Η Δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντυ – 5 Ιουνίου 1968

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τις 5 Ιουνίου του 1968, ο υποψήφιος για προεδρία Ρόμπερτ Φ. Κένεντι πυροβολήθηκε τρεις φορές από τον Παλαιστίνιο πρόσφυγα Σιράν Σιράν, λίγη ώρα μετά την ομιλία του στο “AmbassadorHotel” στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Ο Ρόμπερτ Κένεντι υπέκυψε στα τραύματα του 26 ώρες αργότερα. Η δολοφονία του οδήγησε στην προστασία όλων των μελλοντικών υποψηφίων για την προεδρία από τις μυστικές υπηρεσίας.

Στις 11¨30 μ. μ., ο Κένεντι, η γυναίκα του Έθελ και ο υπόλοιπος περίγυρος του αποχώρησαν από τη βασιλική σουίτα του “Ambassador Hotel” και κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα χορού, όπου τον περίμεναν περίπου 1,800 υποστηρικτές του για να ακούσουν τον νικητήριο λόγο.

Αφού έδωσε την ομιλία του, η οποία μάλιστα τελείωσε με την εξής πρόταση: «Τώρα προς το Σικάγο, ας κερδίσουμε και εκεί!», ο Κένεντι στράφηκε προς την έξοδο της αίθουσας χορού, μέσω μιας πόρτας η οποία οδηγούσε στην αποθήκη της κουζίνας. Χρησιμοποιήθηκε αυτή η δίοδος για να είναι πιο εύκολη και γρήγορα η πρόσβαση του στον χώρο που τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι (Colonial Room).

Καθώς ο Κένεντι κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου που ήταν γεμάτοι από κόσμο που θέλανε να πάρουνε μια γεύση από τον μελλοντικό πρόεδρο, ο Παλαιστίνιος Σιράν Σιράν πετάχτηκε μπροστά του και άνοιξε πυρ με ένα 22άρι περίστροφο.

Τη στιγμή που ο Σιράν πυροβολούσε ακόμα, άνθρωποι της προσωπικής ασφάλειας του Κένεντι και άλλοι προσπαθούσαν να ακινητοποιήσουν τον δράστη. Ωστόσο ο Σιράν κατάφερε να πυροβολήσει οχτώ σφαίρες πριν καταφέρουν να τον σταματήσουν.

6 άτομα χτυπήθηκαν. Ο Ρόμπερτ Κένεντι έπεσε στο πάτωμα καθώς αιμορραγούσε. Ο λογογράφος Paul Shrade χτυπήθηκε στο μέτωπο και ο 17χρονος Irwin Stroll τραυματίστηκε στο αριστερό του πόδι. Ο σκηνοθέτης του ABC William Weiselκαι η δημοσιογράφος Ira Goldstein χτυπήθηκαν επίσης, καθώς και η καλλιτέχνης Elizabeth Evans.

Παρ΄ όλα αυτά όλη η προσοχή του κόσμου είχε πέσει πάνω στον Κένεντι που αιμορραγούσε στο πάτωμα. Η γυναίκα του Έθελ έτρεξε δίπλα του και ανασήκωσε το κεφάλι του. Ο Κένεντι όντας βαριά τραυματισμένος, και ενώ φαινόταν πως υπέφερε ψιθύρισε «Είναι όλοι εντάξει;».

Ο γιατρός Stanley Abo γρήγορα εξέτασε τον Κένεντι επί τόπου και ανακάλυψε μια τρύπα ακριβώς πίσω από το δεξί του αυτί.

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΤΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ένα ασθενοφόρο μετέφερε τον Ρόμπερτ Κένεντι στο “Central Receiving Hospital” που βρισκόταν μόλις 18 τετράγωνα μακριά από το ξενοδοχείο που έγινε το συμβάν. Ωστόσο ο Κένεντι χρειαζόταν εγχείρηση εγκεφάλου, και γι ‘αυτόν τον λόγο μεταφέρθηκε στο “Good Samaritan Hospital” φτάνοντας εκεί γύρω στη 1 τα ξημερώματα. Εκεί οι γιατροί ανακάλυψαν τα τραύματα από άλλες δύο σφαίρες. Ένα κάτω από τη δεξιά του μασχάλη, και ένα άλλο λίγες ίντσες πιο κάτω.

Ο Κένεντι υπέστη μια 3ωρη χειρουργική επέμβαση όπου οι γιατροί αφαίρεσαν τις σφαίρες. Τις ώρες που ακολούθησαν όμως η κατάσταση του χειροτέρεψε.

Στη 1:44 τα ξημερώματα στις 6 Ιουνίου του 1968, ο Ρόμπερτ Κένεντι υποκύπτει στα τραύματά του και φεύγει από τη ζωή στα 42 του χρόνια.

Το αμερικανικό έθνος σοκαρισμένο μπροστά στα γεγονότα μιας τρίτης δολοφονίας διάσημου προσώπου μέσα σε μια δεκαετία δεν μπορούσε να το χωνέψει. Πρώτα προηγήθηκε η δολοφονία του αδερφού του John F. Kennedy πέντε χρόνια νωρίτερα, και μόλις δύο μήνες πριν δολοφονήθηκε ο πασίγνωστος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Martin Luther KingJr.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι θάφτηκε δίπλα στον αδερφό του Τζον Κένεντι στο νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΣΙΡΑΝ ΣΙΡΑΝ;

Τη στιγμή που η αστυνομία έφτασε στο ξενοδοχείο που έγινε το χτύπημα, συνέλαβαν και μετέφεραν τον Σιράν στα κεντρικά όπου ανακρίθηκε. Ως εκείνη την ώρα το όνομα του παρέμενε ακόμη άγνωστο μιας και ο δράστης δεν είχε πάνω του ταυτότητα και αρνούνταν να μιλήσει στις αρχές. Ωστόσο αυτό κράτησε μέχρι τη στιγμή που τα αδέρφια του είδαν μια φωτογραφία του στην τηλεόραση.

Όπως μαθεύτηκε στη συνέχεια, ο Σιράν Μπισάρα Σιράν, γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα το 1944 και μετανάστευσε στις Η.Π.Α με τους γονείς του και την υπόλοιπη οικογένεια στα 12 του χρόνια. Στη συνέχεια παράτησε το κολέγιο κάνοντας διάφορες δουλειές για να επιβιώσει.

Όταν οι αρχές τον ταυτοποίησαν, έψαξαν το σπίτι του βρίσκοντας πολλές χειρόγραφες σημειώσεις. Πολλές από αυτές περιλάμβαναν μονάχα ασυναρτησίες, ωστόσο βρήκαν και σημειώματα όπως: «ΡΦΚ πρέπει να πεθάνει» και «Η αποφασιστικότητα μου να εξαλείψω τον ΡΦΚ είναι πλέον μια εμμονή. Πρέπει να θυσιαστεί για τους φτωχούς και εκμεταλλευόμενους ανθρώπους.»

Ο Σιράν δικάστηκε για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι και για επίθεση με θανάσιμο όπλο σχετικά με τους υπολοίπους που τραυμάτισε. Αν και δεν δήλωσε ένοχος, ο Σιράν Σιράν καταδικάστηκε σε θάνατο στις 23 Απριλίου του 1969.

Ωστόσο δεν εκτελέστηκε ποτέ, λόγω του ότι το 1972 η Καλιφόρνια απαρνήθηκε τη ποινή θανάτου. Ο Σιράν Σιράν παραμένει φυλακισμένος στη “Vallet State Prison” στην Καλίνγκα της Καλιφόρνια.

 

Νικόλαος Νύχας