• ½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα
  • Βανίλια
  • 4 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 4-5 μήλα
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές τσαγιού κανέλα
  • 200 γραμμάρια έτοιμη σαντιγί (προαιρετικά)

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε τμηματικά το ένα φλιτζάνι ζάχαρη και ένα-ένα τα αβγά. Προσθέτετε τη βανίλια και εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα, ενώ εξακολουθείτε το χτύπημα. Σε ταψάκι νο 24 ρίχνετε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, προσέχοντας να πάει παντού. Απλώνετε επάνω στο βούτυρο το ½ φλιτζάνι ζάχαρη. Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα βάζετε κυκλικά στο ταψάκι ώστε να σκεπαστεί τελείως ο πάτος. Πασπαλίζετε με την κανέλα και ρίχνετε από πάνω το μίγμα του κέικ. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (175ο Κελσίου) επί 45 περίπου λεπτά. Ξεκολλάτε με μαχαίρι τις άκρες του κέικ και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Σε λίγα λεπτά αφαιρείτε το ταψάκι. Σερβίρετε το κέικ σκέτο ή γαρνιρισμένο με σαντιγί.