Το εφάρμοσε η Σάμος ενάντια στην ηγεμονική δύναμη των Αθηνών, μη αποδεχόμενη στο Ηραίον Aθηναϊκά προϊόντα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μετά από ένα χάσμα, μεταξύ περίπου 440 π.Χ. και 410 π.Χ., επανατοποθετούνται εις το Ηραιον, το ιερόν της Ήρας εις την Σάμο, τιμητικοί Παναθηναϊκοί Αμφορείς και ερυθρόμορφα αγγεία, που εμφανίσθηκαν στην Αθήνα από τα τέλη του 6ου έως και τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.συμπεριλαμβανομένων πολλών κρατήρων για τα συμπόσια, αλλά και αγγεία ελαίων και αλοιφών.

Το χάσμα στα ευρήματα συμπίπτει με τις πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ Σάμου και Αθήνας και μπορεί καλύτερα να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα«πολιτιστικής διαμαρτυρίας» από τους Σαμιώτες, ενάντια στα προϊόντα της Ηγεμονικής Δύναμης των Αθηνών τα οποία είχαν κατακλύσει τις Αγορές. Αυτό το τελευταίο σημαίνει πως όταν κατέχεις τα Ιερά, μπορείς να «τιμωρείς» ακόμη και τον πιο ισχυρό!!!

Ήταν η πρώτη κωλυσιπλοΐα που εφαρμόσθηκε ποτέ στην Ιστορία, τουλάχιστον από μια μικρότερη προς μια ισχυρότερη δύναμη, είχε   Πολιτιστικό χαρακτήρα, που πάντα συνεπάγεται και οικονομικό αντίκτυπο και διήρκεσε 30 χρόνια!

Το αντίστροφο (ισχυρότερος προς ασθενέστερο) έχει και πάλι αρχαίο Ελληνικό προηγούμενο: Επτά χρόνια αργότερα, η Αθήνα επέβαλε   Κωλυσιπλοΐα στα Μέγαρα (433 π.Χ.), επειδή συμμάχησαν με την Σπάρτη, στον Πελοποννησιακό Πόλεμο…

Την κωλυσιπλοΐα την γνωρίζουμε σήμερα με το ισπανικό της όνομα: Εμπάργκο… Και νομίζουμε πως είναι οικονομική πολιτική-εφεύρημα των μεσαιωνικών χρόνων…ΛΑΘΟΣ !!!

 

Πηγή: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.4.2020.

http://www.arxeion-politismou.gr/2020/04/kolysiploia.html