1 λαβράκι 1,5 κιλό καθαρισμένο
1 κρεμμύδι
100 γρ. λευκό ξηρό κρασί
½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός ενός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανός, μάραθο

Σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με το λάδι. Το στραγγίζετε και το φυλάτε. Σε πυρέξ που να χωράει το λαβράκι ολόκληρο ρίχνετε το λάδι από το κρεμμύδι και βάζετε το ψάρι αλατοπιπερωμένο. Προσθέτετε το σκόρδο και λίγο μάραθο. Χαράζετε λίγο το ψάρι στο επάνω μέρος και το ραντίζετε με το λεμόνι και το κρασί. Το σκεπάζετε με το κρεμμύδι. Βάζετε το πυρέξ σε προθερμασμένο στους 175ο Κελσίου φούρνο, για 30 περίπου λεπτά (ή και παραπάνω, μέχρι να τρυπιέται το ψάρι). Σερβίρεται καλύτερα ζεστό, πασπαλισμένο με μαϊντανό. Συμπληρώνεται με σαλάτες ωμές ή βρασμένες.

 

Μιλκ σέικ μπανάνας και πορτοκαλιού

250 γρ. άπαχο γάλα
1 πορτοκάλι μεγάλο
1 μικρή μπανάνα
2 κουτ. γλυκού μέλι
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (χωρίς το άσπρο)
Κανέλλα ή βανίλια (προαιρετικά)

Καθαρίζετε το πορτοκάλι αφαιρώντας όλο το άσπρο της φλούδας. Το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζετε και τη μπανάνα και την κόβετε επίσης σε μικρά κομμάτια. Ρίχνετε στο μίξερ το άπαχο γάλα κρύο, τα κομμάτια των φρούτων, το μέλι, τη φλούδα και λίγη κανέλα ή βανίλια αν θέλετε. Τα χτυπάτε αρκετή ώρα, ώστε να ομοιογενοποιηθούν. Σερβίρετε σε ποτήρια αναψυκτικού αμέσως ή βάζετε το μιλκ σέικ στο ψυγείο και το σερβίρετε παγωμένο. Η δόση είναι για δύο μερίδες, όσο χωράει το μίξερ. Για περισσότερο, επαναλαμβάνετε τη συνταγή αναλόγως.