Από το ανέκδοτο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας της Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου με τίτλο “Κρουαζιέρα στο Διάστημα” που απευθύνεται σε ηλικίες 8+ και δημοσιεύεται σε συνέχειες.

-«Επίσης είναι χρήσιμο να μην εξαρτάσαι από τους άλλους για να έχεις να φας. Πρέπει να ξέρεις να καλλιεργείς, να έχεις κήπο, να μάθεις να μαγειρεύεις».

-«Και να ξέρεις από Πρώτες Βοήθειες για να περιποιηθείς ένα τραύμα σου αν χρειασθεί ή να βοηθήσεις κάποιον άλλο που έχει ανάγκη, ώσπου να φθάσει κοντά σε γιατρό ή νοσοκομείο»

-«Σωστά, πολύ σωστά» συμφώνησαν όλοι.

-«Στην Αρχαία Σπάρτη ασχολιόντουσαν πολύ με την προετοιμασία για πόλεμο. Γυμνάζονταν διαρκώς, γυναίκες και άνδρες. Δεν ασχολιόντουσαν όμως πολύ με τον πολιτισμό ή τις τέχνες. Δεν άφησαν πολλά μνημεία, κτίρια, αγάλματα, ανάγλυφες ή ζωγραφικές παραστάσεις όπως άφησαν πολλές άλλες ελληνικές πόλεις και ειδικά η Αθήνα. Ή ίσως άφησαν αλλά τις κατέστρεψαν αργότερα άλλοι»

-«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» μας είπαν στο σχολείο.

-«Τι θα πεί αυτό;»

-«Ότι πρέπει και το σώμα να είναι υγιές για να είναι υγιές και το μυαλό. Με λίγα λόγια ότι πρέπει να φροντίζουμε και να εξασκούμε και τα δύο»

-«Να πω την αλήθεια μου λείπουν λίγο οι ασκήσεις των Μαθηματικών. Μου αρέσει να βρίσκω τη λύση σε προβλήματα»

-«Εμένα μου λείπει η Ζωγραφική. Θα ξεκινήσω αμέσως να ζωγραφίζω»

-«Εμένα η Ιστορία. Είναι σαν πολλά παραμύθια μαζί, μόνο που έχουν γίνει στ΄αλήθεια»

-«Επειδή μου αρέσει πολύ η Φυσική Ιστορία, όταν γυρίσουμε στη Γη θα φτιάξω ένα μικρό κήπο και θα φυτέψω φρούτα και λαχανικά. Έχω τόσο καιρό να φάω φρέσκα, βαρέθηκα τις κονσέρβες»

-«Πεθύμησα τις ασκήσεις της Γλώσσας. Μου αρέσει να βρίσκω από πού βγαίνει η κάθε λέξη, τη ρίζα της»

-«Ακόμη και οι ξένες γλώσσες έχουν τις περισσότερες λέξεις τους από ελληνική ρίζα»

-«Πράγματι»

-«Θα μπορούσαμε να ξαναρχίσουμε σχολείο μεταξύ μας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα διδάσκουν τους μικρότερους. Και οι μεγαλύτεροι θα μαθαίνουν καινούρια πράγματα διαβάζοντάς τα από τα βιβλία»

-«Ωραία ιδέα!!!»

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου