Το “Petralona Man” ή το “Petralona Archanthropus” είναι ένα ανθρώπινο κρανίο ηλικίας 700.000 ετών που βρέθηκε το 1959. Εκτοτε, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν την προέλευση αυτού του κρανίου, το οποίο δημιούργησε τεράστια διαμάχη.

Το κρανίο, που δείχνει τον αρχαιότερο άνθρωπο «Europeoid» (παρουσιάζει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά), ήταν ενσωματωμένο σε ένα τείχος της σπηλιάς στα Πετράλωνα, κοντά στη Χαλκιδική στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενας βοσκός βρήκε κατά λάθος το σπήλαιο, γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Η μελέτη του σπηλαίου και του κρανίου ανατέθηκε στον δρα Αρη Πουλιανό, ειδικό ανθρωπολόγο, μέλος της Διεθνούς Ενωσης Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας της UNESCO και πρόεδρο της Ανθρωπολογικής Ενωσης Ελλάδας.

Πριν από αυτό, ο δρ Πουλιανός ήταν ήδη γνωστός για τη διατριβή του με θέμα «Η καταγωγή των Ελλήνων». Η διατριβή του βασίστηκε σε κρανιολογικές και ανθρωπομετρικές μελέτες των νεοελληνικών πληθυσμών, οι οποίες απέδειξαν ότι οι σύγχρονοι Ελληνες σχετίζονται με τους αρχαίους Ελληνες και ότι δεν είναι απόγονοι των σλαβικών εθνών.

Μετά από την εκτεταμένη μελέτη για το κρανίο των 700.000 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «άντρας των Πετραλώνων» δεν συνδέθηκε με το είδος που βγήκε από την Αφρική. Τα επιχειρήματά του βασίστηκαν κυρίως στο σχεδόν τέλειο σχήμα του κρανίου, στο σχήμα της οδοντικής αψίδας του και στην ινιακή κατασκευή οστών.

Σύμφωνα με τη θεωρία «Εκτός Αφρικής», οι «ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι» γνωστοί ως «Homo Sapiens» προήλθαν από την Αφρική πριν από 200.000 έως 100.000 χρόνια πριν εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η θεωρία σχετίζεται με το γεγονός ότι τα περισσότερα προϊστορικά απολιθώματα βρέθηκαν στην Αφρική.

Το 1964, δύο Γερμανοί ερευνητές, ο ανθρωπολόγος E. Breitinger και ο παλαιοντολόγος O. Sickenberg, ο οποίος προσκλήθηκε στην Ελλάδα, πρότειναν ότι το κρανίο ήταν στην πραγματικότητα 50.000 ετών, απορρίπτοντας έτσι τη θεωρία του δρα Πουλιανού.

Επιπλέον, ο Breitinger ισχυρίστηκε ότι το κρανίο ανήκε στην «πρώτη Αφρική από την Αφρική». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1971, το περιοδικό Αρχαιολογίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την άποψη του Πουλιανού.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός σπηλαίου που χρονολογείται πάνω από 700.000 χρόνια και η ανθρώπινη παρουσία σε σχεδόν κάθε γεωλογικό στρώμα.

Επιπλέον, το περιοδικό επιβεβαίωσε ότι η ανθρώπινη παρουσία έγινε εμφανής από την ανακάλυψη παλαιολιθικών εργαλείων της ίδιας εποχής και από τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που άναψαν ποτέ ανθρώπινα χέρια.

Η έρευνα συνεχίστηκε από το 1975 έως το 1983, όταν η ανασκαφή σταμάτησε και τα ευρήματα παρέμειναν απρόσιτα στη μελέτη μέχρι το 1997.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψη του «Ανθρώπου των Πετραλώνων», οι σύγχρονες μέθοδοι απόλυτης χρονολογίας επιβεβαιώνουν τη θεωρία του δρα Πουλιανού.

Οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι το κρανίο ανήκει σε μια αρχαϊκή ομάδα με ισχυρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά του Homo Erectus, Neanderthals και Sapiens, αλλά το διακρίνουν από όλα αυτά τα είδη.

Αυτή η απίστευτη ανακάλυψη δημιουργεί νέα ερωτήματα για την ανθρώπινη εξέλιξη και σίγουρα αμφισβητεί τη θεωρία «Εκτός Αφρικής».

ΠΗΓΗ: World Archaeology, 30.9.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.10.2020.