Πρόκειται για μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που ευτυχώς η αστυνομία κατόρθωσε να εξιχνιάσει γρήγορα, κινούμενη από την αρχή με μεθοδικές και στοχευμένες κινήσεις. Η μεγάλη κλοπή πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 6 Δεκεμβρίου του 1989. Η σπείρα που διέπραξε την ιεροσυλία αποτελείτο από ημεδαπούς με επικεφαλής έναν πρώην μοναχό της εν λόγω μονής που είχε υπηρετήσει για δύο χρόνια στο Αγιο Ορος.

Οπως ήταν φυσικό, ο πρώην μοναχός Ανδρέας Χ. γνώριζε όλα τα κατατόπια της περιοχής και τους εσωτερικούς χώρους του μοναστηριού. Επειδή ήταν αδύνατο να κάνει μόνος του την κλοπή, συνεργάστηκε με μια κτηματομεσίτρια από τη Χαλκίδα, έναν γυμναστή, έναν εργάτη και έναν τεχνικό του ΟΤΕ, όλους από την ίδια περιοχή. Κατέστρωσαν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που περιλάμβανε τη μετάβαση του πρώην μοναχού, του γυμναστή και του εργάτη στην Ουρανούπολη και από εκεί με σκάφος στο Αγιο Ορος. Επέλεξαν να «χτυπήσουν» στις 10 το βράδυ, οπότε και οι μοναχοί είχαν πέσει για ύπνο. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπήρχε παλιότερα ένα φυλάκιο με δύο αστυνομικούς έξω από τη μονή λόγω της ιδιαίτερης αξίας των πολύτιμων αντικειμένων που φυλάσσονταν εκεί. Ομως, εξαιτίας μιας έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, το φυλάκιο υπέστη σοβαρές ζημιές και τα όργανα της τάξης μεταφέρθηκαν στις Καρυές. Αυτό έκανε ευκολότερο το έργο των δραστών. Οι τελευταίοι κατόρθωσαν να εισέλθουν στο μοναστήρι και να αρπάξουν μοναδικούς θησαυρούς: χρυσή κασετίνα με Τίμιο Ξύλο που έκοψαν σε μικρότερα κομμάτια, 76 εξαρτήματα της κασετίνας με πολύτιμους λίθους που είχε δωρίσει στη μονή ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς, τρεις επιστήθιους χρυσούς σταυρούς με αλυσίδες, δύο αρχιερατικά εγκόλπια, δύο μεγάλους σταυρούς για αγιασμό, δύο επίχρυσες σφραγίδες βυζαντινής εποχής κ.ά.

Οπως είχε συμφωνηθεί εξ αρχής, τα υπόλοιπα δύο μέλη της σπείρας που δεν είχαν μεταβεί στο Αγιο Ορος περίμεναν τους άλλους τρεις στον Αγ. Κωνσταντίνο, στη Φθιώτιδα. Τα κλεμμένα αντικείμενα τα έκρυψαν στο σπίτι της κτηματομεσίτριας όπου και τα διέλυσαν για να μπορέσουν να τα φυγαδεύσουν στο εξωτερικό. Μάλιστα, είχαν υπογράψει και ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ τους σχετικά με το μερίδιο που θα έπαιρνε ο καθένας! Την πώληση ανέλαβε ο πρώην μοναχός που γνώριζε απ’ ό,τι φαίνεται καλά τα κυκλώματα που διοχετεύουν τέτοιους θησαυρούς από την Ελλάδα σε γκαλερί του εξωτερικού, οίκους δημοπρασιών και συλλέκτες.

Η Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας από την αρχή υποψιάστηκε τον επικεφαλής της σπείρας. Εκαναν έρευνες προκειμένου να τον εντοπίσουν αλλά αυτός είχε εξαφανιστεί. Αξιοποιήθηκε όμως μια πληροφορία που τον έφερε έτοιμο να διαφύγει από τη χώρα μας με προορισμό την Ιταλία και τον συνέλαβε στην Πάτρα. Στην αρχή αρνήθηκε τα πάντα αλλά κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ομολόγησε κι έτσι οι αστυνομικοί έφθασαν στα χνάρια και των άλλων δραστών.

Η σύλληψη των δραστών και η επιστροφή των κλοπιμαίων γιορτάστηκε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τους μοναχούς μόλις μαθεύτηκαν τα νέα και οι τελευταίοι δόξαζαν και ευχαριστούσαν τον Θεό για την ευχάριστη έκβαση της υπόθεσης…

ΑΡΗΣ ΝΟΜΠΕΛΗΣ

*Στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας»