Δεν γνωρίζω τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να σταματήσει αυτή η κτηνωδία… Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μάθουν και να αποκαλύψουμε τα πραγματικά περιστατικά. Επιβάλλεται να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για το πώς ζουν αυτές οι γυναίκες…

Μπούρκα: η φυλακή του καμβά

Υπάρχουν διάφορα παραδοσιακά φορέματα για τις γυναίκες σε μουσουλμανικές χώρες: Το Hiyab, το Niquab, το Shayla, το Chador αλλά το χειρότερο είναι η Μπούρκα: Καλύπτει τελείως το σώμα. Ένα πλέγμα καμβά μπροστά από τα μάτια επιτρέπει στη γυναίκα να δει χωρίς να φαίνεται. Καλύπτει δε και τα χέρια…

Η μπούρκα εισήχθη στο Αφγανιστάν στις αρχές του 20ού αιώνα, την εποχή του βασιλιά Habibulla (1901-1919), που επέβαλε τη χρήση της στις 200 γυναίκες του χαρεμιού του, προκειμένου να αποφευχθεί οι άνδρες να κοιτάζουν την ομορφιά του προσώπου τους. Ήταν φτιαγμένη από μετάξι και λεπτό κέντημα και οι πριγκίπισσες του Habibulla την μπούρκα κεντημένη με χρυσές κλωστές. Έτσι, η μπούρκα είχε γίνει ένα ένδυμα πολυτελείας που φορούσαν οι γυναίκες τον ελεύθερο χρόνο τους. Ταυτόχρονα αποστασιοποιούνταν από τους απλούς ανθρώπους.

Παρότι συνδεδεμένη με το Ισλάμ, πιστεύεται πως η προέλευση της μπούρκας χρονολογείται από τη δυναστεία των Αχαιμενιδών της περσικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε από τον Κύρο ΙΙ (6ος αιώνας π.Χ.). Και σύμφωνα με κάποιες γραφές που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα π.Χ. (οι οποίες ανακαλύφθηκαν στην Ασσυρία) αναφέρεται η χρήση της μπούρκας. Εκείνη την εποχή η μουσουλμανική θρησκεία δεν υπήρχε. Ιστορικά, είναι το ένδυμα των φυλών Παστούν που είναι φανατικοί οπαδοί και υποστηρικτές της μπούρκας. Στην πραγματικότητα, όταν ο βασιλιάς Amanullah διαδέχθηκε τον Habibulla, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη χώρα με την κατάργηση της μπούρκας και το χειρότερο ακόμη όταν η γυναίκα του βασίλισσα Soraya Tarzi εμφανίστηκε χωρίς την μπούρκα, δημιούργησε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Δυστυχώς οι προσπάθειές του να εξευρωπαϊσει το Αφγανιστάν προκάλεσε μια επαναστατική αντίδραση με τις φυλές Παστούν. Τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να διαφύγει στην Ινδία το 1929.

Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία και το φόρεμα της «πλήρους μπούρκας» έγινε υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα την επιβολή ενός ενδύματος που μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο πάνω στο σώμα μιας γυναίκας, δεδομένου πως καλύπτει τα μάτια με ένα παχύ πέπλο που εμποδίζει τον κομιστή να δει κανονικά. Και επειδή το δίκτυ καμβά έχει περιορισμένη περιφερική όραση, οι γυναίκες εξαρτώνται από τους άνδρες για να κινηθούν ανεμπόδιστα, ειδικά σε ανοιχτούς χώρους… Οι Ταλιμπάν είναι ισλαμική ομάδα φονταμενταλιστών. Αναδύθηκε από τα κορανικά σχολεία στο Πακιστάν. Η πλειοψηφία από αυτούς προέρχονται από την εθνότητα Παστούν.

Ενας από τους στόχους του χοντρού πέπλου είναι να αποτρέψει το πρόσωπο και τα μάτια να είναι ορατά. Η μπούρκα ασκεί ισχυρή πίεση στο κεφάλι, καθώς ζυγίζει περίπου εφτά κιλά, προσθέτοντας κόπωση στα πόδια. Το μήκος του ενδύματος κατεβαίνει στα πόδια όχι μόνο για να καλύψει το σώμα αλλά και να προσθέσει μεγαλύτερες δυσκολίες-εμπόδια στο τρέξιμο.

Η μπούρκα δεν είναι πραγματικό ένδυμα, είναι μια φυλακή καμβά που εμποδίζει τις γυναίκες να δουν καθαρά όταν είναι επί κεφαλής και δεν μπορούν να δουν περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από τα μάτια τους. Με αυτόν τον τρόπο σημειώνονται συνεχώς δυστυχήματα στους δρόμους με τις άτυχες γυναίκες να τραυματίζονται και να σκοτώνονται…

Το 1977 μια ομάδα πνευματικών γυναικών, οι Rawa, υπό την ηγεσία της Meena Keshwar, ίδρυσαν την Επαναστατική Ενωση των γυναικών του Αφγανιστάν. Η επικεφαλής ακτιβίστρια στις 2 Απριλίου του 1987 δολοφονήθηκε από την αφγανική μυστική αστυνομία και των συνεργών της φονταμενταλιστών στην Κουέτα του Πακιστάν.

Στο καθεστώς των Ταλιμπάν:

Οι γυναίκες απαγορεύεται να τραγουδούν, να χορεύουν, να παίζουν μουσικά όργανα, να αθλούνται, δεν υπάρχει απασχόληση, δεν εκπαιδεύονται και δεν… πετούν χαρταετούς (έθιμο της χώρας).

Δεν περπατούν μόνες στους δρόμους, δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη και βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία χωρίς νερό, δίχως ηλεκτρικό ή χειρουργεία, όπου πάνε μονάχα για να πεθάνουν. Στα νοσοκομεία δουλεύουν μόνο άνδρες γιατροί αλλά δεν θεραπεύουν ούτε κάνουν επέμβαση σε γυναίκες!

Οι γυναίκες επιτρέπονται μόνο στο… πορτ-μπαγκάζ των ταξί!

Αν μια γυναίκα μείνει έγκυος θεωρείται άρρωστη και το 97% γεννάει στο σπίτι, αφού απαγορεύεται η παρουσία ανδρών γιατρών και δεν έχουν στη διάθεσή τους οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο.

Το μαιευτήριο Malalai περιβάλλεται από τοίχο που έκτισαν οι Ταλιμπάν και διαθέτει δύο μικρά παράθυρα, από τα οποία βλέπουν τους συζύγους τους όσες ετοιμόγεννες καταφέρουν να το προσεγγίσουν.

Η οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» σε έκθεσή της αναφέρει ότι το 40% γυναικών σε παραγωγική ηλικία πεθαίνει από επιπλοκές στον τοκετό!

Εξαιτίας της μπούρκας, το παιδί δεν μπορεί να δει το βλέμμα της μητέρας του, το πρόσωπό της δεν υπάρχει, καμιά επαφή δεν επιτρέπεται με το δέρμα, ενώ στον θηλασμό η μητέρα δεν βλέπει τις εκφράσεις του παιδιού της!

Από τον Σεπτέμβριο του 1996, όταν και κατέλαβαν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν έγινε υποχρεωτική η χρήση της μπούρκας και ξεκίνησε μια βάρβαρη καταπίεση των γυναικών: Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στις δημόσιες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους, 7790 γυναίκες-εκπαιδευτικοί απολύθηκαν, 63 σχολεία έκλεισαν. Το διδακτικό προσωπικό αποτελούνταν σε ποσοστό 65% από γυναίκες, το 40% των μαθητών μικρής ηλικίας ήταν κορίτσια, ενώ και οι φοιτητές-γυναίκες αποτελούσαν το 50% του συνολικού αριθμού.

Εκτός όλων των άλλων φρικαλεοτήτων, νέοι φύλακες του υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας περιπολούν με μαστίγια, καλάσνικοφ και μπαστούνια απειλώντας τις γυναίκες που γελούν, που χρησιμοποιούν μακιγιάζ, που εκθέτουν το πρόσωπό τους. Χωρίς την παραμικρή νομική υπεράσπιση, οι γυναίκες τιμωρούνται με λιθοβολισμό, ακρωτηριασμό, βασανιστήρια, μαστιγώσεις και δημόσιες εκτελέσεις!!! Οι μοιχαλίδες λιθοβολούνται, αφού πρώτα τις θάβουν μέσα στο έδαφος μέχρι το στήθος και οι άνδρες τους πετάνε πέτρες, όχι μεγάλες για να μην πεθάνουν αμέσως αλλά ούτε και μικρές που δεν προκαλούν ζημιά!

Η επέμβαση των Αμερικανών δεν προσέφερε ουσιαστικά τίποτε…

Υπάρχουν χιλιάδες χήρες που καταλήγουν πόρνες ή ζητιάνες, αφού δεν επιτρέπεται η όποια κληρονομιά από τον πεθαμένο σύζυγό τους. Πολλές, βλέποντας τις νεαρές κόρες τους ολημερίς στο σπίτι και τους γιους τους να απαγάγονται ή να σπρώχνονται να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, τρελαίνονται ή αυτοκτονούν…

Υπάρχει πόλη στη χώρα που οι γυναίκες φεύγουν μόνο δυο φορές από το σπίτι τους: Για να παντρευτούν και όταν πεθαίνουν!!!

Το νέο «σύνταγμα» του 2004 προβλέπει μια… ουτοπική ισότητα.

Γυναίκες 165 τον αριθμό το 2007 προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν. Το 87% υπόκειται σε ενδοοικογενειακή βία, με τις μισές περιπτώσεις να αφορούν σεξουαλική κακοποίηση.

Το 60% των γυναικών πέφτει θύμα αναγκαστικών γάμων, που οι μισοί είναι μεταξύ εφήβων πριν τα 16 τους χρόνια, παρότι ο νόμος τυπικά το απαγορεύει…

Κορίτσια πωλούνται και αγοράζονται, δίνονται ως αποζημίωση αλλά και ως κληρονομιά! Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας οι πατεράδες πουλούν τις κόρες τους για ποσό που κυμαίνεται από 600 μέχρι και 1500 ευρώ, δηλαδή ισοδύναμο μισθού εργαζομένου τριών ετών.

Στο δημόσιο νοσοκομείο Χεράτ καταφεύγουν γυναίκες που έχουν αποπειραθεί να αυτοπυρποληθούν. Το 2005 είχαμε 90 τέτοιες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Zahra, η οποία ξυλοκοπείτο από τον άνδρα της για 20 χρόνια σε καθημερινή βάση, την απέκοψαν από την οικογένειά της κι έτσι μια μέρα έχυσε πάνω της καυτό μαγειρικό λάδι και παραμορφώθηκε τόσο που από τις ουλές δεν μπορεί πλέον να κινήσει τον αυχένα της. Ανατριχιαστικές φωτογραφίες της κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.