Carl Vinson ήξεραν ότι η ταφή έγινε ακόμη σύμφωνα με στρατιωτικά μηνύματα που το υπουργείο Αμυνας κυκλοφόρησε το 2012 ως απάντηση σε αγωγή για την Ελευθερία της Πληροφορίας.

Ο Ομπάμα αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει φωτογραφίες

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεξεργάζεται τις παρατηρήσεις του στο Οβάλ Γραφείο προτού προβεί σε τηλεοπτική δήλωση που περιγράφει λεπτομερώς την αποστολή κατά Οσάμα Μπιν Λάντεν, 1 Μαΐου 2011 στην Ουάσιγκτον, D.C.

Οταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον θάνατο του Μπιν Λάντεν, υπήρχε το ερώτημα αν θα έπρεπε να δημοσιεύσει φωτογραφίες του σώματος του Μπιν Λάντεν – το οποίο ισχυρίστηκαν οι αξιωματούχοι – προκειμένου να αντιμετωπίσει τις θεωρίες συνωμοσίας ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν ακόμα ζωντανός. Σε μια συνέντευξη με 60 λεπτά στο CBS, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξήγησε γιατί δεν τις τράβηξε.

«Είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε ότι πολύ σοκαριστικές φωτογραφίες κάποιου που πυροβολήθηκε στο κεφάλι δεν κυμαίνονται ως υποκίνηση για επιπλέον βία ή ως εργαλείο προπαγάνδας», είπε. «Δεν βγάζουμε αυτά τα πράγματα ως τρόπαια».

Η απόφαση να μην κυκλοφορήσουν εικόνες – καθώς και η απόπειρα να δοθεί στον Μπιν Λάντεν μια ισλαμική ταφή – ήταν σε πλήρη αντίθεση με τον χειρισμό των ΗΠΑ για τους θανάτους των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Αφού οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον Ούντι και τον Κουσάι Χουσεΐν, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες των ανδρικών σωμάτων. Επίσης τακτοποίησαν τα σώματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ισλαμικό έθιμο. Τους άφησε άταφους για πάνω από μια εβδομάδα. και επέτρεψε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να τα φωτογραφίσουν.

Αυτό ήταν προσβλητικό για πολλούς Ιρακινούς, επειδή φάνηκε ότι οι ΗΠΑ δεν σέβονταν σκόπιμα τα σώματα των Μουσουλμάνων. Ακόμα κι αν ένα άτομο εκτελείται για εγκλήματα, ισλαμιστές μελετητές υποστηρίζουν ότι το άτομο πρέπει να λάβει σεβαστή ταφή. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ταφή του Μπιν Λάντεν, που επικρίθηκε, αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια να τηρηθεί αυτή η αρχή.