21 Φεβρουαρίου 1965: Χ, αφροαμερικανός εθνικιστής και θρησκευτικός ηγέτης, δολοφονείται από αντίπαλους μαύρους μουσουλμάνους, ενώ μιλούσε στην Οργάνωση Αφροαμερικανικής Ενότητας στην αίθουσα χορού Audubon στο Washington Heights.

Γεννημένος ως Μάλκολμ Λιτλ στην Ομάχα της Νεμπράσκα το 1925, ο Μάλκολμ ήταν γιος του Τζέιμς Ερλ Λιτλ, ενός βαπτιστή ιεροκήρυκα που υποστήριζε τα μαύρα εθνικιστικά ιδεώδη του Μάρκους Γκάρβεϊ. Απειλές από την Κου Κλουξ Κλαν ανάγκασαν την οικογένεια να μετακομίσει στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν, όπου ο πατέρας του συνέχισε να κηρύττει τα αμφιλεγόμενα κηρύγματά του παρά τις συνεχείς απειλές. Το 1931, ο πατέρας τού Μάλκολμ δολοφονήθηκε από την υπεροπτικότατη λευκή Μαύρη Λεγεώνα και οι αρχές του Μίσιγκαν αρνήθηκαν να ασκήσουν δίωξη κατά των υπευθύνων. Το 1937, ο Μάλκολμ απομακρύνθηκε από την οικογένειά του από υπαλλήλους της κοινωνικής πρόνοιας. Οταν έφτασε στην ηλικία του γυμνασίου, εγκατέλειψε το σχολείο και μετακόμισε στη Βοστώνη, όπου εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Το 1946, σε ηλικία 21 ετών, ο Μάλκολμ οδηγήθηκε στη φυλακή λόγω καταδίκης για διάρρηξη. Εκεί γνώρισε τις διδασκαλίες του Ελάιτζα Μοχάμεντ, του ηγέτη του Εθνους του Ισλάμ, τα μέλη του οποίου είναι ευρέως γνωστά ως Μαύροι Μουσουλμάνοι. Το Εθνος του Ισλάμ υποστήριζε τον μαύρο εθνικισμό και τον φυλετικό αυτονομισμό και καταδίκαζε τους Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής ως ανήθικους «διαβόλους». Οι διδασκαλίες του Μοχάμεντ είχαν ισχυρή επίδραση στον Μάλκολμ, ο οποίος μπήκε σε ένα εντατικό πρόγραμμα αυτομόρφωσης και πήρε το επώνυμο “Χ” για να συμβολίσει την κλεμμένη αφρικανική του ταυτότητα.

Μετά από έξι χρόνια, ο Μάλκολμ αποφυλακίστηκε και έγινε πιστός και αποτελεσματικός ιερέας του Εθνους του Ισλάμ στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Σε αντίθεση με τους ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Μάλκολμ Χ υποστήριζε την αυτοάμυνα και την απελευθέρωση των Αφροαμερικανών «με κάθε αναγκαίο μέσο». Φλογερός ρήτορας, ο Μάλκολμ θαυμαζόταν από την αφροαμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης και όλης της χώρας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, άρχισε να αναπτύσσει μια πιο ειλικρινή φιλοσοφία από εκείνη του Ελάιτζα Μοχάμεντ, τον οποίο θεωρούσε ότι δεν υποστήριζε επαρκώς το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Στα τέλη του 1963, η υπόδειξη του Μάλκολμ ότι η δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι ήταν θέμα «των κοτόπουλων που γύρισαν σπίτι τους για να κουρνιάσουν» έδωσε στον Ελάιτζα Μοχάμεντ, ο οποίος πίστευε ότι ο Μάλκολμ είχε γίνει πολύ ισχυρός, μια βολική ευκαιρία να τον αποβάλει από το Εθνος του Ισλάμ.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Μάλκολμ εγκατέλειψε επίσημα την οργάνωση και πραγματοποίησε ένα μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα, όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από την έλλειψη φυλετικής διχόνοιας μεταξύ των ορθόδοξων μουσουλμάνων. Επέστρεψε στην Αμερική ως El-Hajj Malik El-Shabazz και τον Ιούνιο του 1964 ίδρυσε την Οργάνωση Αφροαμερικανικής Ενότητας, η οποία υποστήριζε τη μαύρη ταυτότητα και θεωρούσε ότι ο ρατσισμός και όχι η λευκή φυλή ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Αφροαμερικανού. Το νέο κίνημα του Μάλκολμ κέρδιζε σταθερά οπαδούς και η πιο μετριοπαθής φιλοσοφία του αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη επιρροή στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, ιδίως μεταξύ των ηγετών της Συντονιστικής Επιτροπής Μη Βίαιης Φοιτητικής Δράσης.