Χριστιανικά ναυάγια στην Γαύδο : Στην Γαύδο ναυάγησε ο απόστολος Παύλος, το 64 μ.Χ., στη διαδρομή του από την Ιουδαία στη Ρώμη, για να δικασθεί από τον Καίσαρα.

Στη Γαύδο ναυάγησε επίσης και το πλοίο με τους 99 Αγίους πατέρες από την Αίγυπτο, μαζί με τον Αγιο Ιωάννη τον Ερημίτη. Στην παραλία που εξόκειλαν είναι χτισμένο εκκλησάκι που φέρει το όνομά τους. Οι Αγιοι Πατέρες έμειναν στο νησί 24 μέρες. Θαυματούργησαν κιόλας βγάζοντας νερό από βράχο, που τον χτύπησαν με το κοντάρι τους. Ο βράχος είναι πολύ κοντά στη θάλασσα, και η πηγή με λίγο κύμα σκεπάζεται.

Οταν ένα πλοίο μετέφερε τους πατέρες απέναντι, ο Αγιος Ιωάννης προσευχόταν, αλλά κατόρθωσε να τους φτάσει: έκανε το ράσο του πανί και το ραβδί του κουπί και πέρασε κι εκείνος απέναντι.

Οι 99 Πατέρες βγήκαν στο φαράγγι Γιανισκάρι των Χανίων και κρύφτηκαν σε μια σπηλιά, στον Αζωγερέ, όπου και κοιμήθηκαν. Ο Αγιος Ιωάννης μετέβη στο ακρωτήριο Χανίων, εκεί ησύχασε.

Πλέοντας προς την Κρήτη, στη Μονεμβασιά, ναυάγησε το επιβατηγό πλοίο «Ζάκυνθος» μαζί με το τορπιλοβόλο «Κυδωνίαι» που το συνόδευε. Ηταν 26 Απριλίου 1941. Τα δύο πλοία δέχτηκαν επίθεση γερμανικών αεροπλάνων και βυθίστηκαν. Το «Ζάκυνθος» μετέφερε κιβώτια με χαρτονομίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και το ανώτερο προσωπικό της…

Στα ανοιχτά της Σούδας, Β. της Κρήτης, το υποβρύχιό μας «Γλαύκος» βύθισε το γερμανικό φορτηγό «Nordborg» στις 10.11.1941.

Λίγο έξω από το λιμάνι της Σούδας ήταν όταν δέχτηκε επίθεση από γερμανικά αεροσκάφη, επίσης τον Απρίλιο του 1941, το φορτηγό πλοίο «Αρκαδία». Το πλοίο βυθίστηκε, αλλά επέζησε, όταν ένα μήνα μετά, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής το ανέλκυσαν και το επισκεύασαν! Αλλά, υπερήφανο το πλοίο, προτίμησε τον βυθό, όταν πέντε μήνες μετά τορπιλλίσθηκε από το Βρετανικό υποβρύχιο “Turbulent”, και κατέβηκε για πάντα στον υγρό τάφο…

Στο λιμάνι της Σούδας βρίσκεται το ιταλικό φορτηγό πλοίο ”Piere Luigi” που βομβαρδίστηκε από βρετανικά αεροσκάφη, στις 13 Νοεμβρίου 1944. Το πλοίο ήταν γεμάτο πυρομαχικά και για να μην εκραγεί, οι Γερμανοί προτίμησαν να το βυθίσουν εκεί όπου ήταν…

Ηταν όμως η δεύτερη φορά που βυθιζόταν το ίδιο πλοίο: Στις 22 Απρλίου1941 ήταν αγκυροβολημένο στην Κάρυστο, μεταφέροντας 200 τραυματίες από τον Πειραιά στη Μυτιλήνη. Εκεί το χτύπησε αεροτορπίλη από γερμανικό αεροπλάνο και το βύθισε. Από κει το ανέλκυσαν οι Γερμανοί, το επισκεύασαν, το μετονόμασαν και το επίταξαν. Στον πλου Πειραιώς-Κρήτης, τον Μάιο του 1944, είχε ραντεβού με τον θάνατό του. Στο μοιραίο ταξίδι, ήταν μέρος νηοπομπής 4 σκαφών, όταν το εμβόλισε συμμαχικό υποβρύχιο.

Το δεξαμενόπλοιο «Πετράκης Νομικός» βυθίστηκε για τρίτη και τελευταία φορά, ενώ έπλεε νοτίως του Κάβο Σίδερο, όταν τορπιλλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο “Rorgual”.

Τέλος, στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου, υπάρχει ένα μονοθέσιο μαχητικό αεροπλάνο. Είναι ένα γερμανικό πολεμικό του 1940 και έχει εντοπισθεί σπασμένο σε τρία μέρη. Και στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, που καθιστά αδύνατη κάθε καταδυτική αποστολή, το γερμανικό υποβρύχιο “U 557”…

Στον πλου Πειραιά-Κρήτης ναυάγησαν το «Σίνφρα» με 1.850 νεκρούς Ιταλούς στρατιώτες, και το «Πετρέλα» με 2. 645 επίσης Ιταλούς στρατιώτες, από τους 6.500 συνολικά επιβάτες, που μετέφερε…

Ο λέων «Λέων»…

Στον όρμο της Σούδας βυθίστηκε το ΑΤ μας «Λέων», στις 15.5.1941, όπου είχε ρυμουλκηθεί από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Το «Λέων» αποδείχθηκε αληθινός λέοντας, αφού γλύτωσε δυο φορές την οριστική βύθιση:

Στις 22.12.1921 και ενώ ήταν πρυμνοδετημένο με το «Ιέραξ» στο λιμάνι του Πειραιά, κατά λάθος εξερράγη μια βόμβα βάθους και σκοτώθηκαν ο ανθυποπλοίαρχος Α. Λάσκος, ο σημαιοφόρος Βλαχάκης, ένας κελευστής και δύο ναυτοδίοποι. Απ’το «Ιέραξ» σκοτώθηκαν ο Α΄ μηχανικός Κατώγας, και ο Β΄ Παπαπαύλου. Από την έκρηξη καταστράφηκε εντελώς το πρυμναίο τμήμα του πλοίου.

Στις 18.4.1941 κατά τη διάρκεια νηοπομπής, το «Λέων» συγκρούστηκε με το επιβατηγό Α/Π Αρντένα, σύγκρουση που είχε ως αποτέλεσμα να εκραγούν δύο βόμβες βάθους και να σκοτωθεί ο ανθυποπλοίαρχος Σπυρίδων και ο σημαιοφόρος μηχανής Δασκολιάς. Από την έκρηξη αποκόπηκε και πάλι το πρυμναίο τμήμα του πλοίου…

(Πηγή: Αρχαία και Σύγχρονα Ναυάγια των Ελληνικών Θαλασσών, Γ. Λεκάκης, Εκδ. Συλλεκτικές Εκδόσεις)