Να σας συστήσω τον παππού μου:

  • Φυλακίστηκε από Τούρκους και Γερμανούς
  • Προδόθηκε από τον δωσίλογο Τσολάκογλου
  • Γλίτωσε την εκτέλεση δηλώνοντας… γεωπόνος
  • Έστειλε στο στρατοδικείο στρατιώτη – δολοφόνο ενός αντάρτη του ΕΛΑΣ
  • Μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες
  • Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το ’36!

Γεννήθηκε στα Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς. Το μεγαλύτερο από επτά αδέρφια. Ο δίδυμός του αδερφός πέθανε πριν συμπληρώσει τα δυο του χρόνια. Σε ηλικία τριών χρόνων πήγε με τη μητέρα του στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου εργαζόταν ο  πατέρας του.

Αποφοίτησε από την περίφημη Αμπέτειο Σχολή, στην οποία είχαν σπουδάσει σημαντικές προσωπικότητες και της οποίας καθηγητές, ερχόμενοι στην Ελλάδα, έγιναν όλοι ακαδημαϊκοί.

Πήρε πτυχίο στενογραφίας στη γαλλική γλώσσα.

Ήρθε στην Αθήνα και έδωσε εξετάσεις στη Σχολή των Ευελπίδων, καταταγείς δεύτερος. Αποφοίτησε πρώτος.

Γλωσσομαθής: Έγραφε και μιλούσε άπταιστα αραβικά, γαλλικά ιταλικά, ρουμανικά και τουρκικά. Βαθύς γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, μετέφρασε –σε έμμετρο στίχο- αρχαίες ελληνικές τραγωδίες του Αισχύλου και του Σοφοκλέους.

Ως ανθυπολοχαγός, έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία, συνελήφθη και παρέμεινε αιχμάλωτος στα βάθη της Ανατολίας επί δυόμιση χρόνια.

Επιστρέφοντας, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Παρίσι, με ειδίκευση στην Οχυρωτική. Έχει γράψει αναλυτική μελέτη στο λήμμα “Οχυρωτική” στη γνωστή Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Παύλου Δρανδάκη.

Ο παππούς μου ασχολιόταν με την εκτροφή περιστεριών και ειδικότερα με τα ταχυδρομικά περιστέρια. Έτσι, του προτείνεται να συμμετάσχει σε αγώνες ταχυδρομικών περιστεριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, όπου και το περιστέρι του κατακτά την τρίτη θέση και παίρνει το χάλκινο μετάλλιο!!!

Κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, ο Τσολάκογλου παρέδωσε στους κατακτητές λίστα Ελλήνων αξιωματικών κι έτσι συνελήφθη και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ, επί έξι μήνες. Όταν αποφυλακίστηκε, επιχείρησε να περάσει στην Ήπειρο με πλαστή ταυτότητα, που ανέγραφε ως επάγγελμα «γεωπόνος». Έπεσε όμως σε μπλόκο Γερμανών που τον διέταξαν να βγει από τη σειρά. Τότε, σκέφθηκε, ήρθε το τέλος. Αλλά του Ζαχαρία Νόμπελη ζητήθηκε να δώσει κάποιες συμβουλές για τις… καλλιέργειες, κάτι που ο παππούς μου γνώριζε, γι’ αυτό και δήλωσε αυτό το επάγγελμα στην πλαστή ταυτότητα!

Κατατάχθηκε στην αντιστασιακή ομάδα του Ν. Ζέρβα, αρχηγού του ΕΔΕΣ, στα Τζουμέρκα, τον Σεπτέμβριο του 1943.

Κατά την αποχώρηση των Γερμανών, κατόπιν αιτήσεώς του, εντάχθηκε στη Διοίκηση της Κεντρικής Ζώνης Αθηνών, του στρατηγού Μπουλαλά. Ο στρατηγός έπλεξε το εγκώμιο του Ζ. Νόμπελη, με διθυραμβικές εκφράσεις για τις ικανότητες αλλά και το ήθος του.

Στην πολυτάραχη περίοδο του εμφυλίου πολέμου, υπήρξε επικεφαλής ταξιαρχίας που κινούνταν από την Ελασσόνα μέχρι τα Σέρβια Κοζάνης. Η ταξιαρχία εμπλέκεται σε μάχη με τον ΕΛΑΣ. Συλλαμβάνονται αντάρτες του τελευταίου και μεταφέρονται σε γειτονικό σχολείο. Κάποιος από τους στρατιώτες της φρουράς αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός κρατουμένου τον συγχωριανό και δολοφόνο του αδερφού του και, εν ψυχρώ, τον σκοτώνει! Παρά τις παραινέσεις ντόπιων πολιτών και αξιωματικών ο παππούς μου διατάζει τη στρατιωτική αστυνομία να συλλάβει τον εν λόγω στρατιώτη που προέβη σε αυτοδικία και τον παραπέμπει σε στρατοδικείο στην Αθήνα με τη βαριά κατηγορία πως δολοφόνησε αιχμάλωτο.

Αποστρατεύθηκε το 1949 με τον βαθμό του υποστρατήγου.

Το 1955 μετέβη στο Βελγικό Κονγκό, σημερινό Ζαϊρ, και, ως το 1960, εργάσθηκε ως πολιτικός μηχανικός.

Όσο μακριά και αν έζησε από το νησί του,  ο Ζαχαρίας Νόμπελης έμεινε γνήσιος Κεφαλλονίτης. Με την ιδιωματική διάλεκτο που διαμόρφωσαν οι αιώνες. Διαλαλούσε τον κεφαλλονίτικο λόγο και έμεινε ψυχικά προσκολλημένος στον γενέθλιο βράχο, όπου από το 1981 αναπαύεται.

 

Άρης Νόμπελης