Για την Ελλάδα, γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13 και όχι η Παρασκευή και 13 όπως συνηθίζεται στις πιο πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Ποιες είναι όμως οι ρίζες αυτής της πρόληψης;

Μία από τις πιο γνωστές αιτίες για την οποία θεωρούμε γρουσούζικη μέρα τη Τρίτη είναι διότι ήταν η μέρα που έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453. Σίγουρα και η εκκλησία θα έχει παίξει κάποιο ρόλο για την κακιά φήμη της συγκεκριμένης ημέρας. Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε πως το κακό έρχεται σε τριάδες. Εξ ου και «τρίτωσε» που λέμε. Αυτό όσον αφορά τη ημέρα Τρίτη.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες θεωρίες όπως αν προσθέσεις το 1453 για παράδειγμα βγάζει άθροισμα 13. Τυχαίο; Μπορεί. Πάντως οι συμπτώσεις να είναι πολλές έτσι ώστε να καθιερωθεί η συγκεκριμένη μέρα ως γρουσούζικη.

Επίσης η ιστορία λέει ότι η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, κατακτήθηκε από τους Σταυροφόρους το 1204 ενώ η μέρα ήταν βέβαια Τρίτη και 13.

Οσο για το 13 κατηγορείται ότι σέρνει πίσω του την γκαντεμιά, τη γρουσουζιά και τη κακοδαιμονία. Ο λόγος είναι ότι στην ουσία χαλάει την αρμονία και την τελειότητα του αριθμού 12.  Η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ώρα, ο χρόνος έχει 12 μήνες, οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους, τα ζώδια είναι 12 κλπ.

Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι το 13 σαν αριθμός χαλάει την αρμονία. Είναι σαν το πρώτο κομμάτι μιας νέας 12άδας, μια νέα αρχή. Και μια νέα αρχή πάντα προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Μπορεί λοιπόν εύκολα κάποιος να κατηγορήσει για όλα τα κακά του κόσμου τον αριθμό 13. Ο 13ος μαθητής του Χριστού που τον πρόδωσε κιόλας ήταν ο Ιούδας. Οσο για την Αποκάλυψη αναφέρεται στο 13ο κεφάλαιο για τα δημιουργήματα του Διαβόλου, τον Αντίχριστο και το θηρίο.

Σίγουρα οι θεωρίες πολλές και θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια μίξη κακοτυχίας και γρουσουζιάς. Οπως και να έχει, δεν χάνετε τίποτα από το να είστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί κάθε Τρίτη και 13 και ας μην ανήκετε και στους πιο προληπτικούς.

ΝΥΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ