Μακάβρια και θανάσιμα μέρη στη Γη: Απαγορεύεται να πας…

Καθώς ο κόσμος μικραίνει και διασυνδέεται όλο και περισσότερο, τα ταξίδια γίνονται πιο εύκολα από ποτέ! Είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να δείτε και να ζήσετε όσο πιο πολλά μέρη μπορείτε, από το να περπατήσετε στο Σινικό Τείχος της Κίνας, μέχρι να χαϊδέψετε τα κανγκουρό στην Αυστραλία, και όλα τα ενδιάμεσα.

Υπάρχουν ακόμη κάποια μέρη στον κόσμο που δεν μπορείτε να επισκεφθείτε και, παρόλο που μπορεί να είναι όμορφα, δεν έχει νόημα ούτε καν να προσπαθήσετε!
Ας δούμε λοιπόν κάποια απαγορευμένα μέρη που πρέπει να αφήσετε έξω από τη λίστα των προορισμών σας!

1. Το Μεγάλο Ιερό του Ise – Ιαπωνία

Χρονολογείται στον τρίτο αιώνα και είναι η πιο ιερή τοποθεσία στην Ιαπωνία. Το μεγάλο ιερό είναι στην πραγματικότητα ένα συγκρότημα με πάνω από 120 μικρότερα ιερά. Κάποια από αυτά τα κατεδαφίζουν και τα φτιάχνουν πάλι από την αρχή κάθε 20 χρόνια!

Επιτρέπεται να εισέλθετε στα μικρότερα, εξωτερικά ιερά, αλλά στα κύρια ιερά έχει πρόσβαση μόνο η Ιαπωνική αυτοκρατορική οικογένεια, χωρίς εξαιρέσεις.

2. Το Μουσείο Κατασκοπείας – Κίνα

Απαγορευμένο στους διεθνείς επισκέπτες, η κινέζικη κυβέρνηση θέλει να κρατήσει τα μυστικά του κουμμουνιστικού καθεστώτος ακριβώς αυτό: μυστικά. Οποιοσδήποτε δυτικός πλησιάζει τον σταματάνε στην πόρτα, απαγορεύοντάς του να δει τα εκθέματα που υποτίθεται ότι περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως: όπλα μεταμφιεσμένα σε στυλό ή χάρτες κρυμμένους σε τραπουλόχαρτα. Επίσης υπάρχουν διάφορα μοντέρνα στοιχεία που αφορούν κατάσκοπους μέσα στο μουσείο, ακόμη και από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

3. Μποέμικο Αλσος – Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το όνειρο κάθε συνωμοσιολόγου, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο Μποέμικο Άλσος είναι να είναι μέλος, ή να προσκληθεί από κάποιο άλλο μέλος. Και οι δύο περιπτώσεις εισόδου περιλαμβάνουν εξονυχιστική διαδικασία αξιολόγησης και αναφέρεται ότι κάθε Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει υπάρξει μέλος, και ότι ακόμη και τα σχέδια για το πρότζεκτ Μανχάταν γεννήθηκαν εκεί! Τα μέλη βρίσκονται μία φορά τον χρόνο σε αυτή την έκταση τριών χιλιομέτρων.

4. Μυστικά Αρχεία του Βατικανού – Ιταλία

Με έγγραφα που χρονολογούνται πάνω από 12 αιώνες, κάποια από τα αντικείμενα που φυλάσσονται στα αρχεία του Βατικανού είναι πράγματι θρυλικά. Τα αρχεία δεν είναι τόσο μυστικά όσο είναι ιδιωτικά και, παρόλο που η πρόσβαση σε αυτά έγινε λίγο πιο εύκολη τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμα μια εξονυχιστική διαδικασία ελέγχου, που πιθανότατα θα αποθαρρύνει τον μέσο άνθρωπο! Ξέρατε ότι το Βατικανό είναι αυτοτελές κρατίδιο με πληθυσμό 825 ατόμων;

5. Diego Garcia – Υπερπόντιο Βρετανικό Εδαφος

Κοιτώντας αυτό το όμορφο νησί από μακριά δεν θα φανταζόσασταν ότι πρόκειται για στρατιωτική βάση, αλλά γι’ αυτό ακριβώς και δεν επιτρέπεται να πάτε εκεί. Το νησί αυτό είναι το μεγαλύτερο του Αρχιπέλαγου Chagos, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Οι ιθαγενείς του νησιού απομακρύνθηκαν βίαια από εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70, και από τότε οι μόνοι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι οι περίπου 4.000 Βρετανοί και Αμερικανοί που αποτελούν το στρατιωτικό προσωπικό.

6. Φρούριο Bhangarh – Ινδία

Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε αυτή τη λίστα, μπορείτε να εισέλθετε στο φρούριο Bhangarh, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του μύθου που περιβάλλει τα υποτιθέμενα φαντάσματα που ζουν εκεί. Και αυτό δεν είναι απλά μια συμβουλή, η είσοδος τη νύχτα απαγορεύεται διά νόμου. Η πόλη βρίσκεται ακατοίκητη εδώ και τετρακόσια χρόνια. Φημολογείται ότι υπάρχει μια κατάρα στο φρούριο που χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν, και οι ντόπιοι λένε ότι όλοι όσοι παραβίασαν αυτόν τον νόμο χάθηκαν για πάντα. Ανατριχιαστικό!

7. Νήσος Poveglia – Ιταλία

Συχνά ονομάζεται το πιο στοιχειωμένο νησί στον κόσμο και δεν είναι περίεργο που η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει κανείς να επισκέπτεται αυτό το νησί. Αρχικά ήταν το νησί όπου στέλνονταν οι άρρωστοι με πανώλη, για να μπουν σε καραντίνα από τον υπόλοιπο πληθυσμό και τελικά να πεθάνουν. Λέγεται ότι πάνω από 160.000 άτομα έχουν ζήσει τις τελευταίες τους ώρες σε αυτό το νησί. Στις αρχές του εικοστού αιώνα μετατράπηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Υπάρχουν ιστορίες για βασανιστήρια και πειράματα που συνέβησαν στο νησί εκείνη την περίοδο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι δεν μπορείτε να επισκεφθείτε ένα μέρος με τόσο σκοτεινό και μακάβριο παρελθόν.

8. Pravcicka Brana – Τσεχία

Η μεγαλύτερη φυσική καμάρα ψαμμόλιθου στον κόσμο, στην οποία οι τουρίστες αρχικά μπορούσαν να ανέβουν, αλλά στη συνέχεια απαγορεύθηκε σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διάβρωση. Η καμάρα κάποια στιγμή θα καταρρεύσει, αλλά η τσέχικη κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Βέβαια, για να πούμε την αλήθεια, η πιο παλιά γέφυρα του κόσμου βρίσκεται στο Ιζμίρ της Τουρκίας και στέκεται από το 850 π. Χ. άρα δεν ανησυχούμε και πολύ για τη συγκεκριμένη. Με πλάτος πάνω από 26 μέτρα και ύψος 16 μέτρα, η καμάρα φαίνεται μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, ειδικά όταν την πλησιάζετε. Πάντως επιτρέπεται η περιήγηση γύρω από την καμάρα, οπότε μπορείτε να θαυμάσετε αυτό το όμορφο κομμάτι της φύσης.

9. Νήσος Heard – Αυστραλία

Τυπικά ανήκει στην Αυστραλία, αλλά το νησί Heard είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στη Μαδαγασκάρη παρά στην Αυστραλία. Φιλοξενεί τα μόνα ενεργά ηφαίστεια στην Αυστραλία και αν θέλετε να εισέλθετε σε αυτό το νησί πρέπει να είστε μέλος επιστημονικής αποστολής με επιτακτικό λόγο επίσκεψης, κάτι άπιαστο για τους περισσότερους από εμάς! Τα μέρη που φιλοξενούν ηφαίστεια, ειδικά εάν βρίσκονται σε κυκλάδες όπου ηφαιστειακός αέρας μπορεί να ρέει, συμπεριλαμβάνονται στα πιο επικίνδυνα.

10. Mezhgorye – Ρωσία

Με εκτιμώμενο πληθυσμό άνω των 17.000 ατόμων, το Mezhgorye δεν είναι απαγορευμένο για όλους, παρά μόνο για τους ξένους επισκέπτες. Είναι μέσα στα 10 πιο απροσπέλαστα μέρη του κόσμου! Είναι γνωστό ότι υπάρχει μια μυστική στρατιωτική εγκατάσταση ή πυρηνική βάση στο Mezhgorye και το κοντινό όρος Yamantu, αλλά δεν γνωρίζουμε πολλά εκτός του ότι δεν μπορείτε να πάτε εκεί!

11. Queiamda Granda – Βραζιλία

Συνήθως γνωστό με το όνομα “Το Νησί των Φιδιών”, εκτιμάται ότι υπάρχει ένα φίδι ανά τετραγωνικό μέτρο γης πάνω στο νησί. Το μόνο μέρος όπου κατοικεί ο Χρυσός Βόθρακας- αυτά τα φίδια είναι τόσο δηλητηριώδη, που όταν συναντήσουν ανθρώπινη σάρκα προκαλούν τον θάνατο μέσα σε μία ώρα. Είναι ξακουστό ως το πιό θανατηφόρο νησί του κόσμου. Υπάρχουν ιστορίες για τη μοίρα ανθρώπων πάνω στο νησί, όπως ενός ψαρά που βρέθηκε μέσα σε μιά λίμνη του δικού του αίματος, γεμάτος από δαγκώματα φιδιών, ή ενός φαροφύλακα και την οικογένειά του, οι οποίοι θανατώθηκαν από φίδια που εισέβαλαν από τα παράθυρα. Μείνετε μακριά!

12. Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Svalbard – Νορβηγία

Στα μισά της διαδρομής μεταξύ Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου, υπάρχει μια αλυσίδα μικρών νήσων και σ’ ένα από αυτά τα νησιά μέσα σ΄ένα βουνό, βρίσκεται η παγκόσμια τράπεζα σπόρων του Svalbard. Μια εφεδρική αποθηκευτική εγκατάσταση μόνο για περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, περιέχει πάνω από ένα εκατομμύριο σπόρους, με τη δυνατότητα να αποθηκεύσει πάνω από τέσσερις φορές περισσότερους. Καθώς οι πάγοι λιώνουν, αυτή η μοναδική τράπεζα αρχίζει και βρίσκεται σε κίνδυνο! Μπορείτε να επισκεφθείτε την είσοδο του θόλου, αλλά δεν μπορείτε να μπείτε μέσα στον θόλο, ο οποίος βρίσκεται 100 μέτρα μέσα στο βουνό.

13. Surtsey – Ισλανδία

Ενα νησί στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας, το Surtsey προέκυψε από μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη που διήρκεσε 3.5 χρόνια. Αυτό το μέρος έχει κατανεμηθεί ως ένα από τα καινούργια νησιά που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο. Οι επιστήμονες επιτρέπεται να επισκέπτονται το νησί για να μελετάνε την οικολογία του, αλλά στο ευρύ κοινό δεν επετράπη ποτέ να πατήσει πόδι σ’αυτό το γεωγραφικό θαύμα.

14. Σπήλαια Λασκώ – Γαλλία

Παλαιότερα επιτρεπόταν η είσοδος στα σπήλαια Λασκώ, αλλά το 1963 έκλεισαν για το κοινό λόγω ενός μύκητα που εξαπλωνόταν μέσα σε αυτές. Θα αναρωτιέστε τι το ιδιαίτερο έχουν αυτές οι σπηλιές. Λοιπόν, είναι οι σπηλιές με τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες τοιχογραφίες σπηλαίων στον κόσμο, που χρονολογούνται γύρω στα 20.000 χρόνια, και περιλαμβάνουν έναν ταύρο μήκους 5.2 μέτρων. Τα σπήλαια Λασκώ είναι ουσιαστικά καταφύγιο παλαιάς εποχής στην κοιλάδα της Dordogne, στη Γαλλία. Αν θέλετε να δείτε τις τοιχογραφίες πάντως μην ανησυχείτε! Μπορείτε να επισκεφθείτε μια σπηλιά-αντίγραφο που κατασκευάστηκε κοντά στην πραγματική σπηλιά, με σκοπό να διατηρηθεί η θαυμάσια ιστορία της πραγματικής σπηλιάς.

15. Βόρειο Σέντινελ – Ινδία

Αυτό ήταν στις ειδήσεις πρόσφατα, καθώς ο αμερικάνος ιεραπόστολος John Allen Chau σκοτώθηκε εκεί στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Είναι παράνομο να ταξιδέψετε στο νησί αυτό, προκειμένου η απομονωμένη φυλή που ζει εκεί να μην εκτεθεί σε ξένες ασθένειες, που το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Οι Sentinelese ζουν στην παλαιολιθική εποχή! Είναι μια αποκομμένη, απολίτιστη φυλή, που επιτίθενται στους εισβολείς με τσεκούρια και βέλη, οπότε καλά θα κάνετε να μείνετε μακριά από αυτό το νησί!