Ο τάφος του Καρλ Μαρξ βρίσκεται στο ανατολικό νεκροταφείο του Highgate Cemetery, Βόρειο Λονδίνο, Αγγλία. Περιλαμβάνει τους χώρους ταφής του Μαρξ, της συζύγου του, Τζένη φον Γουέστφαλεν, και άλλων μελών της οικογένειάς του. Αρχικά θάφτηκε σε διαφορετικό μέρος του ανατολικού νεκροταφείου, τα πτώματα αποσυντέθηκαν και μετακινήθηκαν στη σημερινή τους θέση το 1954. Ο τάφος σχεδιάστηκε από τον Laurence Bradshaw και αποκαλύφθηκε το 1956, σε μια τελετή υπό την επίβλεψη του Harry Pollitt, γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο χρηματοδότησε το μνημείο. Ο τάφος αποτελείται από μια μεγάλη προτομή του Μαρξ σε χάλκινο σετ σε μαρμάρινο βάθρο. Το βάθρο είναι χαραγμένο με αποσπάσματα από τα έργα του Μαρξ συμπεριλαμβανομένων, στο μπροστινό μέρος, των τελευταίων λέξεων του Κομμουνιστικού Μανιφέστο, «Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε». Από την κατασκευή του, ο τάφος έχει γίνει τόπος προσκυνήματος για τους οπαδούς της μαρξιστικής θεωρίας. Υπήρξε επίσης στόχος για τους αντιπάλους του Μαρξ, υπέστη βανδαλισμούς και έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων στη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για μια δομή με βαθμό Ι, η υψηλότερη θέση στη λίστα που προορίζεται για κτίρια και κατασκευές “εξαιρετικού ενδιαφέροντος”.

Ο τάφος σχεδιάστηκε από τον Laurence Bradshaw, έναν καλλιτέχνη, γλύπτη και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ήδη από το 1930. Οταν του ανατέθηκε το έργο, ο Bradshaw έγραψε ότι η πρόκληση ήταν να δημιουργηθεί, “όχι μόνο ένα μνημείο για έναν άνθρωπο, αλλά για ένα μεγάλο μυαλό και έναν μεγάλο φιλόσοφο”. Ο τάφος περιλαμβάνει μια μεγάλη χάλκινη προτομή του κεφαλιού και των ώμων του Μαρξ, τοποθετημένη σε μαρμάρινο πλίνθο. Ο Bradshaw ήταν υπεύθυνος για ολόκληρο το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των εγγεγραμμένων κειμένων και της καλλιγραφίας τους. Στα κείμενα στο μπροστινό μέρος του μνημείου περιλαμβάνεται και εκείνο που ολοκληρώνει τις διατριβές στο Feuerbach, «Οι φιλόσοφοι έχουν ερμηνεύσει μόνο τον κόσμο, με διάφορους τρόπους · το θέμα είναι πώς να τον αλλάξετε “. Οι πλευρές του μνημείου έχουν τρεις προεξοχές, οι δύο από τις οποίες υποστηρίζουν γλυπτά στεφάνια. Ενα κεντρικό πάνελ καταγράφει τις ημερομηνίες των γεννήσεων και θανάτων του Μαρξ, της συζύγου του, της κόρης τους Eleanor, του εγγονού τους Χάρι Λονγκουέτ και της οικονόμου τους Ελεν Ντεμούθ.

Ο Pevsner, ο οποίος καταγράφει το βάθρο ως κατασκευασμένο “από γρανίτη”, περιγράφει το κεφάλι ως “κολοσσιαίο”. Ο Bradshaw έγραψε ότι ήθελε η προτομή να μεταδώσει τη «δυναμική δύναμη της νοημοσύνης του Μαρξ» και να εμφανιστεί στο επίπεδο των ματιών αντί να «υψώνεται πάνω από τους ανθρώπους». Ο αρχιτέκτονας Clive Aslet θεωρεί τον τάφο “το λιγότερο αισθητικά ευχάριστο” μνημείο στο Highate Cemetery.

Βανδαλισμοί

Το 1960, ζωγραφίστηκαν στον τάφο ένα ζευγάρι κίτρινες σβάστικες καθώς και συνθήματα στα γερμανικά που υποστήριζαν τον ναζιστικό αξιωματικό SS Adolf Eichmann, ο οποίος τότε ήταν υπό κράτηση στο Ισραήλ. Ο τάφος αποτέλεσε αντικείμενο δύο απόπειρων βομβαρδισμού τη δεκαετία του 1970. Ο τάφος βεβηλώθηκε με μπλε χρώμα το 2011, αλλά δεν έγινε μόνιμη ζημιά. Τον Φεβρουάριο του 2019, ανακαλύφθηκε ότι η μαρμάρινη πλάκα από τον αρχικό τάφο υπέστη ζημιά σε μια επίθεση «φαινομενικά με ένα σφυρί». Λίγες μέρες αργότερα, το μνημείο βανδαλίστηκε ξανά, κάποιος έγραψε τα συνθήματα τις «δόγμα μίσους» και «αρχιτέκτονας γενοκτονίας» με κόκκινη μπογιά.