Υλικά

5 φέτες ψωμί για τοστ

6-8 φιρίκια

1 κοτόπουλο μικρό

1 μπολ φραμπουάζ

2 ματσάκια μαϊντανός

Δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι μουστάρδα

1 λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Η κορμάρα με τα πέπλα ή ο τρόπος να μεταμφιέσεις ένα κοτόπουλο σε ένα πιάτο που όλοι θα σε ρωτάνε πώς σούρθε, πώς σου διαπέρασε τον εγκέφαλο να κάνεις όλη αυτή τη φοβερή μεταμφίεση.

Για τη συνταγή θέλουμε 5 φετούλες ψωμί τοστ, οι οποίες βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο ψυγείο, τις οποίες βουτάμε σε νερό και τις στίβουμε καλά-καλά.

Εχουμε κόψει τα φιρίκια σε μικρά κομματάκια, γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με τα φιρίκια, προσθέτουμε τη φραμπουάζ και ένα ματσάκι μαϊντανό – μέσα στην κοιλιά όλα αυτά – και κρατάμε άλλο ένα ματσάκι έξω, γιατί θα μας χρησιμεύσει για το φουστάνι του κοτόπουλου.

Βάζουμε σε ένα μπολ το στραγγισμένο ψωμάκι, τον κομμένο μαϊντανό, αρκετό δεντρολίβανο για άρωμα, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και κάνουμε ένα μίγμα με όλα αυτά.

Στη συνέχεια χτίζουμε το κοτόπουλο και φροντίζουμε να έχουμε καβάτζα ακόμα λίγο μαϊντανό, για να βάλουμε απ’ έξω, έτσι ώστε το τελικό χρώμα του κοτόπουλου να είναι κίτρινο και πράσινο.

Στο φούρνο για 25 λεπτά, και στη συνέχεια γαρνιτούρα με ό,τι ωραιότερο βρείτε, σε κόκκινο, από πιπεριές μέχρι ντοματάκια, ανάλογα με την εποχή.

ΣΥΚΟΛΕΛΕΤΑ

Υλικά

Λίγο βούτυρο

4 αβγά

4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

½ φλιτζάνι φιστικέλαιο

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κιλό φρέσκα σύκα

2 κουταλιές τζιν

½ φλιτζάνι καρύδια

Τσακώστε μία φορμίτσα μακρόστενη και στρώστε τη με λαδόκολλα. Αλλείψτε με βουτυράκι τη λαδόκολλα που λέγαμε, και μετά ανακατέψτε τα χτυπημένα αβγά με τη ζαχαρίτσα. Καπάκι, ρίξτε το φιστικέλαιο και χτυπήστε το ανηλεώς.

Προσθέστε το μισό της φαρίνας και χτυπήστε το καλά. Συνεχίστε με την υπόλοιπη φαρίνα, τα σύκα, το τζιν και τα καρύδια, ρίξτε όλο το μίγμα στη φόρμα και ψήστε το για μια ωρίτσα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C.

Η εμφάνιση είναι μέτρια, αλλά η γεύση χλιδάτη.

*Οι συνταγές – και η φρασεολογία – είναι της αγαπημένης και αξέχαστης Μαλβίνας Κάραλη.