2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κιλό αρνί
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας
1 κουταλιά τοματοπολτός
Λίγη κανέλλα, λίγο μοσχοκάρυδο
1 ½ φλιτζάνι ζωμός κρέατος
½ κιλό μακαρόνια, όποια σας αρέσουν
150 γρ. κεφαλοτύρι
Αλάτι, πιπέρι

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, και στη συνέχεια το κρέας, κομμένο σε φέτες μέχρι να ροδίσει. Χυμός ντοματούλας, ντοματοπολτός, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρια, και ο ζωμός κρέατος καπάκι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Βράζετε τα μακαρόνια και στρώνετε τα μισά απ’ αυτά μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι. Το κρέας πάνω στα μακαρόνια και από πάνω τα άλλα μισά. Περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζετε με τριμμένο τυράκι και το βάζετε στο φούρνο, στους 210ο C, για κάνα μισάωρο, να ροδοψηθεί.

 

ΠΑΤΑΤΟΚΑΡΑΜΕΛΙΤΣΕΣ

5 γλυκοπατάτες
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι κανέλλα
Χυμός ενός λεμονιού
3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Καθαρίστε τις πατάτες και μην τις αφήσετε να μουλιάσουν μέσα στο νερό γιατί θα σας φύγει όλο το άμυλο και θα πάθετε πανωλεθρίαμβο. Κόψτε τις σε λεπτά φετάκια και βάλτε τις σε ένα ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο, όσο πατάει η γάτα. Ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλλα και το χυμό του λεμονιού σε μια κατσαρόλα. Βράστε για δύο λεπτάκια. Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα δύο λεπτάκια. Αλατοπιπερώστε, περιχύστε και τα σιρόπια στις πατάτες, και σκεπάστε το ταψί με μια λαδόκολλα (Το αλουμινόχαρτο μου κάνει δυσοίωνο). Ψήστε για μία ώρα στο φούρνο στους 180ο C.

(Οι συνταγές είναι της αγαπημένης και αξέχαστης Μαλβίνας Κάραλη, και η φρασεολογία επίσης!)