Η εξάχρονη Jon Benét Ramsey έγινε στις εθνικές εφημερίδες πρωτοσέλιδo όταν βρέθηκε δολοφονημένη μέσα στο σπίτι της στο Κολοράντο τον Δεκέμβριο του 1996. Η υπόθεσή της δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

Ποια ήταν η Jon Benét Ramsey;

Η Jon Benét Ramsey ήταν μια αμερικανίδα βασίλισσα ομορφιάς σε διαγωνισμό παιδιών. Κόρη των εύπορων γονέων, η Jon Benét ήταν μόλις έξι ετών όταν δολοφονήθηκε στην κατοικία της στο Boulder, Colorado, στις 26 Δεκεμβρίου 1996. Η δολοφονία της – η οποία δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί – έγινε μια από τις πιο διάσημες αστυνομικές έρευνες της δεκαετίας. Το 2008, η νέα τεχνολογία DNA βοήθησε να απαλλάξει την οικογένεια Ramsey από τυχόν αδικήματα στη δολοφονία της. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία του 2016 δείχνουν ότι τα στοιχεία DNA είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα DNA και αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες δοκιμές. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία της Jon Benét και η έρευνα παραμένει ανοιχτή πάνω από δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό της.

Η σύντομη ζωή της Jon Benét

Ονομάστηκε από τον πατέρα της, τον Τζον Μπενέτ και τη μητέρα της, την Πατρίτσια (επίσης αποκαλούμενη Πάτσι), η Τζον Μπενέτ Πατρικία Ράμσεϊ γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1990, στην Ατλάντα της Γεωργίας. Η νεότερη από τα δύο παιδιά (ο μεγαλύτερος αδερφός της Burke ήταν εννέα κατά τη διάρκεια της δολοφονίας της), η Jon Benét ήταν μια πολλά υποσχόμενη ταλαντούχα κοπέλα από τον νότο που απολάμβανε το κέντρο της προσοχής. Μέχρι την ηλικία των έξι ετών, είχε ήδη κερδίσει πολλούς τίτλους διαγωνισμών, χάρη στα αξιοθαύμαστα ξανθά μαλλιά της, το χαλαρό χαμόγελο και τα λαμπερά κοστούμια. Ο πατέρας της, ένας επιχειρηματίας εκατομμυριούχος, και η μητέρα της, που ήταν επίσης πρώην βασίλισσα ομορφιάς (Miss West Virginia του 1977), αφιέρωσαν στην κόρη τους τα πάντα, με όποιο τρόπο μπορούσαν. Το πολυτελές σπίτι τους ήταν πλούσιο με όλα όσα χρειάστηκε η Jon Benét για να ζήσει μια άνετη ζωή.

Μυστηριώδης θάνατος

Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου 1996, η Patsy κάλεσε την αστυνομία αφού βρήκε ένα τριών σελίδων σημείωμα λύτρων απαιτώντας 118.000 $ για την ασφαλή επιστροφή της κόρης της. Το σώμα του κοριτσιού, ωστόσο, ανακαλύφθηκε στο υπόγειο αργότερα εκείνο το απόγευμα. Η Jon Benét είχε κάταγμα στο κρανίο της, είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση και στραγγαλίστηκε. Σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή, η επίσημη αιτία θανάτου της Jon Benét ήταν «ασφυξία με στραγγαλισμό που σχετίζεται με κρανιοεγκεφαλικό τραύμα» και ο θάνατός της χαρακτηρίστηκε ανθρωποκτονία.

Ερευνα

Οταν έφτασε στην αρχική σκηνή του εγκλήματος, το αστυνομικό τμήμα του Boulder είχε κάνει κρίσιμα σφάλματα που έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα. Μεταξύ των σφαλμάτων που έγιναν, ο John επέτρεψε να μετακινήσει το σώμα της κόρης του από το υπόγειο και αυτός και η Patsy δεν έδωσαν συνέντευξη ξεχωριστά κατά την αρχική ανάκριση.

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν έγιναν σημαντικά βήματα προόδου, αν και οι Ramseys καταδείχθηκαν ως οι κύριοι ύποπτοι. Μεγάλο μέρος του κοινού θεώρησε τους γονείς ως ένοχους αφού άκουσε στοιχεία που δεν αποδείκνυαν την αθωότητά τους: Ο John και η Patsy έπεσαν σε αντιφάσεις, οι εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης τους έκαναν να φαίνονται υπεύθυνοι, το κρυπτικό σημείωμα λύτρων ανακαλύφθηκε ότι γράφτηκε σε χαρτί που βρέθηκε στο σπίτι τους και οι ίνες που ανακτήθηκαν από την ταινία αγωγού που έδεσαν το σώμα της Jon Benét ταιριάζει με την ίδια ίνα στα ρούχα της Patsy.

Τον Δεκέμβριο του 1999, η ανώτατη κριτική επιτροπή του Boulder ψήφισε να κατηγορηθεί ο John και η Patsy για τον φερόμενο ρόλο τους στη δολοφονία της κόρης τους. Ωστόσο, ο εισαγγελέας του Boulder Alex Hunter αποφάσισε να μην τους χρεώσει, επικαλούμενος ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Μετά την κατάρρευση της υπόθεσης, η οικογένεια Ramsey επέστρεψε στην Ατλάντα της Γεωργίας, για να ξεφύγει από το έντονο φως των μέσων ενημέρωσης και έγραψε τα απομνημονεύματα του 2001 «The Death of Innocence». Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Pasty υπέκυψε από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 49 ετών. Ο Τζον ισχυρίζεται ότι έχει χάσει ολόκληρη την οικογενειακή του περιουσία αφού ήταν εκατομμυριούχος τη δεκαετία του 1990. Το 2016, ο αδερφός της JonBenét, Burke, έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση στο «The Dr. Phil Show», σπάζοντας την 20χρονη σιωπή του για την υπόθεση, αλλά δεν έφερε νέα στοιχεία στην ιστορία.

Αμέτρητα βιβλία και ντοκιμαντέρ δείχνουν τις δικές τους θεωρίες για τη δολοφονία της Jon Benét. Εκτός της οικογένειας Ramsey, τα μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης αναφερθεί σε άλλους που θεωρούνται ύποπτοι: από τον καταδικασθέντα παιδόφιλο δράστη Gary Oliva έως την οικιακή βοηθόLinda Hoffman-Pugh στον ηλεκτρολόγο Michael Helgoth έως και τον Bill McReynolds. Ωστόσο, για κανένα από αυτά τα άτομα δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες.