Η οικογένεια που σας περιγράφω βρέθηκε (απολύτως δικαιολογημένα) σε απόγνωση… Με τον μοναχογιό να πρέπει να επιλέξει γρήγορα το κατάλληλο νοσοκομείο για τον καρκίνο που τον είχε επισκεφθεί, την κόρη μισοδιαλυμένη στο ΚΑΤ και τη μητέρα να συνεχίζει την αιμοκάθαρση. Τρεις από την πενταμελή οικογένεια να είναι βαριά άρρωστοι για διαφορετικούς λόγους.

Ευτυχώς που υπήρχε ένας πατέρας σωστός «κέρβερος», άνθρωπος πολύ γερής κράσης, ο οποίος αντιμετώπιζε με ανυπέρβλητο κουράγιο και ιδιαίτερη δύναμη τις ατυχίες που προέκυπταν η μία μετά την άλλη στο (πλούσιο κατά τα άλλα) σπιτικό του. Μια ηλιαχτίδα έλουσε το καταραμένο σπίτι όταν αποκαταστάθηκε η βλάβη του γιου, στον οποίον είχε αφαιρεθεί με εγχείριση μέρος του ουρανίσκου και της οδοντοστοιχίας του, με αποτέλεσμα να φοράει ειδικό μασελάκι και να έχει αλλοιωθεί η φωνή του, που έμοιαζε πραγματικά αγνώριστη.

Η μητέρα με τον ταλαιπωρημένο οργανισμό της βρέθηκε ξανά στο νοσοκομείο με μια λοίμωξη. Οι γιατροί περιέπεσαν σε τραγικό λάθος όταν πήραν την απόφαση να την «ανοίξουν». Και η καρδιά της δεν άντεξε. «Εφυγε» σε ηλικία 64 ετών κρατώντας το χέρι του συζύγου της. Φαίνεται κυνικό, αλλά πλέον ο τελευταίος και η υπόλοιπη οικογένεια είχαν έναν μπελά λιγότερο στο κεφάλι τους…

Η μικρή κόρη, η παραλίγο αυτοχειριασθείσα, πήρε εξιτήριο από το ΚΑΤ στο οποίο νοσηλευόταν αλλά φυσικά οι γιατροί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν απέτρεψαν το γεγονός ότι για το υπόλοιπο της ζωής της θα το πέρναγε στην αναπηρική καρέκλα ως τετραπληγική. Ο πατέρας αναγκάστηκε να πληρώσει ανυπολόγιστο ποσό για να της αγοράσουν το ηλεκτρικό της καρότσι, ενώ και οι θεραπείες του αδερφού της ήταν υπερβολικά κοστοβόρες.

Με ανακούφιση εμείς οι φίλοι του είδαμε τον 32χρονο άνδρα να γλιτώνει προς το παρόν τα χειρότερα και να επιστρέφει στην καθημερινότητά του. Η μεγαλύτερη αδερφή, ίσως μη μπορώντας να αντέξει αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις παρέμενε στο νησί καταγωγής της οικογένειας, διατηρώντας μια διακριτή απόσταση από τα παραπάνω, όχι φυσικά από αδιαφορία.

Οι θεράποντες γιατροί σε Αμερική και Ελλάδα είχα προειδοποιήσει τον φίλο μου ότι είχε τέτοια μορφή επιθετικού καρκίνου που το πρόβλημα θα επανερχόταν, κάνοντας μεταστάσεις στο στήθος, στον πνεύμονα και αλλού. Κάθε έξι μήνες έπρεπε να κάνει μια αξονική τομογραφία για να βλέπει πώς εξελίσσονταν η κατάστασή του, με τα πρώτα στοιχεία να είναι αρκούντως ικανοποιητικά. Η βαριά του ασθένεια έδειχνε να υποχωρεί.

Εν τω μεταξύ η τετραπληγική αδερφή άρχισε να βάζει βάρος και να καπνίζει ασταμάτητα, εξαιτίας της αναμενόμενης απελπισίας της. Οι κακές συνήθειες που απέκτησε την εμπόδισαν να προχωρήσει σε χειρουργείο του στομαχιού για να αδυνατίσει.

Το 2011 ο 43χρονος πια γιος της οικογένειας παντρεύτηκε την κοπέλα με την οποία συνδεόταν εδώ και καιρό και εξέφρασε την επιθυμία να κάνει ένα παιδί που θα κληρονομούσε την τεράστια περιουσία της οικογένειας. Κι ενώ η αβάσταχτη ρουτίνα της οικογένειας συνεχιζόταν για πολλά χρόνια, στον αδερφό η διάγνωση έδειξε πως ένα από τα οζίδια που είχε στο στήθος του μεγάλωνε επικίνδυνα. Ετσι τέθηκε το δίλημμα: να το αφαιρέσουν με αυξημένο τον κίνδυνο βλάβης για τον πνεύμονα ή να το αφήσουν να εξελιχθεί κι άλλο; Η απάντηση, απόλυτα ταιριαστή με την τραγική μοίρα αυτής της οικογένειας, ήρθε από μόνη της ένα βράδυ που ο γιος σηκώθηκε να πιει νερό και έπεσε με θόρυβο κάτω, αφού δεν ένιωθε πλέον τα πόδια του. Η ζημιά στον νωτιαίο μυελό τον άφησε κι αυτόν σε καροτσάκι. Η τραγική φιγούρα του πατέρα ήταν αναγκασμένη να βλέπει και τα δυο του παιδιά παράλυτα. Αναγκαστικά ο γιος μεταφέρθηκε στο πατρικό του σπίτι για να έχει κι αυτός νοσηλευτική βοήθεια. Για να του δώσουν θάρρος, ο πατέρας του και η μεγάλη αδερφή μιλούσαν αόριστα για κάποια βιοψία με δήθεν αισιόδοξα αποτελέσματα, την ώρα που διάφοροι φίλοι του αδερφού, παρατηρώντας το χλομό του πρόσωπο, τον παρότρυναν να τρώει φρούτα.

Την παραμονή της 25ης Μαρτίου του 2018 ο καρκίνος έριξε στο καναβάτσο τον γιο, που άφησε την τελευταία του πνοή σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας. Η αδερφή του προσπαθεί ακόμα να αλλάξει τις βλαβερές της συνήθειες και ψάχνει διάφορα ενδιαφέροντα που μπορεί να της άλλαζαν τη διάθεση. Ο ψύχραιμος πατέρας, υγιέστατος στα 84 χρόνια του, επιχειρεί εκ νέου να σταθεί στα πόδια του. Η νύφη του έκανε τελικά ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που σήμερα είναι πέντε ετών. Κάποτε θα μάθει για τη φοβερή ιστορία της οικογένειάς της και θα πρέπει να αποδεχθεί ότι λογικά θα μεγαλώσει δίχως πατέρα…

ΡΕΝΟΣ ΜΠΑΛΗΣ