Αυτό που έχει γίνει η οριστική εικόνα του Αγιου Βασίλη δημιουργήθηκε από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960 από τον Haddon H Sundblom στις πολλές διαφημίσεις του για την Coca Cola. Αποπνέει ζεστασιά και ευγένεια, έχει μια πλούσια λευκή γενειάδα και φοράει ένα μακρύ κόκκινο σακάκι στολισμένο με λευκή γούνα και στερεώνεται με μια τεράστια ζώνη και μεγάλες δερμάτινες μπότες. Είναι, ωστόσο, κοσμικός και κάπως… καθαρισμένος όπως τα ίδια τα σύγχρονα Χριστούγεννα. Υπάρχει ακόμα μια ηχώ του Λόρδου τού Μισρουλέ στο «Χο Χο Χο» του, αλλά η πίπα έχει φύγει και αντί να κρατάει ένα ρέον μπολ πίνει την Κόκα Κόλα.

Αλλά η Coca-Cola έκανε τον Αϊ Βασίλη να γίνει κόκκινος και λευκός; Το BBC News Magazine λέει: «Το κόκκινο κοστούμι και το καπέλο με τη λευκή γούνα προκάλεσαν την πεποίθηση μεταξύ ορισμένων ότι οι εικόνες του Αϊ-Βασίλη δημιουργήθηκαν από έξυπνους διαφημιστές που τον αναδιατύπωσαν στα εταιρικά χρώματα του κατασκευαστή αναψυκτικών».

«Ομως, ενώ υπάρχει κάποια αλήθεια στην πρόταση – ο Κοκ διεξήγαγε μια εκστρατεία για 30 χρόνια με έναν πολύ χαρούμενο Αϊ Βασίλη – το χρωματικό του σχήμα οφείλεται περισσότερο σε εκκλησιαστικά άμφια».

«Τα χρώματα πιστεύεται ότι προέρχονται από τον αρχικό Αγιο Νικόλαο, ο οποίος ήταν ο Επίσκοπος των Μύρων τον 4ο αιώνα. Το κόκκινο και το λευκό ήταν τα χρώματα των παραδοσιακών ρομπών επισκόπων, αν και ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αρχικά ντύθηκε με διαφορετικά χρώματα».

Ο ερευνητής Tom Glamon προσθέτει: «Ο «Πατέρας των Χριστουγέννων» είναι μια εξελικτική δημιουργία, επηρεασμένη από τη λαογραφία, τον μύθο και τη θρησκεία. Δεν ζούσε στη ζωή σε μια συγκεκριμένη στιγμή, πλήρως σχηματισμένος και φορώντας ένα κόκκινο και άσπρο κοστούμι. Μόνο στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε η εικόνα που αναγνωρίζεται πλέον σε όλο τον κόσμο».

Παρόλο που τα μοντέρνα Χριστούγεννα είναι μια αγγλοαμερικανική δημιουργία, ο βρετανός «Πατέρας των Χριστουγέννων» ντύνεται διαφορετικά από τον Αμερικανό Αϊ Βασίλη. Φορά μια μακρά κόκκινη στολή στολισμένη με λευκή γούνα και κουκούλα αντί για το κόκκινο κοστούμι και την κάπα που προτιμάται στην Αμερική. Ο βρετανός «Πατέρας Χριστουγέννων» αντικαταστάθηκε όλο και περισσότερο από τον Αμερικανό Αγιο Βασίλη.

Σε μια εικόνα του «Πατέρα Χριστουγέννων» του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, φέρει επίσης ένα καπέλο από κασσίτερο ( 23 Δεκεμβρίου 1939). Ο βρετανός «Πατέρας Χριστουγέννων» φαίνεται να αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από τον Αμερικανό Αγιο Βασίλη.