Η ιστορία των χριστουγεννιάτικων δέντρων ανάγεται στη συμβολική χρήση αειθαλών στην αρχαία Αίγυπτο και τη Ρώμη και συνεχίζει με τη γερμανική παράδοση των χριστουγεννιάτικων δέντρων υπό το φως των κεριών που έφεραν για πρώτη φορά στην Αμερική το 1800.

Πώς ξεκίνησαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα;

Πολύ πριν από την έλευση του Χριστιανισμού, τα φυτά και τα δέντρα που έμεναν πράσινα όλον τον χρόνο είχαν ένα ιδιαίτερο νόημα για τους ανθρώπους τον χειμώνα. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι διακοσμούν σήμερα τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με πεύκα και έλατα, οι αρχαίοι λαοί κρέμαγαν αειθαλή κλαδιά πάνω από τις πόρτες και τα παράθυρά τους. Σε πολλές χώρες πιστεύεται ότι τα αειθαλή δέντρα θα κρατούσαν μακριά μάγισσες, φαντάσματα, κακά πνεύματα και ασθένειες. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα καλλιεργούνται και στις 50 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης και της Αλάσκας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, η συντομότερη μέρα και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου πέφτει στις 21 Δεκεμβρίου ή στις 22 Δεκεμβρίου και ονομάζεται χειμερινό ηλιοστάσιο. Πολλοί αρχαίοι πίστευαν ότι ο ήλιος ήταν θεός και ότι ο χειμώνας ερχόταν κάθε χρόνο επειδή ο θεός του ήλιου είχε αρρωστήσει και ήταν αδύναμος. Γιόρταζαν το ηλιοστάσιο επειδή σήμαινε ότι επιτέλους ο θεός του ήλιου θα άρχιζε να είναι καλά. Τα αειθαλή κλαδάκια τους υπενθύμιζαν όλα τα πράσινα φυτά που θα μεγαλώνουν ξανά όταν ο θεός του ήλιου ήταν ισχυρός και το καλοκαίρι θα επέστρεφε.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν έναν θεό που ονομάζεται Ρα, ο οποίος είχε το κεφάλι ενός γερακιού και φορούσε τον ήλιο ως ένα δίσκο στην κορώνα του. Στο ηλιοστάσιο, όταν ο Ρα άρχισε να αναρρώνει από την ασθένειά του, οι Αιγύπτιοι γέμιζαν τα σπίτια τους με πράσινες κλαδιά, που συμβόλιζαν για αυτούς τον θρίαμβο της ζωής πέρα ​​από τον θάνατο.

Οι πρώτοι Ρωμαίοι σηματοδότησαν το ηλιοστάσιο με μια γιορτή που ονομαζόταν Saturnalia προς τιμήν του Κρόνου, του θεού της γεωργίας. Οι Ρωμαίοι ήξεραν ότι το ηλιοστάσιο σήμαινε ότι σύντομα τα αγροκτήματα και οι οπωρώνες θα ήταν πράσινοι και καρποφόροι. Για να σηματοδοτήσουν την περίσταση, διακοσμούσαν τα σπίτια και τους ναούς τους με αειθαλή κλαδιά.

Στη Βόρεια Ευρώπη, οι μυστηριώδεις Δρυίδες, οι ιερείς των αρχαίων Κελτών, διακοσμούσαν επίσης τους ναούς τους με αειθαλή κλαδιά ως σύμβολο της αιώνιας ζωής. Οι άγριοι Βίκινγκς στη Σκανδιναβία πίστευαν ότι τα αειθαλή δέντρα ήταν το φυτό του θεού του ήλιου, Balder.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα από τη Γερμανία

Η Γερμανία πιστώνεται με την έναρξη της παράδοσης του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως τη γνωρίζουμε τώρα τον 16ο αιώνα, όταν οι ευσεβείς χριστιανοί έφερναν διακοσμημένα δέντρα στα σπίτια τους. Μερικοί κατασκεύαζαν χριστουγεννιάτικες πυραμίδες από ξύλο και τις διακοσμούσαν με αειθαλή δέντρα και κεριά αν το ξύλο ήταν λιγοστό. Είναι μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Μάρτιν Λούθερ, ο προτεσταντικός μεταρρυθμιστής του 16ου αιώνα, πρόσθεσε για πρώτη φορά αναμμένα κεριά σε ένα δέντρο. Περπατώντας προς το σπίτι του ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, συνθέτοντας ένα κήρυγμα, εξεπλάγην από τη λαμπρότητα των αστεριών που άστραφταν ανάμεσα σε αειθαλή δέντρα. Για να ξαναζήσει τη σκηνή για την οικογένειά του, έβαλε ένα δέντρο στο κυρίως δωμάτιο και τοποθέτησε σ τα κλαδιά του αναμμένα κεριά.

Ποιος έφερε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Αμερική;

Οι περισσότεροι Αμερικανοί του 19ου αιώνα βρήκαν περίεργα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το πρώτο ρεκόρ ενός που εκτέθηκε ήταν το 1830 από τους Γερμανούς εποίκους της Πενσυλβάνιας, αν και τα δέντρα ήταν μια παράδοση σε πολλά γερμανικά σπίτια πολύ νωρίτερα. Οι γερμανικοί οικισμοί της Πενσυλβάνιας είχαν κοινοτικά δέντρα ήδη από το 1747. Ομως, ήδη από τη δεκαετία του 1840 τα χριστουγεννιάτικα δέντρα θεωρούνταν ειδωλολατρικά σύμβολα και δεν έγιναν δεκτά από τους περισσότερους Αμερικανούς.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, όπως και πολλά άλλα εορταστικά χριστουγεννιάτικα έθιμα, το δέντρο υιοθετήθηκε τόσο αργά στην Αμερική. Για τους Πουριτανούς της Νέας Αγγλίας, τα Χριστούγεννα ήταν ιερά. Ο δεύτερος κυβερνήτης των προσκυνητών, Γουίλιαμ Μπράντφορντ, έγραψε ότι προσπάθησε σκληρά να εξουδετερώσει την «ειδωλολατρική κοροϊδία» του σεβασμού, τιμωρώντας κάθε ασέβεια. Ο επιδραστικός Ολιβερ Κρόμγουελ βρέθηκε με πάθος ενάντια στις «εθνοτικές παραδόσεις» των χριστουγεννιάτικων καλάντων, των διακοσμημένων δέντρων και κάθε χαρούμενης έκφρασης που βεβήλωσε «αυτό το ιερό γεγονός» Το 1659, το Γενικό Δικαστήριο της Μασαχουσέτης θέσπισε νόμο καθιστώντας κάθε τήρηση της 25ης Δεκεμβρίου (εκτός από εκκλησιαστική υπηρεσία) ποινικό αδίκημα. Σε ανθρώπους επιβλήθηκαν πρόστιμα για… κρεμαστά στολίδια. Αυτή η αυστηρή σοβαρότητα συνεχίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν η εισροή Γερμανών και Ιρλανδών μεταναστών υπονόμευσε την Πουριτανική κληρονομιά.

Το 1846, οι δημοφιλείς βασιλείς, η βασίλισσα Βικτώρια και ο γερμανός πρίγκιπας της, ο Αλμπερτ, ζωγραφίστηκαν στο Illustrated London News που στέκονταν με τα παιδιά τους γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Σε αντίθεση με την προηγούμενη βασιλική οικογένεια, η Βικτώρια ήταν πολύ δημοφιλής για τους υπηκόους της και αυτό που συνέβη στο δικαστήριο έγινε αμέσως μοντέρνο – όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στην αμερικανική κοινωνία της Ανατολικής Ακτής σε γνώστες της μόδας.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είχε φτάσει

Μέχρι τη δεκαετία του 1890 τα χριστουγεννιάτικα στολίδια έφταναν από τη Γερμανία και η δημοτικότητα του χριστουγεννιάτικου δέντρου αυξήθηκε στις ΗΠΑ. Ας σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν μικρά δέντρα ύψους περίπου 4 ποδιών, ενώ οι Αμερικανοί αρέσκονταν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους να φτάνουν από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

Στις αρχές του 20ού αιώνα οι Αμερικανοί στολίζουν τα δέντρα τους κυρίως με σπιτικά στολίδια, ενώ η γερμανοαμερικανική αίρεση συνέχισε να χρησιμοποιεί μήλα, ξηρούς καρπούς και μπισκότα αμυγδαλωτού. Το ποπ κορν μπήκε μετά από βαφή με φωτεινά χρώματα και συμπλέχθηκε με μούρα και ξηρούς καρπούς. Η ηλεκτρική ενέργεια δημιούργησε τα χριστουγεννιάτικα φώτα, καθιστώντας δυνατή τη λάμψη των χριστουγεννιάτικων δέντρων. Με αυτό, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα άρχισαν να εμφανίζονται σε πλατείες της πόλης σε ολόκληρη τη χώρα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι έγινε αμερικανική παράδοση.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο Rockefeller Center

Είναι χαρακτηριστικό το δέντρο στο Rockefeller Center, δυτικά της Fifth Avenue από την 47η έως την 51η οδό στη Νέα Υόρκη.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center χρονολογείται από την εποχή της κατάθλιψης. Το ψηλότερο δέντρο που εμφανίστηκε στο Rockefeller Center έφτασε το 1948. Ηταν μια νορβηγική ερυθρελάτη που είχε ύψος 100 πόδια και έφθασε από το Killingworth του Κονέκτικατ.

Το πρώτο δέντρο στο Rockefeller Center τοποθετήθηκε το 1931. Ηταν ένα μικρό δέντρο στολισμένο από τους εργάτες στο κέντρο του εργοταξίου. Δύο χρόνια αργότερα, ένα άλλο δέντρο τοποθετήθηκε εκεί, αυτή τη φορά με φώτα. Αυτές τις μέρες, το γιγαντιαίο δέντρο του Rockefeller Center είναι γεμάτο με πάνω από 25.000 χριστουγεννιάτικα φώτα.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: πράγματα που μάλλον δεν γνωρίζετε

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα πωλούνται μαζικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1850 περίπου.

Το 1979, το Εθνικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο δεν ήταν φωτισμένο εκτός από το κορυφαίο στολίδι. Αυτό έγινε προς τιμήν των αμερικανών ομήρων στο Ιράν.

Μεταξύ 1887-1933 ένας ψαράς σκούνας που ονομαζόταν «Χριστουγεννιάτικο Πλοίο» έδεσε στη γέφυρα του Clark Street και πουλούσε ερυθρελάτες από το Μίσιγκαν στο Σικάγο.

Το ψηλότερο ζωντανό χριστουγεννιάτικο δέντρο πιστεύεται ότι είναι το έλατο του Ντάγκλας ύψους 122 ποδιών, στην πόλη Woodinville της Ουάσινγκτον.

Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου του Rockefeller Center ξεκίνησε το 1933. Ο Franklin Pierce, ο 14ος πρόεδρος, έφερε την παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον Λευκό Οίκο.

Το 1923, ο πρόεδρος Calvin Coolidge ξεκίνησε την Εθνική Τελετή Φωτισμού Χριστουγεννιάτικων Δέντρων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο γρασίδι του Λευκού Οίκου.

Από το 1966, η Εθνική Ενωση Χριστουγεννιάτικων Δέντρων έδωσε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Πρόεδρο και την Πρώτη Οικογένεια.

Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα κόβονται εβδομάδες πριν φτάσουν σε ένα κατάστημα λιανικής.

Το 1912, το πρώτο κοινοτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες ανεγέρθηκε στη Νέα Υόρκη.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα χρειάζονται γενικά έξι έως οκτώ χρόνια για να ωριμάσουν.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα καλλιεργούνται και στις 50 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Χαβάης και της Αλάσκας.

Το 98% όλων των χριστουγεννιάτικων δέντρων καλλιεργούνται σε αγροκτήματα.

Περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα γης έχουν φυτευτεί με χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Κατά μέσο όρο, φυτεύονται πάνω από 2.000 χριστουγεννιάτικα δέντρα ανά στρέμμα.

Δεν πρέπει ποτέ να καίτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας στο τζάκι. Μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του ανθυγιεινού κρεοσώτου.

Αλλοι τύποι δέντρων όπως το κεράσι και τα hawthorns χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ως χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Οι βοηθοί του Tόμας Εντισον βρήκαν την ιδέα των ηλεκτρικών φώτων για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Το 1963, το Εθνικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο δεν ήταν αναμμένο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου λόγω μιας εθνικής περιόδου πένθους 30 ημερών μετά τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.

Ο Tέντυ Ρούσβελτ απαγόρευσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο από τον Λευκό Οίκο για περιβαλλοντικούς λόγους.

Την πρώτη εβδομάδα, ένα δέντρο στο σπίτι σας θα καταναλώνει όσο ένα τέταρτο νερό την ημέρα.

Το στολίδι Tinsel απαγορεύτηκε κάποτε από την κυβέρνηση. Το πούλι περιείχε μόλυβδο. Τώρα είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.

Τα δέντρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι τα Scotch Pine, Douglas Fir, Fraser Fir, Balsam Fir και White Pine.