Πολύ παλιά- θυμάμαι- παρακολουθούσα με ενδιαφέρον από το ραδιόφωνο τας “Οδηγίας Προς Ναυτιλομένους”!

Τώρα παρακολουθώ με εμβρίθεια τας Νέας”Οδηγίας”: “Πρός Κορονοδιωκομένους”.  

Η παρούσα υγειονομική κρίση είναι απρόβλεπτη και η εικόνα του ιού είναι αδιευκρίνιστη, όπως και η ακριβής διαδικασία μετάδοσης του.Για τον λόγο αυτό  είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε με προσοχή τα ατομικά μέτρα υγιεινής και να εφαρμόζουμε γενικευμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών.

Πώς επιτυγχάνουμε όμως την μέγιστη αποτελεσματικότητα στο πλύσιμο και στην αντισηψία;

Διαβάστε τις οδηγίες που δίνει η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας του δήμου Χαλανδρίου Ειρήνη Χαλάτση.

Το πλύσιμο των χεριών αρκεί για να σκοτώσει τον ιό.  Ο κορονοϊος Covid-19 αδρανοποιείται όταν κατά το πλύσιμο των χεριών η εξωτερική λιπόφιλη στοιβάδα του ενώνεται με το απλό σαπούνι. Επομένως χρειάζεται πλύσιμο των χεριών χλιαρό νερό και σαπούνι, ώστε να δημιουργείται γαλάκτωμα νερού και σαπουνιού και να ακολουθεί καλό ξέπλυμα με καθαρό νερό.

Εάν δεν έχουμε δυνατότητα πρόσβασης σε νιπτήρα με νερό και σαπούνι, χρησιμοποιούμε το αντισηπτικό τζελ  και τα αντισηπτικά μαντηλάκια μιας χρήσεως,  που περιέχουν τουλάχιστον 60 με 70% αλκοόλ, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Ειδαλλως είναι μη αποτελεσματική η χρήση τους και δεν προστατευόμαστε αληθινά. Τα γάντια που φοράμε θα πρέπει επίσης να τα κρατάμε καθαρά μέσω αντισηπτικού ή οινοπνεύματος, ειδάλλως ΕΠΙΜΟΛΥΝΟΥΜΕ ό,τι ακουμπάμε με αυτά.

Το betadine έχει αποδεδειγμένη ιοκτόνο δράση, ομως:  Δεν είναι αποτελεσματικό εάν δεν έχουν καθαριστεί από πριν τα χέρια γιατί δεν έχει δυνατότητα να δρα πάνω στη βρομιά (η αλκοόλη αντιθέτως μπορεί να δράσει), Ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται η συχνή χρήση του betadine από άτομα με διαταραχή θυροειδούς ορμόνης.

Τέλος η άμεση χρήση οινοπνεύματος στο δέρμα πρέπει να αποφεύγεται καθώς καταστρέφει την επιφανειακη στοιβάδα του δέρματος με αποτέλεσμα ξηρότητα και πληγές, που μας καθιστούν επιρρεπείς σε μολύνσεις. Τα αλκοολούχα διαλύματα μπορούν να ξεράνουν τα χέρια και να γίνει λύση συνεχείας δέρματος και μολύνσεις. ΓΙ’ ΑΥΤΟ: ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΕΞΑΤΜΙΣΤΕΙ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΞΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ.

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.

ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ.

 

Κώστας Μπιζάνος