Η απόπειρα δολοφονίας του Ronald Reagan σημειώθηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου του 1981, 69 ημέρες αφού είχε εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αποχωρώντας από μια ομιλία στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Ρέιγκαν και τρία άλλα πρόσωπα πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από τον Τζον Χίκλεϊ Τζούνιορ.

Ο Ρέιγκαν υπέστη τραυματισμό στο πνεύμονα με αποτέλεσμα να προκύψει βαριά εσωτερική αιμορραγία. Ωστόσο η άμεση ιατρική παρέμβαση του επέτρεψε να ανακτήσει γρήγορα τις δυνάμεις του. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν πυροβολήθηκε στο στήθος κάτω από το δεξί του χέρι. Δεν υπήρξε επίσημη επίκληση της προεδρικής διαδοχής, αν και ο τότε υφυπουργός Alexander Haig είχε δηλώσει πως «έχουμε τον έλεγχο» ενώ ο αντιπρόεδρος George H.W. Bush επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Κανείς δεν σκοτώθηκε στην επίθεση, αν και ο γραμματέας Τύπου, James Brady, έμεινε παράλυτος και μόνιμα ανάπηρος. Ο Χίνκλεϊ βρέθηκε μη ένοχος λόγω παραφροσύνης και παραμένει μέχρι σήμερα περιορισμένος σε μια ψυχιατρική μονάδα.

ronald-reagan-02

Το κίνητρο του Χίνκλεϊ

Ο Χίνκλεϊ ενώ ζούσε στο Χόλιγουντ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, είδε την ταινία Taxi Driver τουλάχιστον 15 φορές μιας και ήταν και παράφορα ερωτευμένος με την Τζόντι Φόστερ που υποδυόταν ένα 12χρονο κορίτσι μπλεγμένο στην παιδική πορνεία. Οπως και στην ταινία, ο Χίνκλεϊ ήθελε να ακολουθήσει το ίδιο σενάριο και να κινηθεί στα χνάρια του βασικού χαρακτήρα Travis Bickley που ερμήνευσε ο Robert De Niro. Δηλαδή να προβεί στην απόπειρα δολοφονίας ενός γερουσιαστή ο οποίος να είναι και υποψήφιος για την προεδρία. Ετσι λοιπόν θέλοντας να μεταμορφωθεί σε εθνική φιγούρα, μετά από έντονη παρακολούθηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κατάφερε να τον πλησιάσει τον Οκτώβριο του 1980 στο αεροδρόμιο Νάσβιλ, όπου και συνελήφθη από τις αρχές. Το FBI, μη θεωρώντας τον απειλή, δεν ενημέρωσε τις μυστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να καταφέρει να πλησιάσει εκ νέου τον αμέσως επόμενο πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και να προβεί στην απόπειρα δολοφονίας του.

Ο πυροβολισμός

Στις 14:42 μ. μ. ανατολική ώρα, ο πρόεδρος Ρέιγκαν αποχώρησε από το ξενοδοχείο Χίλτον και κατευθύνθηκε προς τη λιμουζίνα που τον περίμενε. Ο Χίνκλεϊ είχε πάρει θέση μέσα στο πλήθος των θαυμαστών του. Κάνοντας το «κολοσσιαίο λάθος» η μυστική υπηρεσία επέτρεψε στο πλήθος να σταθεί στα 15 πόδια (4,6 μέτρα) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με μονάχα ένα σχοινί ανάμεσά τους. Ο Ρέιγκαν πέρασε ακριβώς μπροστά από τον Χίνκλεϊ, κάνοντάς τον να πιστεύει πως δε θα είχε μια καλύτερη ευκαιρία να βγάλει το περίστροφό του και να τον πυροβολήσει εξ επαφής. Ετσι και έγινε. Ο Χίνκλεϊ έβγαλε το περίστροφο Rohm RG με μπλε χάλυβα και πυροβόλησε σε 1,7 δευτερόλεπτα έξι βολές. Η πρώτη σφαίρα χτύπησε τον γραμματέα του Λευκού Οίκου, James Brady στο κεφάλι. Η δεύτερη τον αστυνομικό Thomas Delahanty στο πίσω μέρος του λαιμού του, καθώς γύρισε να προστατέψει με το σώμα του τον Ρέιγκαν.  Η τρίτη σφαίρα χτύπησε το παράθυρο ενός κτιρίου στην απέναντι πλευρά του δρόμου, η τέταρτη τον πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας Timothy McCarthy στην κοιλιακή χώρα καθώς ο ειδικός πράκτορας Jerry Parr έσπρωξε τον Ρέιγκαν στη λιμουζίνα. Η πέμπτη σφαίρα χτύπησε το ανθεκτικό γυαλί του παραθύρου στην ανοιχτή πόρτα της λιμουζίνας ενώ η έκτη και τελευταία σφαίρα εξοστρακίστηκε από το θωρακισμένο όχημα με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον πρόεδρο στην αριστερή  μασχάλη του σχεδόν 1 ίντσα (25 χιλιοστά) από την καρδιά του.

ronald-reagan-03

Επακόλουθο

Ο Ρέιγκαν ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επιβίωσε από την απόπειρα δολοφονίας του. Αποχώρησε από το νοσοκομείο την 13η ημέρα ενώ φάνηκε να αναρρώνει γρήγορα. Αυξήθηκε η δημοτικότητά του με ποσοστό περίπου 73%, ενώ ο ίδιος πίστευε πως χάρη στον Θεό είχε γλιτώσει τη ζωή του.

Τα δύο όργανα επιβολής του νόμου ανέκτησαν τις δυνάμεις τους από τον τραυματισμό, αν και ο Delahanty αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά το επεισόδιο. Ο γραμματέας Τύπου, James Brady, δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη καθώς το τραύμα που υπέστη στο κεφάλι τον άφησε παράλυτο. Ωστόσο παρέμεινε στο πόστο του μέχρι το υπόλοιπο της κυβέρνησης Ρέιγκαν.

Η απόπειρα δολοφονίας μεταδόθηκε από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως της Αμερικής, καθώς η κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου του ABC είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος.  Επίσης ακολούθησε και η παραγωγή ταινίας σχετικά με το συμβάν το 2001, που λεγόταν «Την ημέρα που ο Ρέιγκαν πυροβολήθηκε».

Η φοβερή σύμπτωση είναι ότι στις 21 Μαρτίου (9 μέρες πριν την απόπειρα δολοφονίας), ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε επισκεφτεί το Ford’s Theatre στην Ουάσιγκτον με τη σύζυγό του Νάνσυ, για μια εκδήλωση που είχε ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Με βάση τα λεγόμενά του είπε: «Κοίταξα την προεδρική θέση πάνω από τη σκηνή όπου ο Λίνκολν είχε συνεδρίαση το βράδυ που πυροβολήθηκε και ένιωσα μια περίεργη αίσθηση… Σκέφτηκα ότι ακόμη και με όλη την προστασία της μυστικής υπηρεσίας που διαθέτει η χώρα, ήταν μάλλον ακόμα εφικτό για κάποιον που είχε αρκετή αποφασιστικότητα να βρεθεί κοντά σε έναν πρόεδρο για να τον πυροβολήσει».