# Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα και η μητέρα του στην Κύπρο.

# Σπούδασε στην Ιταλία Ιατρική, Νομικά και Φιλοσοφία.

# Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία.

# Συνέταξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας (και έγινε Κυβερνήτης της σε ηλικία 26 ετών).

# Συνέταξε, όταν ήταν ακόμη υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας, το απολύτως επιτυχημένο Πολιτειακό Ελβετικό Σύνταγμα, που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια. Το Σύνταγμα αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Το Σύνταγμα στηρίχθηκε πάνω στις αρχές της αμέσου Αρχαιοελληνικής Δημοκρατίας (όπου γίνονταν δημοψηφίσματα για την αποδοχή των Νόμων).

Στην Ελβετία, όπου υπάρχει άγαλμα προς τιμήν του,  θεωρείται ακόμη «Ο πρώτος επίτιμος πολίτης».

# Εσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία. Μετά το Βατερλό, έπεισε τον Τσάρο να μη διαλυθεί η Γαλλία (ως ηττημένη χώρα) και κατόρθωσε να μειωθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις κατά 99% (! ), με το επιχείρημα ότι ο λαός της δεν ευθυνόταν για την ήττα. (Οι Γάλλοι τα θυμούνται άραγε αυτά;).

# Εγινε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας (1816), της μεγαλύτερης τότε Ευρωπαϊκής δυνάμεως. Ο Τσάρος τον επέλεξε λόγω ικανότητας και προβεβλημένης προσωπικότητας. Ο Καποδίστριας δέχθηκε, αλλά επειδή ήθελε διακαώς να μείνει Ελληνας, είπε στον Τσάρο:  Μεγαλειότατε, δέχομαι, με τον όρο να μη γίνω ρώσος υπήκοος, αλλά να είμαι υπάλληλός σας.

# Το 1821 παραιτήθηκε από τη Ρωσική Κυβέρνηση και πήγε στην Ελβετία (1821-1827) για να βοηθήσει την ελληνική Επανάσταση και, κατά γενική ομολογία, η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς τη συμβολή του Καποδίστρια.

# Εδωσε πολιτική μάχη με ευρωπαίους δικτάτορες, φιλικά προσκείμενους προ την Οθωμανική Αυτοκρατορία (π.χ. τον Μέττερνιχ).

# Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη.

# Εστελνε χρήματα, οπλισμό και τόνους παξιμάδια (τα μόνα τρόφιμα που μπορούσαν να διατηρηθούν στα πολυήμερα ταξίδια) στην Ελλάδα.

# Το 1827, στη συνεδρίαση της Τροιζίνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια ως «Ηγέτη του Εθνους».

# Οργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό και γενικά τη ναυτιλία.

# Ηθελε να κάνει τους Ελληνες νοικοκυραίους, να τους δώσει γη και δάνεια για να την καλλιεργήσουν.

# Ακολούθησε το δρόμο της θυσίας για το Εθνος. Δεν δέχθηκε αμοιβή ως Κυβερνήτης. Είπε:«Οταν βεβαιωθώ ότι ουδέν ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως να δεχθώ έναν οβολόν»

# Εβαλε υποθήκη τα κτήματά του στην Κέρκυρα σε Ελληνα εφοπλιστή, προκειμένου να φέρει δύο καραβιές τρόφιμα για τον πεινασμένο λαό.

# Με δικά του χρήματα σπούδαζε Ελληνόπουλα στην Ευρώπη. (Ο ένας από τους δύο δολοφόνους του είχε σπουδάσει με δικά του χρήματα!).

# Το 1831 δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος  (Αγιος Κυπριακής καταγωγής), στο Ναύπλιο.

# Ο Κολοκοτρώνης τον ονόμασε «Πατέρα του Εθνους».

# Ο Κανάρης σε γράμμα του μίλησε για «Πατροκτονία».

Ο Καποδίστριας ήταν μια οικουμενική φυσιογνωμία. Ακόμη τον τιμούν με αγάλματα και προτομές στη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Σλοβενία.

Στην Ελλάδα ΜΑΛΛΟΝ τον αγνοούμε, επειδή η Ελλάδα …τρώει τα παιδιά της…