Το παρελθόν του ανθρώπου πάντοτε ασκούσε μια περίεργη γοητεία πάνω του. Ομως, τα μόνα στοιχεία που έχουμε για την εξέλιξη της ανθρώπινης φυλής από τις πρωτόγονες κουλτούρες, ως τη μοντέρνα τεχνολογική κοινωνία, είναι διάφορα ερείπια και τεχνουργήματα. Αλλά, ακόμα και όταν οι αρχαιολόγοι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να βρουν αυτά τα υπολείμματα των ανθρώπων του παρελθόντος, αυτές οι ανακαλύψεις δεν μας λένε πάρα πολλά. Πολύ συχνά, αυτό που έμεινε από περασμένους πολιτισμούς είναι μόνο δοχεία και εργαλεία του κόσμου τους. Οι αρχαιολόγοι πρέπει να αναδημιουργήσουν τον τρόπο ζωής των αρχαίων ανθρώπων, στηριζόμενοι μόνο σε πενιχρά στοιχεία, ενώ τα σημαντικότερα ερωτήματα δεν μπορούν να βρουν απάντηση: Τι προσπαθούσαν αυτοί οι άνθρωποι να πετύχουν στη ζωή τους; Γιατί οι πολιτισμοί τους εξελίχθηκαν μ’ αυτόν τον τρόπο; Ποιες ήταν οι καθημερινές δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντά τους;

Ομως σήμερα, η πόρτα που οδηγεί στην κατανόηση του παρελθόντος, μπορεί να ξεκλειδωθεί. Μια υπέροχη «χρονομηχανή» υπάρχει στη διάθεση του ανθρώπου, μια «χρονομηχανή» που θα μας ξαναζωντανέψει το παρελθόν. Θα μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε τις δραστηριότητες των Φαραώ, για παράδειγμα, να ακούσουμε τους ψαλμούς των ιερέων τους και να παρακολουθήσουμε τον αρωματικό καπνό που ανεβαίνει χορεύοντας μέσα στον αέρα του νερού.

Η χρονομηχανή αυτή δεν είναι άλλη από την ανθρώπινη ενόραση. Βαθιά μέσα μας υπάρχει μια ικανότητα – συνήθως λέγεται υπεραισθητή αντίληψη – που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έρευνα των αρχαίων μυστηρίων. Η χρησιμοποίηση προικισμένων ψυχικών ως βοήθεια στην αρχαιολογική έρευνα, μπορεί να γίνει τόσο καρποφόρα, όσο και η χρησιμοποίηση της Μηχανής του Χρόνου του Χ. Ουέλς, αν υπήρχε. Υπάρχουν πλέον σήμερα, πάρα πολλές αποδείξεις ότι αυτοί οι προικισμένοι άνθρωποι κατέχουν ένα κλειδί που ανοίγει την πόρτα που οδηγεί στο παρελθόν και που τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες για τους αρχαίους: Πώς ζούσαν, τι πίστευαν, ποια ήταν η αντίληψή τους για τη ζωή και τον θάνατο κ ά. Πρόκειται για έναν νέο κλάδο της αρχαιολογίας, «την ψυχική αρχαιολογία».

Η «ψυχική αρχαιολογία» όμως, έχει ήδη μια παράδοση πίσω της. Στα 1907, λίγο πριν γίνει διευθυντής ανασκαφών στα ερείπια του Γκλάστονμπερυ Αμπευ στην Αγγλία, ο Φρέντερικ Μπλάι Μποντ, είχε αποκαταστήσει έναν διάλογο με έναν προ πολλού πεθαμένο κάτοικο της ιστορικής αυτής τοποθεσίας, μέσω της αυτόματης γραφής ενός προικισμένου ψυχικού, ονόματι Τζον Μπάρτλετ. Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις αυτών των γραπτών, ο Μποντ κατόρθωσε να αναστηλώσει έναν περίτεχνο ναό, ο οποίος ήταν τελείως κατεστραμμένος. Η πρωτοποριακή δουλειά του Μποντ τον καθιστά πατέρα της ψυχικής αρχαιολογίας.

Εξάλλου, ο Κοιμώμενος Προφήτης, ο Εντγκαρ Κέυση, έλεγε πως με αυτοΰπνωση ήταν σε θέση να διαβάσει τα λεγόμενα Ακασικά Αρχεία, ένα κοσμικό ρεζερβουάρ γνώσης, στο οποίο είναι καταγεγραμμένες όλες οι σκέψεις και οι πράξεις των ανθρώπων από τα αρχαία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κέυση μπόρεσε να προβλέψει και να περιγράψει με λεπτομέρειες, αρκετές αρχαιολογικές ανακαλύψεις ολόκληρες δεκαετίες πριν αυτές γίνουν πραγματικότητα. Ο Κέυση επίσης πίστευε στη μετενσάρκωση και στην ικανότητα του ανθρώπου να θυμάται στιγμές από τις περασμένες του ζωές. Την ίδια αυτή ιδέα συναντούμε και στον Ερρίκο Σλήμαν, οποίος απέδιδε την ικανότητά του να ανακαλύπτει τις αρχαίες πολιτείες, στο ότι είχε ξαναζήσει στο παρελθόν στην Ελλάδα και την Τροία.

Η αποκάλυψη πως οι ψυχικοί μπορούν να χρησιμεύσουν στην αρχαιολογία, έχει μεγάλες συνέπειες στη επιστήμη γενικότερα. Ορισμένα ερωτήματα γεννιούνται και ζητούν απάντηση: Από πού προέρχονται αυτές οι ψυχικές πληροφορίες; Ποια πορεία ακολουθούν;

Ορισμένοι πιστεύουν πως οι πληροφορίες προέρχονται από πνεύματα νεκρών. Αλλοι πιστεύουν πως οι ψυχικοί δραστηριοποιούν μνήμες των περασμένων τους ενσαρκώσεων σ’ αυτούς τους πολιτισμούς. Ο γνωστός ψυχαναλυτής Καρλ Γιουνγκ πίστευε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια συλλογική ασυνείδητη μνήμη στον άνθρωπο, μέσα στην οποία μπορούμε να βυθιστούμε και να μάθουμε για το παρελθόν μας. Στην Ανατολή πιστεύουν στην ύπαρξη των Ακασικών Αρχείων που αναφέραμε προηγουμένως.

Ο,τι και αν συμβαίνει, σήμερα παρακολουθούμε την απαρχή μιας επανάστασης: Είναι η ανάδυση της ψυχικής αρχαιολογίας. Παντού στον κόσμο, οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές αρχίζουν να βασίζονται σε ψυχικές πληροφορίες ως προς το πού θα σκάψουν, τι στοιχεία να περιμένουν να βρουν και ποιες είναι οι πιθανές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο όμως, μαθαίνουμε πολλά για την ανθρώπινη ψυχική δύναμη, της οποίας οι δυνατότητες είναι ακόμα άγνωστες και, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, απεριόριστες. Στους αιώνες που θα έλθουν, οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τις μεθόδους και τις ανακαλύψεις αυτές σαν την παιδική ηλικία μιας από τις μεγαλύτερες επιστήμες του σύμπαντος: της ψυχικής επιστήμης.

(Πηγή: ΤΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ, Εκδ. ΩΡΙΩΝ)