«Η ποντικοπαγίδα», ένα μυθιστόρημα-δολοφονία που έγραψε η συγγραφέας (και θεατρική συγγραφέας) Αγκάθα Κρίστι, ανοίγει στο θέατρο Ambassadors του Λονδίνου. Το θελκτικό για το κοινό αστυνομικό μυθιστόρημα θα γίνει το μακροβιότερο έργο που παίζεται συνεχώς στην ιστορία.

Οταν η «Ποντικοπαγίδα» έκανε πρεμιέρα το 1952, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Ιωσήφ Στάλιν σοβιετικός ηγέτης και ο Χάρι Τρούμαν πρόεδρος. Η Κρίστι, ήδη μια εξαιρετικά επιτυχημένη αγγλίδα συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου, έγραψε αρχικά το δράμα για τη βασίλισσα Μαρία, σύζυγο του αείμνηστου βασιλιά Γεωργίου Ε΄. Αρχικά ονομαζόταν «Τρία τυφλά ποντίκια» και έκανε το ντεμπούτο του ως 30λεπτο ραδιοφωνικό έργο στα 80ά γενέθλια της βασίλισσας το 1947. Η Κρίστι αργότερα επέκτεινε το έργο και το μετονόμασε σε «Η ποντικοπαγίδα» -μια αναφορά στο έργο μέσα στο έργο που παίζεται στον «Αμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Στις 25 Νοεμβρίου 1952, 453 άτομα πήραν τις θέσεις τους στο θέατρο «Ambassadors» για την πρεμιέρα της «Ποντικοπαγίδας» της Christie στο Λονδίνο. Το δράμα εκτυλίσσεται στο «Monkswell Manor», του οποίου οι οικοδεσπότες και οι φιλοξενούμενοι είναι εγκλωβισμένοι στο χιόνι ανάμεσα σε ραδιοφωνικές αναφορές για έναν ελεύθερο δολοφόνο. Σύντομα ένας ντετέκτιβ εμφανίζεται με σκι με την τρομακτική είδηση ότι ο δολοφόνος, και πιθανότατα το επόμενο θύμα, είναι πιθανότατα και οι δύο ανάμεσα στους δικούς τους. Σύντομα τα στοιχεία και οι λανθασμένες ενδείξεις συσσωρεύονται τόσο ψηλά όσο και το χιόνι. Σε κάθε αυλαία, το άτομο που έχει αποκαλυφθεί ως ο δολοφόνος βγαίνει μπροστά και λέει στο κοινό ότι είναι «συνέταιροι στο έγκλημα» και πρέπει «να κρατήσουν το μυστικό του whodunit κλειδωμένο στην καρδιά τους».

Ο Richard Attenborough και η σύζυγός του, Sheila Sim, ήταν οι πρώτοι πρωταγωνιστές της «Ποντικοπαγίδας». Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 300 ηθοποιοί έχουν εμφανιστεί στους ρόλους των οκτώ χαρακτήρων. Ο David Raven, ο οποίος έπαιξε τον «Ταγματάρχη Metcalf» για 4.575 παραστάσεις, βρίσκεται στο «Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες» ως ο πιο ανθεκτικός ηθοποιός στον κόσμο, ενώ η Nancy Seabrooke σημειώνεται ως η πιο υπομονετική αντικαταστάτρια στον κόσμο για 6.240 παραστάσεις, ήτοι 15 χρόνια, ως αντικαταστάτρια της «κυρίας Boyle».

«Η ποντικοπαγίδα» δεν θεωρείται το καλύτερο έργο της Κρίστι και ένας διακεκριμένος σκηνοθέτης δήλωσε κάποτε ότι «Η ποντικοπαγίδα» θα έπρεπε να καταργηθεί με νόμο του Κοινοβουλίου». Παρ’ όλα αυτά, η δημοτικότητα της παράστασης δεν έχει μειωθεί. Ερωτηθείς σχετικά με τη διαρκή απήχησή του, η Christie δήλωσε: «Είναι το είδος του έργου στο οποίο μπορείς να πας οποιονδήποτε. Δεν είναι πραγματικά τρομακτικό. Δεν είναι πραγματικά φρικτό. Δεν είναι πραγματικά φάρσα, αλλά έχει λίγο από όλα αυτά τα πράγματα, και ίσως αυτό να ικανοποιεί πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους». Το 1974, μετά από σχεδόν 9.000 παραστάσεις, το έργο μεταφέρθηκε στο «St Martin’s Theatre», όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2020, οπότε και η πανδημία COVID-19 ανέστειλε τις παραστάσεις.

Η Αγκάθα Κρίστι, η οποία έγραψε δεκάδες μπεστ σέλερ μυθιστορημάτων μυστηρίου, πέθανε το 1976.