Ενας καθηγητής φαρμακευτικής  στο U του Τορόντο έστειλε αυτή την καθαρά διατυπωμένη ενημέρωση στην οικογένειά του:

«Για αυτή την πανδημία υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης για όσους μολύνθηκαν 3 μήνες αργότερα όπως τον Ιούνιο του 2020, από εκείνους που μολύνθηκαν 3 μήνες νωρίτερα, δηλαδή τον  Φεβρουάριο του 2020. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι γιατροί και οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερα για το Covid-19 τώρα από ό, τι πριν από 3 μήνες και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν καλύτερα τους ασθενείς. Θα αναφέρω 5 σημαντικά πράγματα  που γνωρίζουμε τώρα που δεν γνωρίζαμε τον Φεβρουάριο του2020 για την κατανόησή του.

1. Το COVID-19 θεωρήθηκε αρχικά ότι προκαλεί θανάτους λόγω πνευμονίας – πνευμονικής λοίμωξης  και έτσι οι αναπνευστήρες θεωρήθηκαν ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία ασθενών που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι ο ιός δημιουργεί θρόμβους αίματος στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων και σε άλλα μέρη του σώματος και αυτό προκαλεί μειωμένη οξυγόνωση. Τώρα γνωρίζουμε ότι η παροχή οξυγόνου μόνο από τους αναπνευστήρες δεν βοηθάει, αλλά πρέπει να αποτρέψουμε και να διαλύσουμε τους μικρο θρόμβους στους πνεύμονες.

2. Στο παρελθόν οι ασθενείς έπεφταν νεκροί στον δρόμο ή ακόμα και πριν φτάσουν στο νοσοκομείο λόγω μειωμένου οξυγόνου στο αίμα τους. Αυτό οφειλόταν στο  HAPPY HYPOXIA όπου παρόλο που ο κορεσμός οξυγόνου μειώνει σταδιακά το COVID-19 οι ασθενείς δεν είχαν συμπτώματα έως ότου έγινε πολύ λιγότερο, όπως μερικές φορές ακόμη και 70%.  Κανονικά παθαίνουμε δύσπνοια εάν ο κορεσμός οξυγόνου μειωθεί κάτω από το 90%. Αυτή η δύσπνοια δεν προκαλείται σε ασθενείς Covid και έτσι πήραμε τους άρρωστους ασθενείς πολύ αργά στα νοσοκομεία τον Φεβρουάριο του 2020. Τώρα από τη γνώση της υποξίας παρακολουθούμε τον κορεσμό οξυγόνου όλων των covid ασθενών  με απλό παλμό και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο εάν ο κορεσμός οξυγόνου τους μειωθεί στο 93% ή λιγότερο. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στους γιατρούς να διορθώσουν την ανεπάρκεια οξυγόνου στο αίμα και καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης τον Ιούνιο του 2020.

3. Δεν είχαμε φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού της κορώνας τον Φεβρουάριο του 2020. Αντιμετωπίσαμε μόνο τις επιπλοκές που προκαλούνται από την… υποξία. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι ασθενείς μολύνθηκαν σοβαρά. Τώρα έχουμε 2 σημαντικά φάρμακα: FAVIPIRAVIR & REMDESIVIR.

Αυτά είναι ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ που μπορούν να σκοτώσουν τον ιό της κορώνας. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο φάρμακα μπορούμε να αποτρέψουμε τους ασθενείς να μολυνθούν σοβαρά και, συνεπώς, να τους θεραπεύσουμε πριν υποστούν υποξία. Αυτή τη γνώση έχουμε τον Ιούνιο του 2020.

4. Πολλοί ασθενείς με Covid-19 πεθαίνουν όχι μόνο λόγω του ιού, αλλά επίσης λόγω του ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ανταποκρίνεται με υπερβολικό τρόπο που ονομάζεται  CYTOKINE STORM. Αυτή η θυελλώδης ισχυρή ανοσοαπόκριση όχι μόνο σκοτώνει τον ιό αλλά και σκοτώνει και τους ασθενείς. Τον Φεβρουάριο του 2020 δεν ξέραμε πώς να το αποτρέψουμε. Τώρα τον Ιούνιο του 2020, γνωρίζουμε ότι εύκολα διαθέσιμα φάρμακα που ονομάζονται στεροειδή,  τα οποία χρησιμοποιούν γιατροί σε όλον τον κόσμο για σχεδόν 80 χρόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της καταιγίδας κυτοκίνης σε ορισμένους ασθενείς.

5. Τώρα ξέρουμε επίσης ότι τα άτομα με υποξία έγιναν καλύτερα απλά κάνοντάς τους να ξαπλώσουν στην κοιλιά τους – γνωστή ως επιρρεπής θέση. Εκτός από αυτό πριν από λίγες ημέρες, ισραηλινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία γνωστή ως Alpha Defensin που παράγεται από τους ασθενείς και πιθανόν δημιουργεί μικροθρόμβους στους πνεύμονες θα μπορούσε πιθανώς να προληφθεί από ένα φάρμακο που ονομάζεται Colchicine που χρησιμοποιείται για πολλές δεκαετίες στη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.Τώρα λοιπόν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι οι ασθενείς έχουν καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν από τη μόλυνση COVID-19 τον Ιούνιο του 2020 από ό, τι τον Φεβρουάριο του 2020.

Προχωρώντας προς τα εμπρός δεν υπάρχει τίποτα να πανικοβληθεί κανείς για τον Covid-19 αν θυμόμαστε ότι ένα άτομο που μολυνθεί αργότερα έχει καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνο που μολύνθηκε νωρίς. Ας συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις προφυλάξεις, να φοράμε μάσκες και να τηρούμε κοινωνικές αποστάσεις.