Πεντακόσια χρόνια πριν, ο Ferdinand Magellan ξεκίνησε ένα ιστορικό ταξίδι για να περιηγηθεί στον κόσμο. Απλό, σωστά; Όχι πραγματικά – ο εξερευνητής και το ταξίδι του περιέχουν πολλές αντιφάσεις. Ο Magellan ήταν Πορτογάλος, αλλά έπλευσε για λογαριασμό της Ισπανίας. Ήταν τρομερός καπετάνιος, αλλά το πλήρωμά του τον μισούσε. Η αποστολή του ήταν η πρώτη που έπλεε σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν κατέληξε να γυρίσει ο ίδιος τον κόσμο. Το όνομά του δεν ήταν καν Magellan.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αποστολή του Ferdinand Magellan το 1519 άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Το ταξίδι του ήταν «το μεγαλύτερο θαλάσσιο ταξίδι που έγινε ποτέ, και το πιο σημαντικό», λέει ο ιστορικός Laurence Bergreen, συγγραφέας τού «Over the Edge of the World: Το τρομακτικό Circumnavigation of the Globe του Magellan».

Βάναυσος και γενναίος, ο Ματζελάν μετέτρεψε ένα εμπορικό ταξίδι σε μια αναμέτρηση με έναν ευρύ κόσμο που λίγοι Ευρωπαίοι μπορούσαν να φανταστούν. Στην αρχή του ταξιδιού του, οι σύγχρονοί του υποπτεύονταν ότι ήταν αδύνατο να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο – και φοβόνταν ότι τα πάντα, από τα θαλάσσια τέρατα έως τις ομίχλες δολοφονιών περίμεναν σε κάποιον αρκετά ανόητο να δοκιμάσει. «Ακούστηκε αυτοκτονικό να το κάνει αυτό», λέει ο Bergreen.

Ο πορτογάλος ευγενής γεννήθηκε με το όνομα Fernão de Magalhães γύρω στο 1480.Ο νεαρός άνδρας είχε μια αίσθηση περιπέτειας και συμμετείχε σε μια σειρά από πορτογαλικά ταξίδια που είχαν σχεδιαστεί για να ανακαλύψουν και να καταλάβουν προσοδοφόρες διαδρομές μπαχαρικών στην Αφρική και την Ινδία.

Σε όλον τον κόσμο

Το 1519, ο Ferdinand Magellan έπλευσε από την Ισπανία με πέντε πλοία για να βρει μια δυτική διαδρομή προς τις Μολούκες. Πολεμώντας καταιγίδες, ανταρσίες και το άγνωστο, ο Magellan πέθανε πριν φτάσει στον προορισμό του. Ενα πλοίο επέστρεψε τελικά στην Ισπανία αφού περιηγήθηκε στον κόσμο.

Εκείνη την εποχή, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν μια έντονη αντιπαλότητα για να δουν ποιος θα μπορούσε να βρει και να διεκδικήσει νέα περιοχή όπου θα μπορούσαν να βρουν τα μπαχαρικά που ζητούσαν οι ευρωπαίοι αριστοκράτες. Το 1505, ο Magellan εντάχθηκε στον αγώνα, ταξιδεύοντας στην Ινδία, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Ομως οι μέρες του στην υπηρεσία της Πορτογαλίας ήταν μετρημένες: Κατηγορήθηκε για παράνομο εμπόριο κάτι που έπεισε και τον Μανουέλ Ι, ο οποίος απέρριψε την πρότασή του να εντοπίσει μια νέα διαδρομή μπαχαρικών.

Ο Magellan ήταν πεπεισμένος ότι ταξιδεύοντας δυτικά αντί ανατολικά και περνώντας από ένα φημολογούμενο στενό στη Νότια Αμερική, θα μπορούσε να χαρτογραφήσει μια νέα διαδρομή προς την Ινδονησία και την Ινδία. Ετσι εγκατέλειψε την πίστη του στην Πορτογαλία και κατευθύνθηκε στην Ισπανία, όπου απέκτησε την ιθαγένεια και την ευλογία του Charles V για ένα ταξίδι πέντε πλοίων προς τα δυτικά.

Ο καπετάνιος επιθυμούσε να κερδίσει μεγάλο πλούτο και εξουσία από το ταξίδι: Ο Τσαρλς τού έδωσε ένα μονοπώλιο διάρκειας μιας δεκαετίας σε οποιαδήποτε διαδρομή που θα μπορούσε να ανακαλύψει, ένα μεγάλο μέρος των κερδών και έναν ευγενή τίτλο για εκκίνηση. Αλλά βρισκόταν σε μια αδέξια θέση όσον αφορούσε το πλειοψηφικό του ισπανικό πλήρωμα και τη βασιλική του αποστολή. «Οι Καστίλιοι δυσαρεστήθηκαν να πλέουν κάτω από έναν πορτογάλο διοικητή και οι Πορτογάλοι τον θεωρούσαν προδότη», γράφει ο ιστορικός Λίνκολν Πόνε.

Μετά τον χειμώνα, ο καιρός ανάγκασε τα πλοία του να περιμένουν μήνες στη σημερινή Αργεντινή. Ενα πλοίο ναυάγησε. Ενας άλλος άφησε την αποστολή και επέστρεψε στην Ισπανία. Ο καπετάνιος προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο των ανδρών του, αλλά μόλις το έκανε, οι επιπτώσεις ήταν γρήγορες και σκληρές. Διέταξε μερικούς από τους μουσταριστές να αποκεφαλιστούν και να τεμαχιστούν. Αλλοι υποχρεώθηκαν σε σκληρή εργασία.Το ταξίδι συνεχίστηκε και ο Magellan κατάφερε να πλοηγηθεί σε ένα επικίνδυνο πέρασμα που ονομάζεται τώρα προς τιμήν του – το Στενό του Magellan. Αλλά τα προβλήματά του δεν τελείωσαν. Καθώς το καράβι βρισκόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα τρόφιμα χάλασαν και πολλοί αρρώστησαν από σκορβούτο ή λιμοκτονούσαν. Ο Ματζελάν και οι άντρες του έφτασαν εν συντομία στο Γκουάμ, όπου σκότωσαν αυτόχθονες ιθαγενείς και έκαψαν τα σπίτια τους ως απάντηση στην κλοπή ενός μικρού σκάφους.

Εναν μήνα αργότερα, η αποστολή έφτασε στις Φιλιππίνες. Προς έκπληξη του πληρώματος, ο Enrique, ένας σκλάβος που είχε αγοράσει ο Magellan πριν από το ταξίδι, μπορούσε να καταλάβει και να μιλήσει τη γλώσσα των αυτόχθονων. Αποδείχθηκε ότι πιθανότατα μεγάλωσε εκεί πριν από την υποδούλωσή του – κάνοντάς τον, όχι τον Magellan, αλλά εκείνον το πρώτο άτομο που περιηγήθηκε στον κόσμο.

Ο Magellan διεκδίκησε γρήγορα τις Φιλιππίνες για λογαριασμό της Ισπανίας, αλλά η εμπλοκή του σε αυτό που ο Bergreen αποκαλεί «περιττό πόλεμο» ήταν η καταστροφή του. «Δεν ηττήθηκε από τις φυσικές δυνάμεις», λέει ο Μπέργκεν.

Τον Μάρτιο του 1521, η αποστολή έφτασε στις Φιλιππίνες, όπου οι σχέσεις με τους αυτόχθονες άλλαξαν από ειρηνικό εμπόριο φρούτων σε εμπλοκή σε έντονη μάχη. Ο Magellan σκοτώθηκε στο νησί Mactan στις 27 Απριλίου.

Πριν απ’ αυτό, ζήτησε από τους ντόπιους Μακτάν να αλλαξοπιστήσουν σε χριστιανούς και να εμπλακούν σε μια αντιπαλότητα μεταξύ Humabon και Lapu-Lapu, δύο τοπικών αρχηγών. Στις 27 Απριλίου 1521, ο Magellan σκοτώθηκε από ένα βέλος δηλητηρίου ενώ επιτίθετο στους ανθρώπους του Lapu-Lapu. Το πλήρωμα άφησε το σώμα του πίσω – μια ένδειξη, ίσως, του πώς ένιωθαν πραγματικά για τον αδυσώπητο ηγέτη τους.

Μετά τον θάνατο του Μαγγελάνου, το πλήρωμά του συνέχισε στο μόνο πλοίο που έμεινε, με αρχηγό τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκανο, έναν Βάσκο. Επέστρεψαν στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο του 1522. Στην πορεία, είχαν συναντήσει έναν νέο ωκεανό, χαρτογράφησαν νέες διαδρομές για το ευρωπαϊκό εμπόριο και έθεσαν τον δρόμο για τη σύγχρονη παγκοσμιοποίηση. Εξήντα χιλιάδες μίλια αργότερα, και μετά τον θάνατο του 80 τοις εκατό των εμπλεκομένων, η αποστολή είχε αποδείξει ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να κυκλωθεί και να ανοίξει την πόρτα στον ευρωπαϊκό αποικισμό του Νέου Κόσμου στο όνομα του εμπορίου.

Ετσι, γεννήθηκε ένας θρύλος – και το 1989, ένα διαστημόπλοιο με το όνομα «Magellan» ταξίδεψε ακόμη και στην Αφροδίτη. Κατά τη διάρκεια ενός πενταετούς ταξιδιού, το διαστημικό σκάφος Magellan τής NASA πήρε εικόνες του πλανήτη πριν καεί στην ατμόσφαιρά του.

Ωστόσο, παρόλο που το όνομα του Magellan σχετίζεται με την ανακάλυψη από ορισμένους, άλλοι αποφεύγουν τη λέξη. «Οταν γράφω το εγχειρίδιό μου, θα δηλώσω ότι ο Ματζελάν έφτασε στις Φιλιππίνες το 1521», λέει ο ιστορικός Ambeth Ocampo, πρώην πρόεδρος της εθνικής ιστορικής επιτροπής της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων. «Ο Magellan δεν πρέπει να θεωρηθεί ως η αρχή της ιστορίας των Φιλιππίνων, αλλά ένα γεγονός (σε) μια ιστορία που πρέπει ακόμη να γραφτεί και να ξαναγραφεί για μια νέα γενιά».

Για τους αυτόχθονες που συναντήθηκαν με τον Magellan και το πλήρωμά του, η άφιξη του εξερευνητή προήγαγε μια νέα εποχή κατάκτησης, χριστιανισμού και αποικισμού. Ο Λάπου-Λάπου, ο κυβερνήτης του Μακτάν, του οποίου οι δυνάμεις σκότωσαν τον Μαγγελάν, συχνά θεωρείται ότι σκοτώνει τον εξερευνητή. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει ο Ocampo, έχει γίνει εθνικός ήρωας στις Φιλιππίνες.

Αν και ο Λάπου-Λάπου πιθανότατα δεν έκανε την πράξη, εορτάζεται ευρέως ως σύμβολο της αντίστασης και της υπερηφάνειας των Φιλιππίνων. Τώρα, οι ιστορικοί εργάζονται για μια πιο ακριβή απεικόνιση πριν από την 500ή επέτειο της άφιξης του Magellan στις Φιλιππίνες. Η γιορτή της κυβέρνησης το 2021 θα περιλαμβάνει αντικατάσταση ενός αγάλματος Lapu-Lapu μήκους 10 ποδιών στην πόλη που φέρει το όνομά του. Ενα μνημείο που δείχνει την ίδια τη μάχη – και την ομαδική προσπάθεια που έριξε έναν επικό εξερευνητή – θα αντικατασταθεί.

Πρέπει ο Magellan να θεωρηθεί ήρωας ή αυτό που ο Ocampo αποκαλεί «πρώτο τουρίστα» των Φιλιππίνων; Καθώς το Γκουάμ, οι Φιλιππίνες, η Ισπανία και ακόμη και η Πορτογαλία γιορτάζουν και αμφισβητούν τα γεγονότα, η κληρονομιά του εξερευνητή παραμένει τόσο περίπλοκη όσο ποτέ.

Πηγή: National Geographic