1 … Γιατί;

Γιατί τα ανδρικά ρούχα έχουν κουμπιά στα δεξιά, ενώ τα γυναικεία ρούχα έχουν κουμπιά στα αριστερά;

ΕΠΕΙΔΗ

Όταν εφευρέθηκαν τα κουμπιά ήταν πολύ ακριβά και τα φορούσαν συνήθως οι πλούσιοι. Δεδομένου ότι τα περισσότερα άτομα είναι δεξιόχειρα, είναι πιο εύκολο να ράβετε κουμπιά στα δεξιά μέσω οπών στα αριστερά. Επειδή οι πλούσιες γυναίκες ήταν ντυμένες με υπηρέτριες, οι μοδίστρες έβαλαν τα κουμπιά στα δεξιά της υπηρέτριας! Και από εκεί έχουν παραμείνει τα κουμπιά των γυναικών.

2 … ΓΙΑΤΙ;

Γιατί τα πλοία και τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν το «mayday» ως έκκληση για βοήθεια;

ΕΠΕΙΔΗ

Αυτό προέρχεται από τη γαλλική λέξη m’aidez – που σημαίνει “βοηθήστε με” – και προφέρεται, περίπου, “mayday.”

3 .. ΓΙΑΤΙ;

Γιατί τα μηδενικά σκορ στο τένις ονομάζονται «αγάπη»;

ΕΠΕΙΔΗ

Στη Γαλλία, όπου το τένις έγινε δημοφιλές, ο γύρος μηδέν στον πίνακα αποτελεσμάτων έμοιαζε με αυγό και ονομάστηκε «l’oeuf», το οποίο είναι γαλλική λέξη για το «αυγό». Όταν το τένις εισήχθη στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί (φυσικά), το ονόμασαν εσφαλμένα «αγάπη».

4 .. ΓΙΑΤΙ;

Γιατί τα X στο τέλος μιας επιστολής σημαίνουν φιλιά;

ΕΠΕΙΔΗ

Στον Μεσαίωνα, όταν πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαβάσουν ή να γράψουν, τα έγγραφα υπογράφονταν συχνά χρησιμοποιώντας ένα Χ.

Το φιλί τού Χ αντιπροσωπεύει όρκο για την εκπλήρωση υποχρεώσεων που καθορίζονται στο έγγραφο.

Το Χ και το φιλί έγιναν τελικά συνώνυμα.

5 .. ΓΙΑΤΙ;

Γιατί οι άνθρωποι τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους ενώ κάνουν μια πρόποση;

ΕΠΕΙΔΗ

Παλαιότερα ήταν συνηθισμένο για κάποιον να προσπαθεί να σκοτώσει έναν εχθρό προσφέροντάς του ένα δηλητηριασμένο ποτό. Για να αποδείξει σε έναν επισκέπτη ότι ένα ποτό ήταν ασφαλές, έγινε συνηθισμένο για έναν επισκέπτη να ρίχνει μια μικρή ποσότητα του ποτού του στο ποτήρι του οικοδεσπότη. Και οι δύο άνδρες θα το έπιναν ταυτόχρονα. Όταν ένας φιλοξενούμενος εμπιστευόταν τον οικοδεσπότη του, θα άγγιζε μόνο το ποτήρι του οικοδεσπότη με το δικό του.

7 .. ΓΙΑΤΙ;

Γιατί λένε ότι οι άνθρωποι στη δημόσια σφαίρα είναι «στο προσκήνιο»;

ΕΠΕΙΔΗ

Εφευρέθηκε το 1825, το φως της δημοσιότητας χρησιμοποιήθηκε σε φάρους και θέατρα κάνοντας έναν κύλινδρο που παρήγε ένα λαμπρό φως. Στο θέατρο, ένας ερμηνευτής «στο προσκήνιο» ήταν το κέντρο της προσοχής.

8 .. ΓΙΑΤΙ;

Γιατί κάποιος αισθάνεται υπέροχος «στο cloud εννέα»;

ΕΠΕΙΔΗ

Οι τύποι των νεφών αριθμούνται σύμφωνα με τα υψόμετρα που επιτυγχάνουν, με εννέα να είναι το υψηλότερο σύννεφο. Εάν κάποιος λέγεται ότι βρίσκεται στο cloud εννέα, αυτό το άτομο αιωρείται πολύ πάνω από τον άλλο κόσμο.

 9 .. ΓΙΑΤΙ;

Στο γκολφ, από πού προήλθε ο όρος «Caddy»;

ΕΠΕΙΔΗ

Όταν η Mary Queen of Scots πήγε στη Γαλλία ως νεαρό κορίτσι, ο Louis, King of France, έμαθε ότι αγαπούσε το παιχνίδι γκολφ της Σκωτίας. Για να βεβαιωθεί ότι τη φρουρούσαν σωστά ενώ έπαιζε, ο Λούις προσέλαβε στρατιώτες από στρατιωτική σχολή για να τη συνοδεύσει.

Της  Μαρίας τής άρεσε πολύ και όταν επέστρεψε στη Σκωτία (όχι πολύ καλή ιδέα μακροπρόθεσμα), πήρε την πρακτική μαζί της. Στα γαλλικά, η λέξη cadet προφέρεται «ca-day» και οι Σκωτσέζοι την άλλαξαν σε caddy.

10 … ΓΙΑΤΙ;

Γιατί τα βάζα- κουμπαράς πολλών παιδιών έχουν σχήμα χοίρου;

ΕΠΕΙΔΗ

Πριν από πολύ καιρό, τα πιάτα και τα μαγειρικά σκεύη στην Ευρώπη ήταν κατασκευασμένα από πυκνό πορτοκαλί πηλό που ονομάζεται «pygg». Όταν οι άνθρωποι έριχναν νομίσματα σε βάζα φτιαγμένα από αυτόν τον πηλό, τα βάζα έγιναν γνωστά ως «pygg bank». Όταν ένας άγγλος αγγειοπλάστης παρερμήνευσε τη λέξη, έφτιαξε ένα δοχείο που έμοιαζε με χοίρο. Και συνέχισε.

11 … Ήξερες ότι;

ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΓΟΥΛΑ

«Τα μεγάλα μάγουλα» ήταν  εγγονός των σκλάβων, που γεννήθηκε σε μια φτωχή γειτονιά της Νέας Ορλεάνης, γνωστή ως «πίσω μέρος της πόλης». Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια όταν το παιδί ήταν βρέφος Η μητέρα του έγινε πόρνη και το αγόρι και η αδερφή του έπρεπε να ζήσουν με τη γιαγιά τους.

Νωρίς στη ζωή αποδείχθηκε προικισμένος στη μουσική και με άλλα τρία παιδιά τραγούδησε στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης. Τα πρώτα κέρδη του ήταν νομίσματα που τους έριχναν.

Μια εβραϊκή οικογένεια, οι Καρνόφσκι, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει από τη Λιθουανία στις ΗΠΑ, λυπήθηκε για το 7χρονο αγόρι και τον έφεραν στο σπίτι τους. Αρχικά δίνοντας «δουλειά» στο σπίτι, για να ταΐσουν αυτό το πεινασμένο παιδί. Εκεί παρέμεινε και κοιμήθηκε στο σπίτι αυτής της εβραϊκής οικογένειας όπου, για πρώτη φορά στη ζωή του, αντιμετωπίστηκε με καλοσύνη και τρυφερότητα.

Όταν πήγαινε για ύπνο, η κυρία Karnovsky του τραγουδούσε ένα ρωσικό νανούρισμα και εκείνο τη συνόδευε. Αργότερα, έμαθε να τραγουδά και να παίζει διάφορα ρωσικά και εβραϊκά τραγούδια.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το αγόρι έγινε ο υιοθετημένος γιος αυτής της οικογένειας. Οι Karnofskys του έδωσαν χρήματα για να αγοράσει το πρώτο του μουσικό όργανο, όπως ήταν το έθιμο στις εβραϊκές οικογένειες.

Θαύμαζαν ειλικρινά το μουσικό ταλέντο του. Αργότερα, όταν έγινε επαγγελματίας μουσικός και συνθέτης, χρησιμοποίησε αυτές τις εβραϊκές μελωδίες σε συνθέσεις, όπως το St. James Infirmary και το Go Down Moses.

Το μικρό μαύρο αγόρι μεγάλωσε και έγραψε ένα βιβλίο για αυτήν την εβραϊκή οικογένεια που το μεγάλωσε από το 1907. Στη μνήμη αυτής της οικογένειας και μέχρι το τέλος της ζωής του, φορούσε ένα αστέρι του Δαβίδ και είπε ότι σε αυτήν την οικογένεια, είχε μάθει “πώς να ζήσεις πραγματική ζωή και αποφασιστικότητα.”

Το μικρό αγόρι κλήθηκε: Louis “Satchmo” Armstrong και για το υπόλοιπο της ζωής του μιλούσε με περηφάνια άπταιστα Γίντις!

(Το “Satchmo” είναι Γίντις για το “Big Cheeks”)