Ποια είναι η Madeleine McCann;

Η Μαντλίν ΜακΚαν ήταν ένα 3χρονο μικρό παιδί από τη Βρετανίαόταν εξαφανίστηκε το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού οικογενειακών διακοπών στην Πορτογαλία. Οι γονείς της, η Kate και ο Gerry McCann, θεωρήθηκαν ύποπτοι κατά τη διάρκεια της έρευνας από την πορτογαλική αστυνομία, αλλά έκτοτε έχουν απαλλαγεί. Οι McCanns χρησιμοποίησαν ιδιωτικούς ανακριτές εκτός από την πορτογαλική έρευνα και το 2011 έλαβαν ακόμη περισσότερη βοήθεια από τη Scotland Yard, η οποία ξεκίνησε τη δική της έρευνα, που ονομάζεται «Operation Grange». Παρόλο που η 10η επέτειος της εξαφάνισής της πέρασε τον Μάιο του 2017, η Madeleine εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο διάσημες υποθέσεις αγνοουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Πορτογαλία.

Γονείς

Οι γονείς της Madeleine, Kate και Gerry McCann, είναι και οι δύο γιατροί. Γεννημένη το 1968 κοντά στο Λίβερπουλ, η Kate αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Dundee με πτυχίο ιατρικής. Παρόλο που έχει ασκηθεί σε διάφορους τομείς και έχει πάρει άδεια επαγγέλματος, η Κέιτ είναι τώρα γενικός ιατρός.

Ο Gerry γεννήθηκε το 1968 στη Γλασκόβη και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης με πτυχίο στη φυσιολογία / αθλητική επιστήμη το 1989. Το 2002 έλαβε το πτυχίο του. Σήμερα είναι σύμβουλος καρδιολόγου.

Το 1993 το ζευγάρι συναντήθηκε στη Γλασκόβη και παντρεύτηκε πέντε χρόνια αργότερα. Χαιρέτησαν τη γέννηση της Madeleine το 2003 και στη συνέχεια τα δίδυμα Sean και Amelie το 2005.

Φυσική περιγραφή

Η Madeleine περιγράφεται ότι είχε ξανθά μαλλιά και πράσινα-μπλε μάτια. Οι πιο σημαντικές φυσικές διακρίσεις που είχε ήταν ένα καφέ σημείο στο αριστερό της μάτι και μια σπάνια, σκοτεινή κηλίδα στην ίριδα του δεξιού ματιού της.

Εξαφάνιση

Πλησιάζοντας στο τέλος μιας εβδομάδας οικογενειακών διακοπών στην Πορτογαλία, οι McCanns άφησαν την τρίχρονη Madeleine και τα δίχρονα δίδυμα αδέλφια της Sean και Amelie, χωρίς επίβλεψη στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμά τους στο θέρετρο Praia da Luz στην περιοχή του Αλγκάρβε, ενώ γευμάτιζαν σε ένα κοντινό εστιατόριο με φίλους το βράδυ της 3ης Μαΐου 2007.

Οι McCanns βρίσκονταν σε διακοπές με επτά άλλους φίλους (συνολικά οκτώ παιδιά) και άρχισαν να γευματίζουν περίπου στις 8:30 μ. μ. Το εστιατόριο ήταν περίπου 180 μέτρα μακριά από το συγκρότημα διαμερισμάτων, το οποίο δεν είχε πύλη και ήταν προσβάσιμο στο κοινό. Κάθε γονέας με τη σειρά του έλεγχε τα αντίστοιχα παιδιά του όλη τη νύχτα, και ήταν περίπου στις 10 μ. μ. ότι η Κέιτ ανακάλυψε ότι η Μαντλίν έλειπε.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι πορτογαλικές αρχές πίστευαν ότι οι McCanns ήταν υπεύθυνοι για την εξαφάνιση της κόρης τους, επινοώντας μια θεωρία ότι η Madeleine πέθανε κατά λάθος στο διαμέρισμα και οι McCanns είχαν ξεφορτωθεί το σώμα της. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Kate και ο Gerry χαρακτηρίστηκαν ως arguidos (ύποπτοι), αλλά έναν χρόνο αργότερα, αποκαταστάθηκε το όνομά τους λόγω έλλειψης στοιχείων.

Οταν ο πορτογάλος επικεφαλής επιθεωρητής που ηγήθηκε της υπόθεσης για να βρει τη Madeleine, Goncalo Amaral, παραιτήθηκε το 2008, λίγο αργότερα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, «The Truth of the Lie», το οποίο έγινε best seller. Σε αυτό ισχυρίζεται ότι η Madeleine πέθανε κατά λάθος στο διαμέρισμα και, σε μια προσπάθεια να το καλύψουν, οι γονείς της σκηνοθέτησαν την απαγωγή της. Αποκαλώντας το βιβλίο “εντελώς ψέματα”, η Κέιτ και ο Γκέρυ μήνυσαν τον Αμάραλ για δυσφήμηση το 2009 και αργότερα κέρδισαν, αλλά τον Απρίλιο του 2016, ένα εφετείο ανέτρεψε την απόφαση.

10η επέτειος της εξαφάνισης της Madeleine

Την παραμονή της 10ης επετείου της εξαφάνισης της Madeleine το 2017, οι McCanns κάθισαν για μια συνέντευξη με το «The Guardian», εκφράζοντας αδιάκοπη αποφασιστικότητα ότι θα βρουν την κόρη τους.

«Η ελπίδα μου για τη Madeleine να είναι εκεί δεν είναι μικρότερη από ό, τι πριν από σχεδόν 10 χρόνια», είπε η Kate. Ο Gerry πρόσθεσε: «Ακόμα κοιτάζουμε προς τα εμπρός, νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα – ελπίζουμε ακόμα».

Ερωτηθείσα για τη διαμάχη σχετικά με το υπερβολικό κόστος των ερευνών, η Κέιτ είπε αυτό: «Υποθέτω ότι το ένα πράγμα – επειδή πάντα αισθάνεσαι ένοχος ως γονέας ενός παιδιού που λείπει – είναι ότι άλλες οικογένειες δεν είχαν τη δημοσιότητα και τα χρήματα. Το θετικό είναι ότι έφερε ολόκληρο το ζήτημα των αγνοουμένων παιδιών στο προσκήνιο και νομίζω ότι οι άνθρωποι επωφελήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους».

«Η εξαφάνιση της Madeleine McCann»

Τον Μάρτιο του 2019, το Netflix παρουσίασε τα οκτώ μέρη ενός ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «The Disappearance of Madeleine McCann».

Φτάνοντας δύο μήνες πριν από τα 16α γενέθλια της Madeleine, η σειρά επανεξετάζει τις πρώτες έρευνες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στους γονείς ως πιθανούς δράστες του εγκλήματος, καθώς και αργότερα από τις βρετανικές αρχές, οι οποίες δημιούργησαν έναν κατάλογο 38 υπόπτων που δεν είχαν ανακριθεί .

Παρά το ότι εμφανίστηκε σε όλο το ντοκιμαντέρ μέσω παλιών βιντεοκλίπ και βίντεο, οι γονείς δεν συμμετείχαν στην παραγωγή του. «Δεν είδαμε και εξακολουθούμε να μην βλέπουμε πώς αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει την αναζήτηση της Madeleine και η έρευνα της Olice, θα μπορούσε ενδεχομένως να το εμποδίσε»ι, έγραψαν στον ιστότοπό τους «Find Madeleine». «Κατά συνέπεια, οι απόψεις και οι προτιμήσεις μας δεν αντικατοπτρίζονται στο πρόγραμμα. Δεν θα κάνουμε περαιτέρω δηλώσεις ούτε θα κάνουμε συνεντεύξεις σχετικά με αυτό το πρόγραμμα».

Πρόσφατες ενημερώσεις

Από την εξαφάνιση της Madeleine, υπήρξαν πάνω από 8.000 απόπειρες ανεύρεσης, με την έρευνα να φτάνει κοντά στα £ 12 εκατομμύρια λίρες (σχεδόν 17 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Τον Ιούνιο του 2020, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εντόπισαν έναν 43χρονο Γερμανό άνδρα ως πιθανό ύποπτο. Ο άγνωστος άντρας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για σεξουαλικό έγκλημα, ταξίδεψε με ένα τροχόσπιτο που ζούσε «προσωρινό τρόπο ζωής» στην περιοχή Praia de Luz της νότιας Πορτογαλίας μεταξύ 1995 και 2007, σύμφωνα με το BBC που τελείωσε λίγο περισσότερο από μια ώρα πριν η Μαντλίν εξαφανιστεί .Σε απάντηση στα πρόσφατα ευρήματα, οι McCanns δημοσίευσαν μια δήλωση, εν μέρει λέγοντας, «Το μόνο που θέλαμε ποτέ είναι να τη βρούμε, να αποκαλύψουμε την αλήθεια και να φέρουμε τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη. Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε την ελπίδα να βρούμε τη Madeleine ζωντανή, αλλά και οτιδήποτε άλλο να είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να γνωρίζουμε, καθώς πρέπει να βρούμε ειρήνη».